Fatih Terim Halit Ergenç'in Babil Dizini İzlese Parayı Kaptırmazdı

03.05.2023 - 11:44 | Son Güncellenme: 03.05.2023 - 15:29

Fatih Terim, Arda Turan ve Emre Belözoğlu gibi birçok ismi dolandıran bankacı Seçil Erzan'ın hileli sistemi 2020'de Babil ismiyle TV dizisi olarak ekranlara geldi. İşte detaylar.

Fatih Terim Halit Ergenç'in Babil Dizini İzlese Parayı Kaptırmazdı

AJANSSPOR-HABER

Türkiye şu günlerde futbol dünyasında birçok kişiyi dolandıran banka müdürü Seçil Erzan'ı konuşuyor. Erzan'ın dolandırma operasyonu da futbol dünyamızın imparatoru Fatih Terim adıyla manşetlere taşınıyor. Çünkü dolandırılan isimler başında ünlü teknik adam geliyor. Erzan, işe Terim'i ikna ederek girişip, başkan kurbanlara da ulaşmayı başarıyor.

"Fatih Terim Fonu"yla 80 milyon dolar çarptı

Denizbank'ın şube müdürlerinden Seçil Erzan'ın insanları dolandırdığı olaya medyada "Fatih Terim Fonu" adı verildi. Erzan, başta Terim olmak üzere birçok eski ve aktif futbolcudan daha fazla kazanç vaadiyle topladığı paralarla ortadan kayboldu. Erzan, bankanın özel bir kazanç fonu oluşturduğunu söyleyerek ünlü isimlerden nakit olarak toplam 80 milyon dolar topladı. İnsanlar kâr kazancıyla birlikte paralarını istemeye başlayınca soygun ortaya çıktı.

Terim, Emre, Arda, Selçuk, Muslera

Galatasaray ve Türk Milli Takımı'nın eski teknik direktörü Fatih Terim, dışında Erzan'a Galatasaray'ın kaptanı kaleci Fernando Muslera, Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, eski futbolcular Arda Turan, Emre Çolak, Selçuk İnan, Selçuk Şahin, menajer Volkan Bahçekapalı gibi çok sayıda isim de Erzan'ın 'Ponzi' tuzağına düştü.

İlgini Çekebilir
İtalyanlar duyurdu! İşte Beşiktaş'ın ilgilendiği oyuncu...
Habere Git

Terim, Babil dizisini izlese tuzağa düşmezdi

Aslında Fatih Terim ve diğer isimler televizyon dizisi Babil'i bile izlemiş olsalardı, belki de bu tuzağa düşmeyecekti. İzledikleri halde düştülerse bu da ayrıca dikkat çekici. Muhteşem Yüzyıl dizisinde Kanuni Sultan Süleyman'ı canldırarak şöhretine şöhret katan Halit Ergenç'in başrolünü oynadığı Babil dizisi tam da Terim ve arkadaşlarının dolandırılmasının aynı öyküsünü anlatıyor.

Halit Ergenç, Seçil Erzan'ı oynamıştı!

2020 yılında Star TV'de ekranlara gelen dizide çocuğu ölümcül bir hastalığa yakalanan ama işten de atıldığı için çok acil para bulması gereken ekonomi profesörü İrfan Tuna Saygun isimli bir babayı oynayan Halit Ergenç, yüksek kazanç vaadiyle insanlardan para toplamaya dayanan hileli yatırım aracı olan Ponzi sistemini (diğer adıyla Saadet Zinciri) kurgular. Terim ve arkadaşlarında olduğu gibi iş insanlarından para toplar ve belli bir süre sonra piyasının çok üzerinde yüksek bir kazanç vaat eder. Yani Halit Ergenç, aslında Seçil Erzan karakterini oynamıştı!

"Terim Fonu" Babil'deki gibi çöktü

Ponzi sistemi, sisteme sürekli para girişine dayanır. Sisteme sürekli olarak yeni insanlar para verdikçe, ilk girenler kâr payı alır. Banka, borsa veya döviz gibi diğer piyasaların çok üzerinde bir kazanç sağlayan insanların başlangıçta güveni kazanılır. Böylece zincir giderek uzar. Ama bu büyüme aynı zamanda sonun da başlangıcı olur. Piramit şeklindeki bu sistemde taban genişledikçe kâr payı dağıtımına lazım olan para azalır. Yeni girişler eskilerin alacağını karşılayamaz olur. Bu noktadan sonra sistem iflasa sürüklenir. Babil dizisinde de "Fatih Terim Fonu" adı verilen Seçil Erzan'ın hileli sisteminde de final iflasla sonuçlandı.

İlgini Çekebilir
G.Saray aradığı oyuncuyu Fransa'da buldu!
Habere Git

Erzan: Borsada 1 milyon zarar edince

Erzan, polise verdiği ifadede, dizideki karakterle benzer bir öykü anlatıyor. O da zor duruma düştüğü için bu fonu kurduğunu iddia ediyor: "2011'de teyzemin oğlunun yatırım söylemleri üzerine borsaya girdim. Ama aldığım kâğıtlar 3 günde battı ve 1 milyon TL zarar ettim. 15 ay sonra Florya şubesine (Denizbank) müdür olarak atandım. Önceki zararımı kapatmak adına tanıdığım güvendiğim insanlardan yatırım vaadinde bulunarak para aldım. Geriye dönük oluşan zararları kapatmaya başladım. 2021'den sonra iyice çıkmaza girdim."

Ekonomistlere danışmadan mı girdiler?

Fatih Terim, Arda Turan ve Emre Belözoğlu gibi şöhretli futbol simaları Babil dizisini izleseydi muhtemelen bu sisteme girmekte tereddüt ederdi. Ama izledikleri halde girdilerse, bu da büyük bir risk aldıklarını gösteriyor. Bu isimler Erzan'ın Ponzi sistemine girerken, ekonomistlere danışıp danışmadıkları da merak konusu. 

Altaylı: Terim hırs değil dostluk kurbanı

İddialara göre Seçil Erzan, dostluğu bulunan Fatih Terim'i ikna ederek sistemi kuruyor. Terim'in ismi sayesinde önce futbol dünyasından sonra da iş çevrelerinden sisteme girişler kolaylaşıyor. Gazeteci Fatih Altaylı konuya ilişkin yazısında bu durumu şöyle özetledi: "Paraları buharlaştıran banka müdiresi, Fatih Terim’in avukatı Candaş Gürol’un “nişanlısı” ya da kız arkadaşı. Yani Terim’in parayı kaptırmasının nedeni para hırsı değil, dostluk." İddialara göre Fatih Terim ve ailesi Erzan'a yaklaşık 10 milyon dolar kaptırdı. 

İlgini Çekebilir
Kanarya kupada final istiyor! Rakip Sivasspor...
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler