Suudi Arabistan'da futbola kadın dokunuşu

13.10.2023 - 16:28 | Son Güncellenme: 13.10.2023 - 16:38

Dünya futbolunun yıldızlarının yeni adresi Suudi Arabistan, Kadın Futbol Ligi ve Kadın Milli Takımı'nı da parlatmaya çalışıyor. İşte tüm detaylar...

Suudi Arabistan'da futbola kadın dokunuşu

AJANSSPOR - DIŞ HABER

BBC'de yer alan habere göre, futbola yaptığı maddi yatırımlar ile dikkatleri üzerine çeken Suudi Arabistan, geçen yıl oluşturulan Kadın Milli Takımı ile 2027 Kadınlar Dünya Kupası'na katılmayı hedefliyor. 

Kadınlar Futbol Ligi ile rekabetçi bir ortam oluşturmak isteyen Suudi Arabistan Futbol Federasyonu, ülkedeki kadınların da spor etkinliklerine katılmasını teşvik etmek istiyor.

Yasaklar kalktı, reform başladı

Suudi Arabistan'da kadınların stadyumlara girmesi 2018 yılına kadar yasaktı. Kadınların spor etkinliklerine katılmalarına izin veren Suudi Arabistan, hemen ardından Futbol Federasyonu içerisinde bir kadın departmanı kurmaya karar verdi.

2018 yılında kadınların spor etkinliklerine teşvik edilmesinden sonra Kadın Futbol Ligi ve 2022 yılında da ülkenin ilk Kadın Milli Futbol Takımı oluşturuldu.

Hedef 2027 Dünya Kupası

Suudi Arabistan Kadın Milli Takımı, öncelikli hedeflerinin 2027 Kadınlar Dünya Kupası'na katılmak olduğunu dile getiriyor. Suudi Arabistan, 2026 Kadınlar Asya Kupası'na da ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

"Bizim için rüya olurdu"

Suudi Arabistan Kadın Milli Takımı'nın ve aynı zamanda Al-Ittihad Kadın Takımı'nın oyuncularından Layan Jouhar, Dünya Kupası hayalini şu sözlerle açıkladı: "Eğer sıralamaya girersek bu çılgınlık olur, bizim için rüya gibi olurdu. Ne tür zorluklar olursa olsun, onlarla yüzleşeceğiz. Hala yapabileceğimiz çok şey var"

Milli Takım'ın Alman hocası

Suudi Arabistan Kadın Milli Takımı'nın antrenörlüğünü 64 yaşındaki Alman çalıştırıcı Monika Staab yapıyor. Aynı zamanda eski bir Alman futbolcu da olan Staab'ın, Katar ve Bahreyn'de de 11 yıllık antrenörlük tecrübesi bulunuyor. 2022 yılında kurulan Milli Takım'ın ilk teknik direktörü olan Staab, ilk maçında Seyşelleri 2-0 mağlup etmeyi başarmıştı.

"Dünya Kupası için gerçekçi olmalıyız"

Dünya Kupası hedefi için gerçekçi olmalıyız" diyen Monika Staab, "İyi bir Milli Takım oluşturmanın zaman alacağı konusunda gerçekçi olmalıyız. Bu sezon bir U15 Milli Takımımız olacak, ayrıca bir U20 Milli Takımımız ve bir U17 Takımımız var ve bunların öncelikle Asya Futbol Konfederasyonu'nda (AFC) mücadele etmesi çok önemli" ifadelerini kullandı.

Spor tamam, sırada ne var?

Suudi Arabistan, kadınların da sporda güçlü bir şekilde yer almaları için çeşitli organizasyonlar düzenlese de bunlar kimi insan hakları grupları tarafından yeterli bulunmuyor. Tüm bu çabanın, ülkenin zedelenen itibarını kurtarmak için geçici çözümler olduğunu dile getiren topluluklar, sporda yapılan reformların hayatın her alanına yayılması gerektiğini savunuyor.

Senin için hazırladığımız haberler