Tahkim Kurulu destan yazdı!

09.02.2021 - 19:13 | Son Güncellenme: 09.02.2021 - 23:25

Son dakika spor haberleri... Tahkim Kurulu, Oğulcan Çağlayan’ın Rizespor’dan ayrılması sonrası Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’na (UÇK) yapılan başvuru ile ilgili bir ara karar yayınladı. Bu duyurunun uzun ve ayrıntılı olarak paylaşılması ise dikkat çekti. O açıklama ve diğer detaylar aşağıda...

Tahkim Kurulu destan yazdı!

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu, 8 Şubat Pazartesi günü alışılmadık bir karar duyurusuna imza attı. E.2021/30 sayılı karar, Oğulcan Çağlayan’ın Rizespor’dan ayrılması ile ilgili olarak Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’na (UÇK) yapılan başvuru sonrası Tahkim Kurulu tarafından verilen bir ara karar.

Dikkat çeken nokta, yayınlanan bu tek kararın normalinden çok daha uzun şekilde ve en ince ayrıntısına kadar bir izahat içermesiydi. Tabiri caizse kurul adeta destan yazdı! Gazetecilik tanımıyla tamı tamına 3 bin 220 vuruş!  Yani fotoğrafta gördüğünüz uzunlukta...

Buruk kararını kısa bir duyuruyla geçiştirdi

Oysa Tahkim Kurulu, şeffaflığa çok özen göstermeyen, alınan kararların ayrıntılarını çoğunlukla açıklamayan ve bunları kısaca duyurup geçen bir kurul. Kısa süre önce eski Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Okan Buruk’un 3 ayrı suçtan aldığı cezada yapılan indirimin gerekçelerini ve hangi suça hangi indirimin yapıldığını kısaca dahi açıklamadan, sadece duyuruyu yapıp geçti aynı Tahkim Kurulu...

Kurulun UÇK ile ilgili eskiye dönük ara ve nihai kararlarını bayağı bir geriye giderek araştırdım. Ara kararlar 500-700 vuruşluk cümlelerle duyurulmuş hep. Nihai kararlar ise daha da kısa: 380-500 arası. Biraz daha komplike bir davada 788 vuruşa da rastladım.

Uzun uzun açıklama ihtiyacı neden?

Peki, Tahkim Kurulu Oğulcan Çağlayan vakasında alınan ara kararda neden bu derece uzun cümlelerle en ince ayrıntısına, hatta defter kaydından harç pulunun yatırılmasına kadar yapılanları anlatma ihtiyacı hissetti?

Akla hemen Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri ve Başkan Ali Koç’un bu konudaki söylemleri geliyor.  Onların vaka ile ilgili yaptıkları açıklamalar sanki Tahkim Kurulu’nu bu açıklamaya ımecbur etmiş gibi bir izlenim doğuyor.

Normalde UÇK ve Tahkim Kurulu işleyişleri hep aynı. Tahkim Kurulu başka işleri de olduğu için UÇK dosyalarını belirli aralıklarla gündemine alıyor. Dosya sayısının çokluğundan da örneğin ağustos ayından bir dosyayı kasım ayında gündemine alıp karar verebiliyor. Dolayısıyla Oğulcan Çağlayan dosyası da diğer dosyalardan bir farkı ve önceliği olmadığı için sıraya girmiş durumda. Sırası geldiğinde de yapılan açıklamadan da anlaşılacağı gibi gündeme alınmış.

Aynı şeffaflık bundan sonra da olsun

Tahkim Kurulu’nun aldığı her kararı uzun ve ayrıntılı açıklaması zaten bizim beklediğimiz, olması gereken bir şey. Bugüne kadar yapmaları gereken şeyi yaptılar aslında. Büyük bir kulüp biraz bastırınca abartılı da olsa bunu yapmak yerine bunlara mahal vermeden şeffaf şekilde her şeyi açıklamak işin normali.

Umalım Tahkim Kurulu bundan böyle tüm kararlarını kamuoyuna net şekilde tüm gerekçeleri ortaya koyarak açıklasın ve insanları gerektiği gibi aydınlatsın.

Çaykur Rizespor ile sözleşmesini feshedip Galatasaray'a gelen Oğulcan Çağlayan'a dair UÇK'nın verdiği kararın detayları ise burada:

Oğulcan Çağlayan için flaş gelişme! Tahkim belgeleri istedi

Senin için hazırladığımız haberler