Su Molası

23.08.2017 - 23:48 | Son Güncellenme: 23.08.2017 - 23:48

Süper ligimizin 2.haftası da ortalama 30 derecelerin üzerinde bir sıcaklıktaki havalarda oynanmaya devam ediyor. Bu sıcaklıkların devamı da beraberinde oyun içerisinde aşırı derecede sıvı kaybeden oyuncuların sağlığını koruyabilmek adına müsabakalarda ki su molalarına dikkat çekti. Peki nedir bu su molası? Ne zaman verilir ? Futbolcular isteyince mi verilir ? Hakemler susayınca mı verilir ? İşte bunların cevabını anladığımız ve bildiğimiz zaman, maçımızı izlerken bir anlamda hakemin o keskin ve net düdüğünün ne anlama geldiğini de anlamış olacağız.

Su molası Futbol Oyun Kuralları kitabı gereğince de oyuncuların sıvı ihtiyacının giderilmesi için Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından bir zorunluluk halini almıştır. Federasyonlarda bu konudaki yukarıda bahsettiğim soru işaretlerini ortadan kaldırmak adına, detayları kendileri belirlemişlerdir. Türkiye liglerinin tamamında su molası 32 derece hava sıcaklığında müsabakaların ilk yarısının 25 ve 2.yarısının 75. Dakikasında verilmesi, bu sürede duran dakikalarında müsabakanın sonuna eksiksiz eklenmesi yönünde talimatlarını tüm ilgililerine iletmiştir. Ama her durumda liglerimizdeki hakemlerin standart kararları vermekteki zaafiyeti burada da devam ediyor. Kimisi 75.dakikada, kimisi 65.dakikada kimisi de 60.dakikada su molası veriyor. Bu da bende sanırım su molasını hakemlerimiz kendileri susayınca! veriyorlar algısı yarattı.

Gelelim haftanın hakem performanslarına ve haftanın hakem 4 lüsünün tespitine; Bu hafta biraz farklı bir yaklaşım ile, performanslarını çok beğendiğim iki hakemimizi birbirinden başarılı yönetimleri için haftanın hakemleri ! olarak değerlendiriyorum.

Kasımpaşa-Beşiktaş/Alper Ulusoy

Müsabaka genelinde Alper Ulusoy genelde standart düdükler çalma gayretinde idi, 31. dakikada Talisca'nın Veysel'e yaptığı hareket sarı kart değil, kırmızı kart olmalıydı çünkü Talisca sol dirseği ile Veysel’in yüzüne vurdu, bu pozisyonu surata yapılan haksız bir müdahale olarak değerlendirdi Alper ve sarı kart gösterdi, ancak şiddetini doğru ölçemediği için de bu Siyah Beyaz ! hatayı yaptı.

Hakemin Notu : 7.8

Demir Grup Sivasspor-Yeni Malatyaspor / Serkan Çınar

İlk devreye baktığımız zaman oyun dengede gidiyordu. İki takımın da pozisyonu yok. Müsabakanın tartışmalı en önemli pozisyonunda Yeni Malatyaspor’un 7. dakikada Boutaib’in ayağından kazandığı ve faul gerekçesiyle sayılmayan golü öncesinde “faul yoktu, temiz bir ikili mücadele idi ve net bir goldü, bu golün iptal edildiği karar ise müsabakanın gidişatına ve skora direkt etki etti. Azubike’nin, Sivassporlu Emre’nin ayağına bastığı, şiddetine bağlı olarak Kırmızı Kart verse dahi çok yadırganmayacağı mücadeledeki faule bile hükmetmeyen devam kararı, diğer taraftan gözünün önünde gerçekleşen Y.Malatyaspor ceza alanı içerisindeki pozisyonda Demir Grup Sivassporlu Rıdvan’ın şutunda, Y.Malatyasporlu Murat’ın omuzuna çok NET! bir şekilde çarparak kornere giden topa aut kararı belki çok ufak bir hata gibi görünse de;  Serkan Çınar’ın bu müsabakaya ( belki de sezona, bunu ilerleyen haftalarda daha net göreceğiz) iyi hazırlanmadığının, kafasının rahat olmadığının ve daha önem derecesi artan müsabakalarda ciddi gündem yaratabilecek hatalarının habercisi gibiydi. Özetle Serkan için iyi bir maç olmadı. Hatalarını gözden geçirip belirli dönemlerde müsabakalarda yaptığı güzel şeyleri daha fazlalaştırmaya çalışmalı.

Diğer taraftan, Sivasspor’un kazandığı 2. golde ofsayt yoktu ve yardımcı hakem İsmail Şencan son derece ve dikkatli bir karar ile skora pozitif katkı sağladı. İsmail Şencan isimsiz kahraman gibidir, o kadar çok müsabaka da birçok hakemi ipten aldığını, oyunu kurtardığını defalarca kez izlemişimdir. Yıllandıkça başarısını taçlandıran yardımcı hakemlerden olmaya devam ediyor.

Hakemin Notu: 7.7

Fenerbahçe-Trabzonspor

Ali Palabıyık sız bir Fenerbahçe Trabzon müsabakaları düşünemez olduk artık. “Bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösterir” sözünü doğrularcasına MHK’nın bu akıl oyunlarından bir yenisi bu sefer tuttu.

Ali, maçın tamamında pozisyonlara yakın oldu ve son zamanlarda izlediğim mükemmele yakın 12.kural uygulaması ile herkesin takdirini ve en önemlisi güvenini kazandı. Oyunu gereksiz düdükler ile durdurmama ve tempoyu düşürmeme çabası içerisinde bence önemsiz ihlalleri devam ettirmesi doğru idi. Bu da müsabaka yönetimine olumlu yansıdı. Müsabakanın tek kritik pozisyonu Fenerbahçe lehine 83. dakikada vermiş olduğu Penaltı kararı idi. Kucka’nın bu pozisyonda topa kol ile teması açık ve netti ve Kucka vücudunu genişleterek kendisine haksız bir avantaj sağlamıştı. Palabıyık tereddütsüz beyaz noktayı gösterdi ve hiçbir oyuncu da tepki göstermedi. Çünkü Palabıyık bu dakikaya kadar tüm saha içerisi ve kulübedekilerin güvenini tam sağlamıştı. Tansiyonu bu kadar yüksek olan bu maçı hakem Ali Palabıyık harikulade yönetti. Bu başarıları inşallah MHK’nın çalakalem uygulamaları yüzünden düşüşe geçmez. Ama sevgili Ali Palabıyık kardeşim bu şekilde müsabaka yönetmeye devam ettikçe MHK ler üstü hakem olma yolunda emin adımlar ile ilerliyor.

Hakemin Notu : 8.5

Osmanlıspor-Galatasaray / Halil Umut Meler

Geçtiğimiz senenin yükselen değeri ve bu senede Türk hakemliğinin kendisinden büyük beklentiler içerisinde olduğu Halil Umut Meler ’in performansını son derece merak ediyordum. Halil müsabakanın ilk dakikasından son dakikasına kadar, ikili mücadeleler de oyuna tempo katan standart uygulamaları ile dikkat çekti. Müsabaka içerisinde önemsiz topun oyun dışı olduğu anlardaki hataları dışında dikkatimi çeken en önemli hatası oyuncular ile konuşurken beden dilini doğru kullanamaması oldu. Bunu da geliştirmek adına müsabakasının birkaç tanesini sadece beden dilini analiz ederek izlemesidir. Saha içerisinde ki duygu değişimlerine bağlı olarak yaptığı iletişim hatalarını kendisi o zaman keşfedecektir. Umarım zorluk derecesi yüksek ve gerilimli müsabakalarda da bu uygulamasını başarısı ile taçlandırabilir.

 Halil Umut Meler için en önemli tespitim ise şu ki; bir çok defa çok iyi yönettiği müsabakalarda bile, yardımcı hakemlerinin ( bu geçtiğimiz sezonlar da 5 ve 6. Hakemleri ile de olmuştu), hatalı kararları yüzünden sıkıntı yaşıyor veya tabir-i caizse direkten dönüyor. Sanırım ekibini müsabakaya hazırlama stratejilerini ve maç toplantısını gözden geçirmeli. Bu müsabakasında da yardımcı hakemlerinin her ikisinin de hatalı ofsayt tespitleri ve gereksiz müdahaleleri oldu.

 Hakemin Notu : 8.5 Yardımcı Hakemler : 8.2

 Kayserispor- Göztepe/Özgür Yankaya

16.dakida Kadu, Deniz Türüç'ü ceza sahası içinde düşürmesindeki penaltı kararı ve 65.dakikada Boldrin'in ortasında Peybernes topa elle müdahale etmesi sonrası vermiş olduğu penaltı kararları doğru idi. Bu her iki penaltı kararında da Yankaya kararlarını neden bu kadar geç verdi ? Bu benim kafam da önemli soru işaretleri bıraktı, yardımcılar dan mı işaret geldi ? Yada bir düşünüp mü düdük çaldı ?

Hakemin Notu : 8.3

Akhisar Antalya/Bülent Yıldırım

Haftanın merakla beklediğim performanslarından Bülent Yıldırım, kendisi ve tecrübesi için kolay sayılabilecek mücadelede zorlanmadan ve özellikle de ekibi ile olan uyumu ile başarılı bir performans sergiledi. Yaşının ilerlemiş olmasına rağmen belli ki sezona kendisini çok iyi hazırlamış, Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım bu konuda kadroda bulunan genç hakemlere son derece profesyonel hayatları ile örnek alırken, kendilerinde yaşça çok küçük sayılabilecek bir çok sözde! Genç hakemler ise hörgüçten yemeye devam ediyorlar.

Hakemin Notu : 8.4

Bursaspor-Alanyaspor/ Serkan Tokat

Serkan Tokat kaldığı yerden devam etti. Bu kadar çok şans bulmasına, akraba kontenjanından kadroda devam etmesine rağmen tartışmalı kararlarına devam eden Junior Tokat, bu müsabakada da verdiği hatalı kararları sonrasında, özellikle haksız uygulamalar ile kadroda yer bulamayan ve alt klasmana düşen hakemlere derin derin iç çektirdi ve Onların üzüntülerini kat be kat arttırdı.

42.dakikada Souza, John mücadelesi tamamen oyun kurallarına uygun fiziksel temas sınırları içerisindeki bir mücadele idi. John, Souza’nın kolunun sırtına değdiğini hissettiği anda, yeşil alanı havuz gibi düşünerek! Kendisini bıraktı ve o anda deparda olan Serkan Tokat önemli bir hata ile Penaltı noktasını gösterdi. Bu karar müsabakanın kırılma anı idi.

Her ne kadar son derece beyefendi ve kaliteli bir insan olsa da, Serkan Tokat kendisini bir an önce toparlayıp, spor kamuoyunca kabul edilmez ise, ilk MHK değişiminde düşüş yaşaması kaçınılmaz olacak.

Hakemin Notu : 7.9

K.Karabükspor-İ.Başakşehir ve A.Konyaspor-Gençlerbirliği müsabakalarında da hakemler Fırat Aydınus ve Arda Kardeşler ön plana çıkmadan ve zorlanmadan başarı ile görev yaptılar.

 Haftanın Hakem Ekibi : Ali Palabıyık, H.Umut Meler-Ceyhun Sesigüzel-İsmail Şencan -Caner Ak

Senin için hazırladığımız haberler