Sporda bahanelere yer yok

21.09.2023 - 23:51 | Son Güncellenme: 21.09.2023 - 23:58

Ajansspor köşe yazarlarından Mazlum Şahin, "Sporda bahanelere yer yok" başlıklı bir yazı kaleme aldı. İşte yazı ile ilgili tüm detaylar ve bilgiler...

Sporda bahanelere yer yok

Mazlum ŞAHİN - AJANSSPOR

Fit olmak sizin için bir hedef olmasın, o hedefe ulaştıktan sonra yaşam biçiminiz olsun. Çoğu insan kendine bir hedef koyuyor bu genelde kilo bazında bir hedef oluyor ve o kiloya, hedefe ulaştıktan sonra yaptığı sporu aksatmaya başlıyor. Daha az yapmaya başlıyor. Bunun sonucunda eski haline, kilosuna dönmesi de epeyce kolay oluyor. Spor süreklilik ve istikrar gerektiriyor. Bu yüzden hedefinize ulaştıktan sonra artık sporu, yaptığınız egzersizleri hayatınızın bir parçası olarak benimsemelisiniz. Yaptığınız her şeyi artık yaşam biçimi haline getirmelisiniz ki bu süreç ömür boyu devam etsin. 

Spor bir devamlılık gerektiriyor

Birçok insan spora başlayıp kısa sürede hemen pes ediyor. Bunun nedeni sorulduğunda ise cevapları hazır. -Kendimde bir gelişme göremedim, ben yapamıyorum, sıkılıyorum veya bana göre değilmiş diyorlar. Aslında bu cevaplar sadece bahane. Asıl problem ise kendilerine kısa sürede başlangıç için büyük hedefler koymaları ve beklentilerini çok yüksek tutmaları olduğunu düşünüyorum. 

Daha kapsamlı amaçlara ve hedeflere doğru gidin

Öncelik olarak basit amaçlar için başlayın gittikçe daha kapsamlı amaçlara ve hedeflere doğru gidin. Ve lütfen seçtiğiniz hedef ve amaçların doğruluğuna, ulaşılabilirliğine ve gerçeğe uygun olmasına özen gösterin. Hiç kimse kısa sürede sağlıklı bir şekilde müthiş bir fiziğe ulaşamaz veya müthiş kilolar veremez. Bunun için uzun bir dönem devamlılık gerekir. 

Hemen kalk ve harekete başla

Bizler vücudumuzla ilgili gerçeklerle yüzleşmek istemiyoruz aslında. Çünkü kilo problemi yaşayan birçok insan aynaya baktığında gördüğü şeyle mutlu değil. Bunun için kendilerini her ne kadar kandırsalar da ortada bir gerçek var. Bu gerçekten ne kadar kaçabilirsin. Artık bahanelerin arkasına saklanmaktan vazgeç. Sende aynaya baktığında gördüğün şeyden mutlu değilsen hemen kalk ve harekete başla.

Farklı spor aktiviteleri yapabilirsiniz veya birkaç gün ara verebilirsiniz

Dönem dönem yaptığınız egzersiz dalından sıkılabilirsiniz. Bunun yerine o dönem için farklı spor aktiviteleri yapabilirsiniz veya birkaç gün ara verebilirsiniz. Kendinize biraz zaman tanımanız sorun yaratmayacaktır. Ama bu süreyi çok uzun tutup daha sonra sporu bırakmayın. 

Unutmayın spor paylaşınca güzel

Sporu da diğer yaşam aktivitelerinizde olduğu gibi özen göstererek planlayın. Eğer tek başınıza spor yapmaktan sıkılıyorsanız arkadaşlarınızı, sevdiğiniz insanları, eşinizi veya dostunuzu da spora davet edin. Onlar yoksa bir eğitmen ile çalışmaya başlayın. Göreceksiniz ki onlarla çalıştığınızda bu sizi daha çok motive edecek. Unutmayın spor paylaşınca güzel… 

Senin için hazırladığımız haberler