İhale Komisyonunun Süper Lig yayın geliri hedefi belli oldu

04.12.2023 - 11:32 | Son Güncellenme: 04.12.2023 - 11:56

TFF'nin Kulüpler Birliği ile ortaklaşa kurduğu ihale komisyonu, yeni dönem yayın ihalesi konusunda çalışmalarına detaylı devam ediyor. Komisyonun yayın geliri hedefi belli oldu.

İhale Komisyonunun Süper Lig yayın geliri hedefi belli oldu

AJANSSPOR - HABER

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Trendyol Süper Lig'in yeni dönem yayın ihalesi için Kulüpler Birliği Vakfı ile ortaklaşa kurduğu ihale komisyonu, yeni yayın ihalesi konusunda çalışmalarına detaylı bir şekilde devam ediyor.

Yayın geliri dibe vurdu

2017-18 sezonunda mevcut yayıncı Digitürk'ün Süper Lig ve 1. Lig maçlarının yayın hakları için 500 milyon dolar + 90 milyon dolar KDV teklifi 590 milyon dolarla rekor olarak gerçekleşmişti.

Ancak aradan geçen süreçte önce ihale bedelinin yarısı Türk lirası, yarısı dolar kuruna sabitlendi. Ardından ise pandemi sürecinde gelirleri oldukça eriyen Süper Lig ekipleri ve Türkiye Futbol Federasyonu son yapılan ihalede mevcut yayıncının 2 milyar 200 milyon liralık teklifini kabul etti.

Hedef 250 milyon dolar

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; komisyonun yeni hedefi 500 milyon dolardan 85 milyon dolar seviyelerine kadar inen yayın gelirini, 250 milyon dolar seviyelerine çıkarmak. İhaleye en az üç firmanın katılması için görüşmeler devam ediyor.

TFF play-off sistemini gündeme getirdi

Play-Off sistemi de yayın ihalesi gelirinin artması için TFF tarafından gündeme getirildi. Bu yolla büyük maçların daha çok oynatılması planlanıyor. Kulüplere bu konuda tam 6 tane öneri yapıldı. Belçika ve Romanya'daki Play-Off sistemi ön plana çıkmış durumda. Ancak henüz net bir karar verilmiş değil.

2 yıllık uzatma sözleşmesi imzalanmıştı

Türkiye Futbol Federasyonu ile uzun yıllardır Süper Lig ve TFF 1. Lig yayın haklarını elinde bulunduran Digiturk beIN MEDIA GROUP arasında, 2022-2023 ve 2023-2024 sezonlarını kapsayan 2 yıllık uzatma sözleşmesi imzalanmıştı.

beIN Sports rest çekti iddiası

2023/24 sezonu sonrası TFF ile sözleşmesi dolacak olan beIN Sports, yeni düzenleme için rest çektiği iddia edilmişti. Gazeteci Barış Yurduseven'in Yayıncı Kuruluştan TFF’'ye; “sözleşmeyi iyileştirip uzatmayı düşünmüyoruz, ihaleye çıkın…” resti geldiğini duyurmuştu. Ancak TFF'den konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

"Yeni bir lig tasarımı önerisini kulüplerimizin değerlendirmesine sunduk"

Türkiye Futbol Federasyonu'ndan 30 Kasım'da yayın ihalesiyle ilgili bir açıklama geldi. TFF'nin açıklamasında Kulüpler Birliği Vakfı ile ortaklaşa kurulan ihale komisyonu aracılığı ile, yeni dönem yayın ihalesi detaylarının nihai aşamaya getirildiği belirtilirken şu ifadelere yer verildi:

"29 Kasım 2023 tarihinde yayın ihalesi konusunda birlikte çalıştığımız uzman şirket HyperCube ile, 30 Kasım'da ise Kulüpler Birliği ile gerçekleştirdiğimiz toplantılar sonucunda, içinde play-off müsabakalarının da bulunduğu yeni bir lig tasarımı önerisini, öncelikli olarak kulüplerimizin değerlendirmelerine sunduğumuzu belirtiriz.

Yayın ihalesi değerini hak ettiği karşılığa taşıyabilmek ve Süper Lig'in marka değerini mümkün olan en üst seviyeye çıkarabilmek için geliştirdiğimiz bu yeni modelin ve ihale paketlerinin detaylarını Kulüpler Birliği'nin geri bildirimlerini aldıktan sonra kamuoyu ile paylaşacağımızı bildiririz."

Senin için hazırladığımız haberler