Erman Kunter: TBF'nin bütçesini bilmiyoruz. Şeffaflık ve liyakat istiyoruz

13.10.2021 - 14:19 | Son Güncellenme: 13.10.2021 - 23:20

Basketbol haberleri. Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığı'na aday olan Erman Kunter, şeffaf ve liyakata dayanan bir yönetim istediklerini söyledi.

Erman Kunter: TBF'nin bütçesini bilmiyoruz. Şeffaflık ve liyakat istiyoruz

Kenan BAŞARAN-AJANSSPOR

Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) 4 Kasım'da yapılacak seçimlerinde yönetime talip olan efsane basketbolcu ve koçlardan Erman Kunter, ekibiyle medyanın önüne çıktı.

İstanbul'da yapılan medya buluşmasına başkan adayı Kunter, yönetim listesinde yer alan efsane basketbolculardan Efe Aydan, Ömer Uraz, Canan Erdoğan ve Profesör Füsun Güler Uysal ile birlikte çıktı.

İki adayla da geçmişten bir bağ var

'Oyunu Değiştir! Senin Oyun Değiştirir' TBF Başkanlığına talip olan Erman Kunter, konuşmasına diğer iki adaya değinerek başladı. Mevcut başkan Hidayet Türkoğlu'nu 1997'de milli takıma ilk çağıranın kendisi olduğunu hatırlatan Kunter, "Diğer aday Harun Erdenay'ın da babası Kemal Erdenay'ın bende emeği çoktur" dedi. Her iki adaya da başarılar dileyen Kunter, kendilerinin değişim ve yenilik iddiasıyla yönetime talip olduklarını söyledi.

Federasyonun bütçesinin ne olduğunu bilmiyoruz?

Adaylık gerekçelerini sıralayan Kunter, "Şeffaflık, liyakat, verimlilik ve katılımcılık istiyoruz. Federasyonun bütçesinin ne olduğunu bilemiyoruz, ulaşamıyoruz. Biz bütçenin dışarıdan da ekstra denetim istiyoruz. Basketbola harcanan parada Avrupa'da ilk üç veya dörtteyiz ama verimli kullanılamıyor. Daha düşük kaynaklara sahip ülkeler Avrupa şampiyonu olurken, biz başarısız oluyoruz. Liyakat yok. Liyakat olmayınca doğru takım da kurulamıyor. Alacağımız her kararda kulüpleri de sürece katarak hareket edeceğiz" dedi.

4 sponsorumuz hazır, anlaştık


Erman Kunter, belli başlı projelerini de şu şekilde açıkladı:

  • "-Kulüp gelirlerini artırmayı hedefliyoruz
  • -Katılım bedellerini kaldıracağız
  • -Sponsor gelirlerini artıracağız. Şu anlaştığımız 4 sponsorumuz hazır
  • -Lig koordinatörlüğünü getireceğiz. Lig kulüplerin yönetmesini sağlayacağız
  • -Hakemlerin mal beyanı vermesini sağlayacak talimat değişikliğine gideceğiz
  • -Lisanslı sporcu sayısını artıracağız. Bizde 133 kişiye bir lisanslı sporcu 12 bin kişiye bir spor kulübü düşüyor.
  • -Yetiştirici kulüpleri gözümüz gibi koruyacağız, her türlü desteği sağlayacağız
  • -Yerel yönetimlerle işbirliği yapacağız
  • -Basketbol lisesi kuracağız. Burada hakem ve yönetici de yetiştireceğiz
  • -Ülkeyi bölgelere ayıracağız, üniversitelerle işbirliğine gideceğiz
  • -Bölgesel ligleri aktifleştireceğiz
  • -Milli Eğitim Bakanlığı okullarının tesislerinin basketbol okulları tarafından yeniden kullanılmasını sağlayacağız
  • -Hedefimiz kadın ve erkek basketbolunda 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na gitmek

Biz daha yaşlıyız ama yeniyiz

Kunter, konuşmasının ardından soru cevap kısmına geçti. "TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu, demokratik seçim istediğini söylüyor ama yarışa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı sıfatını da taşıyarak giriyor. Demokratik bir seçim olacağını düşünüyor musunuz" sorusuna Kunter şu yanıtı verdi: "Biz 180 delegenin oyuna talibiz. Evet biz de bir şeyler duyuyoruz. Ama biz de demokratik bir seçim olmasını talep ediyoruz. Hidayet Türkoğlu'nun temennisine katılıyorum. Diğer iki aday basketbolu yönetti. Biz onlardan evet daha yaşlıyız ama yeniyiz" dedi.

5 yabancı bu sene artık değişmez

5 yabancı sınırına dair soruyu da yanıtlayan Kunter, "Bu sene artık bu karar alınmış durumda. Mesele basit aslında: Oyuncu yetiştirdiğinizde bu sorun kendiliğinden ortadan kalkar. Devşirme oyuncu konusunda da durum aynı. 5 üst sınır. Sizin elinizde oyunca varsa 5 yabancı oynatmak zorunda değilsiniz" dedi.

Hakem mal beyanını güven için vermeli

Hakemlerden mal beyanı talebinin bir şüpheden mi kaynaklandığı yönündeki soruya da Kunter şu cevabı verdi: "Hakemlerle kulüpler arasında bir iletişimsizlik, bir kırıklık var. Güven sorunu var. Mal beyanı alarak, bu güven sorununu ortadan kaldırabileceğimizi düşünüyoruz. Güven lazım çünkü."

Abdi İpekçi'de 3 salon yapılabilir

Yıkılan ancak henüz yeniden yapılamayan Abdi İpekçi Spor Salonu'nun akıbetinin ne olacağı sorusuna ise Kunter, "Spor Sergi Sarayı bizim kuşak için bir basketbol tapınağıydı. Abdi İpekçi de diğer adaylar için bir tapınak. İkisinin de çok büyük anıları var İpekçi'de. Avrupa'da artık 15-20 binlik salonlar pek yapılmıyor. Abdi İpekçi'de de büyük bir salon yerine 5'er bin kişilik üç salon da düşünülebilir. Ama orası basketbolun kullanımında olmalı ve salon yeniden yapılmalı" diyerek, yanıt verdi.

Senin için hazırladığımız haberler