BBC'den tarihi tavır! Lineker ve Shearer golü FIFA'ya attı

21.11.2022 - 13:50 | Son Güncellenme: 21.11.2022 - 14:37

BBC, Katar'da yaşanan insan hakları ihlalleri nedeniyle açılış törenini yayınlamadı. Yorumcu Gary Lineker ve Alan Shearer, FIFA'ya sert eleştirilerde bulundu.

BBC'den tarihi tavır! Lineker ve Shearer golü FIFA'ya attı

AJANSSPOR HABER

Britanya kamu yayıncısı BBC, Katar'da başlayan 2022 Dünya Kupası'nın açılış törenini canlı yayınlamak yerine o saatlerde turnuvanın Katar'da yapılmasını eleştiren bir program yaptı. Eski futbolcu ve yorumculuk yapan Gary Lineker, FIFA'ya sert sözlerle yüklendi.

Morgan Freeman ile açılış

Pazar günü oynanan Katar-Ekvador maçından önce yapılan açılış töreninde Morgan Freeman ve BTS'ten Jungkook gibi isimler sahne aldı.  

BBC töreni yayınlamadı

BBC ise töreni yayınlamak yerine Katar'ın göçmen işçilere muamelesini, LGBTİ'lere yönelik yasakları ve FIFA'daki yozlaşmayı eleştirdi.

İlgini Çekebilir
FIFA açıkladı: Yasaklar, yasaklar...
Habere Git

Lineker: Tarihin en tartışmalı Dünya kupası

Dünya Kupası'nın ulusal yayınını pazar günü BBC One'daki  'Match of the Day' programıyla başlatan Gary Lineker, "Bu tarihin en tartışmalı Dünya Kupası ve henüz topa dokunulmadı bile" dedi.

"Turnuva büyük sorunlarla karşı karşıya"

Dünya Kupası'nda gol krallığı bulunan eski futbolcu ve yorumcu Lineker, sözlerine şöyle devam etti: "FIFA 2010 yılında turnuvaya ev sahipliği yapan en küçük ülke olan Katar'ı seçtiğinden beri turnuva büyük sorularla karşı karşıya kaldı. Adaylık sürecinde yozlaşmadan stadyumların inşasında hayatını kaybedenlere birçok soru işareti var. Burada eşcinsellik yasa dışı. Kadın hakları ve ifade özgürlüğü sorgulanır halde. Aynı zamanda 6 yıl önce kupanın yaz yerine kışın oynanmasına karar verildi."

"Futbolun dışına çıkacağız"

"Tüm bunlara rağmen oynanacak bir turnuva var. Bu dünya genelinde izlenecek ve bundan keyif alınılacak" diyen yorumcu sözlerine şöyle devam etti: "FIFA, futbolun dışına çıkmayın diyor. Ama biz futbolun dışına çıkacağız."  

İlgini Çekebilir
Infantino: Kendimi Katarlı hissediyorum, kendimi eşcinsel hissediyorum
Habere Git

"Göçmen işçiler konusunda bu kadar hisleri varsa..."

Eski İngiltere Milli Takımı kaptanı Alan Shearer de FIFA Başkanı Gianni Infantino'yu eleştirdi. Shearer, "Eğer göçmen işçiler ve aileleri konusunda bu kadar güçlü hisleri varsa neden Uluslararası Af Örgütü'nün 400 milyon dolarlık tazminat fonu çağrısını neden kabul etmediler?" diye sordu.

Infantino ne demişti?

Turnuva başlamadan önce basının karşısına çıkan FIFA Başkanı Gianni Infantino, Katar'a destek vermişti. Alkol yasağını savunan FIFA Başkanı "Bugün Katarlı hissediyorum. Bugün Arap hissediyorum. Bugün Afrikalı hissediyorum. Bugün eşcinsel hissediyorum. Bugün engelli hissediyorum. Bugün göçmen işçi gibi hissediyorum" diyerek ülkede ayrımcılık yapılmadığını iddia etmişti. 

Senin için hazırladığımız haberler