Taht kavgası!

04.05.2015 - 16:03 | Son Güncellenme: 04.05.2015 - 16:03

Beşiktaş önemli bir 3 puanı hak ederek kazandı. Fakat; kimse Beşiktaş'ı şampiyon ilan etmesin. Çünkü her an her şey değişebilir. Eğer Beşiktaş, yüksek konsantrasyon ile yoluna devam edebilirse avantajlı duruma geçebilir.

Liderliğin sürekli el değiştirdiği, sahadaki oyunun kalitesi tartışılır bir lig izliyoruz. Dün akşam oynanan Trabzonspor-Beşiktaş maçının ilk yarısı eminim beni olduğu kadar sizleri de uyutmuştur. İlk yarıda bizleri biraz olsun heyecanlandıran dakika 35. dakikadaydı. Sivok'un kafa vuruşunu üstün performansıyla dikkat çeken kaleci Hakan Arıkan kurtarmış, devamında ise Trabzonsporlu Özer net bir fırsatı kaçırmıştı. İlk yarıda futbol adına gerçekten de çok fazla söyleyebilecek birşey yok!

Kuşkusuz teknik adamlar maçı yaşarlar, maça dair bazı şeyleri önceden kurgularlar. Kurgulama ve uygulama konusunda Slaven Bilic'in, meslektaşı Ersun Yanal'dan bu maçta bir adım önde olduğunu düşünebilirsiniz. İlk yarıdaki kötü futbolu, teknik adamların puan almaya yönelik oyun stratejilerine bağlayanlar da olacaktır. Pekiyi, bu doğru bir hamle ve tercih ise Bilic'in ikinci yarıda yaptığı Demba Ba hamlesini nasıl açıklarsınız? Sanırım cevap; "en doğru hamle" olacaktır.

Demba Ba'nın kenarda olması doğruydu...
İlk yarıda rakibine asist yapacak kadar, "savunma anlamında" oyunun içinde olmayan Opare'nin kenara alınması, sağ beke Olcay'ın geçmesi ve her ne kadar yorgun(!) olsa da gerçek bir golcü olan Demba Ba'nın sahaya çıkması çok doğru bir tercihti. Beşiktaş'ın, ligin ikinci yarısında iyi futbol oynamadığını ve Demba Ba'nın da eskisi kadar güçlü(!) olmadığını sürekli vurguluyoruz. Ben, gol atmasına rağmen Mustafa Pektemek tercihinin doğru olmadığını, bir önceki maçta 3 puanı getiren Cenk Tosun'un sahada olması gerektiğini düşünenlerdenim. Gol attı diye, "Pektemek doğru bir tercihti" diyenlere selam olsun!

Nedenine gelince; geçen hafta sana 3 puan kazandıran golcünü sahaya sürersen, yüksek motivasyonla takıma yine ciddi katkı yapabilir. Pektemek'i de kenarda oturtup (bahse konu olanlar yerli oyuncular) sonradan hamle oyuncusu olarak sahaya sürebilirdin. Bilic, Demba Ba'dan ne kadar verim alabileceğini iyi hesap ederek nasıl doğru bir karar verdiyse, Pektemek konusunda ise bence o derece yanlış bir tercihte bulunmuştur. Cenk Tosun'u kazanması adına bunu söylüyorum. Pektemek'e bir düşmanlığım yok!

Yanal, Erkan Zengin'i kaybetmek istemiyor...
"İki takımın orta sahadaki verimliliği konusunda Trabzonspor oldukça geride kaldı" düşüncesi var. Ersun Yanal'ı herkes neden eleştiriyor; Özer Hurmacı değil de Erkan Zengin kenara gelmeli diye... Ersun Yanal'ın, Erkan Zengin'i kaybetmek istememesini gayet doğal karşılıyorum. Erkan'dan değil, Özer'den vazgeçti. Erkan Zengin'i taraftarlar bu kadar çabuk harcamamalı!

Teknik adamlar bu maçta puan almak için ellerinden geleni yaptı. Haklarını teslim edelim. Eli daha güçlü olan Bilic, ofansif hattın becerisiyle kazanmış oldu. Sizlere soruyorum. Demba Ba dün girer girmez gol atamasaydı, herkes bugün Bilic'in ne kadar kötü bir teknik direktör olduğunu konuşuyor olur muydu?

Bence; Slaven Bilic 90 dakika için yeterli olmayan Demba Ba'yı yabancı kontenjanını da düşünerek kenarda bekletti ve doğru hamle yaptı. Bu maçta savunma ve güvenlik ilk etapta daha önemliydi. Önce kaybetme, kazanabiliyorsan da kazan! Durum bundan ibaret! Kazanarak da kritik bir virajı döndüler.

Beşiktaş, Arena'ya nasıl bir havada gidecek?
Beşiktaş önemli bir 3 puanı hak ederek kazandı. Fakat; kimse Beşiktaş'ı şampiyon ilan etmesin. Çünkü her an her şey değişebilir. Eğer Beşiktaş, yüksek konsantrasyon ile yoluna devam edebilirse avantajlı duruma geçebilir. Hatırlarsanız Galatasaray zirvedeyken 1 puanlık farkı koruyamamış ve liderliği Fenerbahçe'ye bırakmıştı. Fenerbahçe de aynı puan ve avantajla zirvede tutunamamıştı.

Beşiktaş şu anda maç fazlasıyla lider. Galatasaray'ın olası bir puan kaybında (ben bu yazıyı yazarken Akhisar Belediyespor-Galatasaray maçı henüz oynanmamıştı) avantajlı konuma geçecekler. Sezonun en önemli galibiyetlerinden birini alan Beşiktaş böylelikle, Arena'ya çok daha iddialı bir şekilde gidebilir. Direksiyonda daha önce Galatasaray ve Fenerbahçe vardı. Şu anda ise Beşiktaş var. Hata yapan kaybedecek!

Cüneyt Çakır vasatı aşamadı...
Bu arada bir parantez de Avrupa'daki gururumuz Cüneyt Çakır'a açmakta fayda var. Cüneyt Çakır, Sivok'un pozisyonunda nasıl öyle bir karar verdi halen anlayabilmiş değilim. Türkiye'nin gözbebeği Çakır o pozisyonu süzemediyse, yardımcıları ne iş yapıyor? Çakır, maçın tekrarını izlediğinde basit hataları görüp hayıflanacaktır. Kusura bakmasın ama Cüneyt Çakır da dün akşam vasatı aşamadı.

Senin için hazırladığımız haberler