TFF Başkanlık Seçimi Ne Zaman Olacak? Kimler Aday

05.04.2022 - 13:55 | Son Güncellenme: 05.04.2022 - 16:08

Nihat Özdemir'in istifasıyla boşalan TFF Başkanlığı için yapılacak olağanüstü seçimin kesin tarihi belli oldu. TFF Genel Kurulu 16-17 Haziran tarihlerinde Ankara'da toplanacak. Kimler aday olabilir? İşte detaylar...

TFF Başkanlık Seçimi Ne Zaman Olacak? Kimler Aday

AJANSSPOR-HABER

Nihat Özdemir'in istifasından sonra olağanüstü seçime gitmek zorunda olan Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) seçim tarihi beli oldu. TFF Genel Kurulu 16-17 Haziran tarihlerinde Ankara'da toplanacak.

Çoğunluk sağlanırsa 16 Haziran'da aksi taktirdeyse 17 Haziran'da seçim yapılacak. Yeni başkan 1 yıl görev yapacak. Seçime kadar TFF Başkanlığına dün vekaleten Servet Yardımcı getirilmişti.

300 delegesi olan TFF'de bir kişinin başkan adayı olabilmesi için delegelerin beşte birinin yani 60 ıslak imza alması gerekiyor. Aksi halde aday olamıyor.

Adaylarda aranan kriterler neler?

TFF Ana Stasü'ne göre adaylık sürecivle başkan adaylarına dair koşullar 38. maddede sıralanıyor. İşte kriterler:

1.Genel Kurulda Başkan adayı olmak isteyen kişi, ilgili Genel Kurul toplantısından en geç yedi (7) gün önce TFF Genel Sekreterliği’ne yazılı olarak başvurmak zorundadır. Süresinde başvuruda bulunan Başkan adayları Genel Kurul toplantısına altı (6) gün önceden başlamak üzere TFF’nin resmi internet sitesinde ilan edilir.

Başkan adayları kim?

Başkanlık için Servet Yardımcı'nın yanı sıra Medipol Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ, Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ve Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin adı geçiyor.

İlgini Çekebilir
Riva'da yaşananların perde arkası! "Birbirlerinin yüzüne gülüyorlar, sonra..."
Habere Git

Adaylık için 60 imza toplaması gerekiyor

2. Ayrıca başkan adayları, Genel Kurul toplantısında delegelerinin beşte birinin yazılı teklifini de Genel Kurul Divan Kurulu’na sunmak zorundadır. Ancak her delegenin bir başkan adayı gösterme hakkı vardır.

3. Başkanlığa aday olacak kişide aşağıdaki şartlar aranır:
 a) 25 yaşını doldurmuş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, b) Seçim tarihinden önceki beş yıl içerisinde, toplamda iki yıl hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılmamış olmak,
 c) Temerrüt halinde, kesinleşmiş vergi ve sosyal sigorta prim borcu bulunmamak,

d) Türk Ceza Kanunun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı iki yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak,
e) Yukarıda sayılan yüz kızartıcı suçlardan biriyle hüküm giymiş kişilerin cezaları ertelenmiş, paraya çevrilmiş veya affa uğramış olsa bile Başkan olmaları mümkün değildir.

Başkanın görev süresi 4 yıl

 f) TFF üyesi olan ve profesyonel futbol liglerinde yer alan kulüplerde, başkanlık veya yönetim kurulu üyeliğinde bulunanların, seçimden önce TFF Başkanı seçildikten sonra derhal o görevlerinden istifa edeceklerine dair yazılı bir taahhütname vermeleri zorunludur.
4. Başkan seçimi Genel Kurulda, Yönetim Kurulunun asıl ve yedek on dört üyesinin seçiminden önce yapılır.
5. Başkan Genel Kurula katılan delegelerin oy çokluğu ile seçilir. 6. Başkan’ın görev süresi dört yıldır.

Resmi açıklama

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağanüstü Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nın 16 Haziran'da yapılmasına karar verildi.


TFF'den yapılan açıklamada, federasyon yönetim kurulunun Servet Yardımcı başkanlığında toplandığı belirtildi.


Açıklamada, "TFF Olağanüstü Seçimli ve Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın 16 Haziran Perşembe günü saat 10.00'da Ankara'da yapılması kararlaştırılmıştır. Toplantıda olağan seçimli genel kurula kadar görev yapmak üzere TFF Başkanı, yönetim kurulu ve denetleme kurulu seçimi ile birlikte olağan genel kurul gerçekleştirilecektir." denildi.

İlk toplantıda çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci toplantının, 17 Haziran Cuma günü aynı saatte ve aynı yerde yapılacağı duyuruldu.

Senin için hazırladığımız haberler