TFF'den şampiyonluk isteyen Beşiktaş'a: "Geç kaldın!"

29.06.2020 - 14:59 | Son Güncellenme: 29.06.2020 - 16:42

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın 1986-87 sezonunun sonucuna itirazı konusunu görüştü. TFF, siyah-beyazlıların sezona yönelik itirazını reddetti. TFF, neden Beşiktaş'ın itirazını reddetti? İşte detaylar...

TFF'den şampiyonluk isteyen Beşiktaş'a: "Geç kaldın!"

AJANSSPOR

Teknik direktör Mesut Bakkal, 'Mesut Bir Adamın Hikayesi' adlı kitabında Galatasaray'dan 1986-87 sezonunda teşvik primi aldıklarını öne sürmüştü. Beşiktaş, 13 Mart 2020 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu'na 1986-87 sezonuna dair itiraz başvurusunda bulundu. TFF'den Beşiktaş'a cevap geldi. Beşiktaş'ın 1986-87 sezonuna yönelik itirazına federasyon ne cevap verdi? İşte detaylar...

Mesut Bakkal'dan 1986-87 sezonu için teşvik primi açıklaması

Mesut Bakkal, 1986-87 sezonunda formasını giydiği Denizlispor ile ligin sondan bir önceki haftasında İstanbul'da oynadıkları Beşiktaş maçı öncesi yaşadıklarını kitabında anlattı. Söz konusu kitapta Bakkal, 1-1 biten maç öncesi Galatasaray'dan teşvik primi aldıklarını söyledi. 

Mesut Bakkal: "Kişi başı 2'şer milyon aldık"

Bakkal, söz konusu olayla ilgili olarak şu sözleri kullanmıştı:

"Bir çanta içinde para geldi otele. Kişi başına düşen para bizim transfer taksidimizdem biraz fazlaydı. Maç konuşmasında söylediler; kişi başı ikişer milyondu. Tam o ara yeni çıkan bir arabanın parasıydı. Büyük para. Ali İpek, genel kaptandı. O gün tam maça gidecekken Nihat Hoca, Zafer abiyi kesti. Biz de, 'Zafer abi sen bizi otelde bekle' dedik. O maça gelmedi. Bir yönetici ile 6. kata kilitledik. Maça gittik. Orada bize atlar için kullandıkları haplardan verdiler. Hatta maç içinde bizim Çingene Erhan, 'Mesut, ben kusacağım' demiş, ben de 'Yahu maç içinde nereye kusacaksın' yanıtını vermiştim."

TFF Genel Sekreteri Kadir Kardaş: "Teşvik primi verilmesi ihlal olarak düzenlenmemiş"

Türkiye Futbol Federasyonu 25 Haziran Perşembe günü bir toplantı yaptı ve konuyla ilgili kararını verdi. TFF'nin açıklamasında teşvik primi iddialarının söz konusu olduğu maçla ilgili bilgiler yer aldı. Genel Sekreter Kadir Kardaş imzalı açıklamada Beşiktaş'ın talebinin reddedildiği ifade edildi.

Açıklamada, "Bahse konu ihlallerin gerçekleştirildiğinin iddia edildiği tarihte, yani 1986-87 futbol sezonunda yürürlükte bulunan, 13.09.1985 tarihli ve 18867 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmış olan 'Beden Terbiyesi Ceza Yönetmeliği'nin 'Hileli ve Danışıklı Yarışma ile Teşebbüs Hali' başlıklı 31 maddesinde 'Hileli ve danışıklı yarışma yapan veya yaptıranları ve aracıları, 1 yıldan 3 yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile teşekküller 6 aydan 3 yıla kadar yarışmadan men cezası ile cezalandırılır' şeklindedir. Ayrıca yürürlükte olan bu talimatta teşvik primi verilmesi bir ihlal olarak düzenlenmemiştir" ifadelerine yer verildi.

Beşiktaş'ın 1986-87 sezonuna ilişkin talebi neden reddedildi?

Ayrıca, 'Bahsi geçen ihlallerin gerçekleştiğinin iddia edildiği tarihte yürürlükte bulunan disiplin yönetmeliği uyarınca bahsi geçen ihlallere ilişkin soruşturma zamanaşımı dolmuştur. Başvuruya konu disiplin ihlali iddiaları her ne kadar yürürlükte olan Futbol Disiplin Talimatı'nın 'Müsabaka Sonucunu Etkileme' başlıklı 56. maddesinde düzenlenen disiplin ihlalleri arasında bulunmakta ve yine yürürlükteki talimatın 14. maddesinde, müsabaka sonucunu etkileme şeklindeki disiplin ihlallerinin soruşturmasının zamanaşımına tabi olmadığı düzenlenmişse de; fiilin gerçekleştiği tarihte yürürlükte bulunan mevzuat ile sonradan yürürlüğe giren mevzuat hükümleri arasında farklılık bulunması durumunda lehe olan mevzuatın uygulanması hukukun temel ilkeleri arasında yer almaktadır.

Dolayısıyla iddia edilen ihlallerin gerçekleştiğinin iddia edildiği tarihte yürürlükte bulunan disiplin yönetmeliği uyarınca bahsi geçen ihlallere ilişkin 1 yıl olarak belirlenen lehe soruşturma zamanaşımı süresinin dolmuş olması nedeniyle şikayete konu kişi ve kulüpler hakkında soruşturması açılmasının hukukun temel prensipleri uyarınca mümkün değildir. Bu nedenle Beşiktaş A.Ş'nin talebinin reddine karar verilmiştir" denildi.

Girişim için geç kalındı, soruşturma açılamaz...

Özet olarak; Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın söz konusu iddialarla ilgili yaptığı girişim için geç kalındığını vurguluyor. TFF, açıklamasında konuyla ilgili soruşturma açılamayacağını ve Beşiktaş'ın talebinin reddedildiğini belirtiyor. Öte yandan 1986-87 sezonunda teşvik priminin ihlal yaratan bir konu olmadığı da federasyonun Beşiktaş'ın talebini neden reddettiğini bildiren metinde bulunuyor.

Mesut Bakkal o ifadeler için ne demişti?

Galatasaray, dava açılacağını duyurmuştu

Galatasaray ise söz konusu kitapta yer alan ifadelerin iftira niteliğinde asılsız iddialar olduğunu belirterek Mesut Bakkal'ı mahkemeye verdiğini duyurmuştu.

Stingaciu: "Fenerbahçe'yi yenmemiz için Galatasaray'dan para teklifi almıştık"

Senin için hazırladığımız haberler