Tarihte bugün | Yüzyılın maçı! İngiltere'ye evinde hezimet

25.11.2023 - 23:35 | Son Güncellenme: 25.11.2023 - 23:38

70 yıl önce bugün İngiltere Milli Takımı, kendi evinde Macaristan Milli Takımı'na 6-3 mağlup olarak kendi evinde hezimete uğradı. İşte tüm detaylar...

Tarihte bugün | Yüzyılın maçı! İngiltere'ye evinde hezimet

AJANSSPOR HABER

25 Kasım 1953 yılında İngiltere, Macaristan ile Wembley Stadyumunda karşı karşıya geldi. Puskas'lı Macarlar, İngilizleri deplasmanda 6-3 mağlup etmeyi başardı ve rakiplerine hezimeti yaşatmış oldu. İngiltere'nin gollerini; John Sewell, Stanley Mortensen ve Sir Alfred Ramsey kaydetti. Macaristan'ın gollerini ise; Nandor Hidegkuti (3), Ferenc Puskas (2) ve Jozsef Bozsik kaydetti. İngiliz basını ise bu maça "Yüzyılın Maçı" olarak adlandırdı.

İngiltere kendi evinde sadece İrlanda'ya mağlup olmuştu

1949 yılında Goodison Park'ta oynanan karşılaşmayı İrlanda 2-0 kazanmıştı. İrlanda'nın aldığı bu galibiyetle İngiltere, kendi evinde ilk kez mağlubiyet yaşadı. 25 Kasım 1953 yılında ise Macaristan, 6-3'lük galibiyetle bunu başaran 2'nci takım oldu.

İngiltere Futbol Federasyonu rakiplerini küçümsedi

Kendi evlerinde mağlup olmayan İngilizlerde bu durum bir özgüven yarattı ve İngiltere Futbol Federasyonu (FA), rakiplerinden üstün olduklarını iddia ediyorlardı. Başka ülkelerdeki antrenman ve taktiksel gelişmeleri görmezden gelerek kendi antrenman ve taktik metotlarını uygulayarak maçlara hazırlanıyorlardı. 

İlgini Çekebilir
Cimbom 10'larla çok farklı!
Habere Git

Oyuncu seçimini teknik direktör yapmıyordu

O dönemki İngiltere Milli Takımının teknik direktörü Walter Winterbottom, milli takıma seçilen oyuncuları belirleyen kişi değildi. Oyuncu seçimlerini İngiltere Futbol Federasyonunun seçim komitesi üstleniyordu. 

Macaristan Milli Takımı'nı Spor Bakanı Yardımcısı kurdu

Macaristan'ın Spor Bakan Yardımcısı Gusztav Sebes, Macaristan Milli Takımını oluşturan kişiydi. Milli takıma alınan oyuncular ise o dönem devlet tarafından desteklenen Honved takımının oyuncularıydı. Macarlar, Mayıs 1950'den bu yana mağlubiyet yaşamamış ve 1952 Helsinki Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmayı başarmıştı.

İngiltere rövanşta yine hezimet yaşadı

23 Mayıs 1954 senesinde Macaristan'da oynanan maçı, Macaristan 7-1 kazanarak bir kez daha rakiplerine hezimeti yaşattı. Budapeşte'de oynanan karşılaşmayı 92.000 kişi stadyumda takip etti. Macaristan'ın gollerini; Mihaly Lantos, Ferenc Puskas (2), Sandor Peter Kocsis (2), Nandor Hidegkuti ve Jozsef Toth kaydetti. İngiltere'nin tek golü ise Ivor Broadis'ten geldi. 

Senin için hazırladığımız haberler