Spor Toto 'İSTİFA' Ligi!

20.03.2017 - 22:46 | Son Güncellenme: 20.03.2017 - 22:46

25. Haftada oynanan müsabakalar gollerle başladı,gollerle devam etti, GOLSÜZ beraberlik ile sonuçlandı.Geçtiğimiz günlerde tüm liglerde, yönetimlerde, kulübelerde, federasyonda istifa üzerine istifa haberleri geliyor. İstifalar nedense birbirini kovalıyor. İstifa edene madalya takılacak falan diye düşünmeye başladım bu aralar.

Tolunay Kafkas, Mustafa Reşit Akçay, Hüseyin Kalpar, Mesut Bakkal ve alt liglerden de bir çok teknik direktör
Galatasaray’dan Nasuhi Gezgin, Levent Nazifoğlu
Bursaspor’dan Yüksel Çolak, Alaettin Temiz ve bu satırlara sığamayacak uzuuuuun bir liste
Tuna Akın TFF’yi bombaladı ve O da istifa etti.
Fenerbahçe taraftarı bağırıyor İstifa diye,
Galatasaray taraftarı doymadı dahasını istiyor,
Şanlıurfa taraftarı istiyor,
Geçtiğimiz yakın süreçte Eskişehirspor istedi,
Çukurova’da İstifa demeyen yok ! (Adanaspor, Adanademirspor ve Mersin İdman Yurdu)
Gaziantepspor, Boluspor, Samsunspor, Elazığspor taraftarı da bağırıyor İstifa diye !
Ve tabiiki Futbolun bir çok unsuru ile birlikte hakem camiasının içerisindeki büyük çoğunlukta MHK İstifa diyor.


Trabzonspor-Galatasaray / Halis ÖZKAHYA

Türkiye’nin Rio De Jenerio’su Trabzon şehri. 7’den 77 ye derler ya... İşte tam da böyle bir futbol şehri Trabzon, O özlemini kurduğu, motive olduğu başarılı günlerine geri dönmenin keyfini yaşadı bu haftasonu .Galibiyetleri için Trabzonspor takımını tebrik ederken; Aynı şeyleri Halis Özkahya ve Cem Hanoğlu için söylemeyeceğim.
39.dakikada Trabzonspor atağında Olcay’ın ortasında N’Doye Ofsayt pozisyonunda ancak Castillo ise ofsayt pozisyonunda değildi ve topta Castillo’ya gelmişti. Castillo’nun sadece el ve kolları yayıncı kuruluşun pierosuna göre 13cm önde ve ofsayt olduğu yönünde idi. Ancak şunu bilmeliyizki bizim rehberimiz Piero değil, Oyun Kuralları Kitabıdır. Bu kitaba göre de Ofsaytı tanımlarken çok net bir şekilde şu cümleyi belirtir “Kaleci dahil tüm oyuncuların el ve kolları dikkate alınmaz” işte bu hüküm neticesinde 25 haftada 27!! maçta görev yapan bu arkadaşımızın bölesine önemli bir hatasını normal karşılamadığım gibi, daha görev alamamış nice Cem’ler var iken kimse yokmuş gibi 25 hafta da 27 maçı şimdilik sorgulamıyorum. Cevap belli “Ben yaptım Oldu”
50.dakikada ise Podolski geçen hafta olduğu gibi bu haftada topsuz alanda rahat durmadı ve Onur’a yapmış olduğu Sportmenlik dışı hareketi Özkahya tespit ederek İhtar ile cezalandırması doğru idi.
56.dakikada ise Uğur’un Selçuk’u kolundan çekerek düşürdüğü pozisyonda ise Özkahya pozisyonu net bir şekilde görmesine rağmen Penaltı yerine devam işareti verdi. Müsabaka genelinde Halis Özkahya’nın en önemli zaafiyeti oyunun çeşitli dakikalarında gerçekleşen itme,tutma ve çekmelere yönelik duyarsız bir taktiksel yaklaşım içerisinde olmasıydı.
64.dakikada Josue’nin Uğur Demirok tarafından düşürülerek İkinci sarıkarttan ihraç edildiği pozisyonda da Özkahya önemli bir hata yaptı, Pozisyon Bariz Gol Şansı kriterlerine tamamen uyuyordu, en yakınında bulunan Onazi’nin Josue’ye yetişerek müdahale etme şansı yoktu ve bu pozisyonda Uğur’un direkt Kırmızı kart ile oyundan ihraç edilmesi gerekiyordu.
Oyunun genel olarak Özkahya tarafından yönetimini değerlendirecek olursak; Olmadı, Kafasına göre maç yönetti Özkahya, Standartsız uygulamaları ile kendisini izleyen gençlere kötü örnek oldu.12.kural uygulamaları, Kart yorumları, İtmeler, Tutmalar, Çekmeler ve Elle oynamalarda çok sayıda hata yaptı standartını koruyamadı, 80.dakikadan sonra da o müsabakaları kaşımayı seven, gerilen Halis nerede ise ortaya çıkıyordu.
Birde MHK’ya sormadan geçemeyeceğim, geçen hafta E.Yeni Malatyaspor-Şanlıurfaspor müsabakasında tozu dumana katan Serkan TOKAT öz üvey evlat torpilinden mi, Yoksa geçen haftaki Muhteşem!! performansından dolayı mı derbide görevlendirildi ?

Fenerbahçe-Atiker Konyaspor/Fırat AYDINUS

32.dakikada Fernandao’nun Serkan ile çarpışarak yerde kaldığı kolunun kırıldığı pozisyonda hakem tarafından yapılabilecek tek şey sahaya ilgilileri davet etmekti. Ancak Fenerbahçe takımı sadece müsabaka kaybetmediğini Takım Ruhunu’da kaybettiğini bu pozisyonda hepimiz görmüş olduk. Fernandao’nun acısı ve bağırışları tüm ekranlarda yankılanırken başına bu anda sadece 2 Fenerbahçeli oyuncunun gelmesi, ve sonraki günde de hastahanede ameliyatı esnasında hiç bir takım arkadaşının bulunmaması o anda yaptığım tespitte beni haklı çıkarttı. Fenerbahçe sadece maç kaybetmiyor, takım ruhunuda kaybediyor.
Resital kaldığı yerden devam etti, geçen hafta tadı damağımda kalmış bir dizinin devamını bekler gibi Fırat Aydınus ve ekibinin performansını bekliyordum bu haftada. Aynende beklediğim gibi oldu. Müsabaka içerisinde hakemleri zorlayıcı oyuncular sahada yoktu ve kritik zor anlarda karar vermelerinide gerektiren bir pozisyon olmadı. Ancak Fırat Aydınus bu müsabakada bile kendisini takip edenlere öneli mesajlar verdi. Avantaj oynattı döndü sarıkart gösterdi, böyle yazması çok basittir ama sahada nüansları vardır, düdüğünü hangi anlarda tereddütleri ortadan kaldıracak şekilde nasıl çaldı? Birbirine karşı didişme içerisinde olan futbolculara karşı çabuk ve etkili beden dili ile müdahale etti. İşte tamda burada söylemek istediğim en önemli olay şu, Fırat Aydınus’un yaptığı ve uyguladığı doğrudur, ama Halis Özkahya tam tersini yaparak hem genç hakemlerin hemde sporseverlerin kafasını karıştırmakta kafasına göre maç yönetmeye devam etmektedir.
Hakemin Notu : 8.4

Antalyaspor-Beşiktaş / Mete Kalkavan

Penaltı. Oğuzhan’a Kırmızı kart !!
Öncelikle bu maçı izlerken de Halisin derbiyi kafasına göre yönettiği konusundaki düşüncem daha da güçlendi. Fırat Aydınus ve Mete Kalkavan’ın yönetimlerinde , Ellerin kolların sportmenlik dışı birbirini bozmaya çalışan oyunculara karşı kullanılmasında bir standart vardı, hemen müdahale ettliler, Özel ve Genel uyarı mekanizmasını mükemmele yakın uyguladılar.
Aboubakar’ın ihraç edildiği pozisyonda ise, Kalecinin elindeki topu oyuna sokmasına engel olursanız, burada ihtar ile cezalandırmanızı istiyor oyun kuralları, Mete kuralı doğru uyguladı ama gene yorumu yanlıştı, Aboubakar kalecinin topu oyuna sokmasına engel olmak istemiş ama sonra bir anda durumu farkederek ayağını geri kaçırmayı başarabilmişti. Yani işin özü Aboubakar kalecinin topu oyuna sokmasına engel OLAMAMIŞTI! Bu kritik yorumuda hatalı yaparak; Aboubakar’ı yanlış bir kararla oyundan ihraç etti.
Oğuzhan’ın kolu ile oynadığı ! Pozisyonda herkes gibi bende penaltı olduğuna hem fikirim. Ancak burada Mete Kalkavan neden hata yaptı bunu sorgulamalı. Mete burada yorum hatası yaptı, Kol ile oynamayı net bir şekilde gördü, ve kolları kapalı Penaltı yok şeklinde Beden Dili ile anında reaksiyon verdi, ama Mete şunu kaçırdı, Evet Oğuzhan kolunu kaçırmaya çalışıyordu, Ancak top Oğuzhan tarafından kolu ile engellendi mi ? Evet, Vücut Genişlemişmiydi ? Evet. Hatta bir diğer durumda şu ki Top kaleye doğru şut çekildi ve bu şut bir elle oynama sonucu durduruldu ise UEFA bunu Umut Vaad eden atağın el veya kol ile engellenmesi olarak adleder ve oynayan sözkonusu oyuncuya Sarıkart verilmesini emreder. Bu durumda Mete Kalkavan burada Penaltı kararını vermeli ve bu dakikada önceden sarıkartı bulunan Oğuzhanı ise ikinci Sarıkarttan ihraç etmeliydi.
İki önemli siyah beyaz hatası ile Mete Kalkavan oyuna ve skora negatif etki etti.
Hakemin Notu: 7.4

***

Kasımpaşa-Osmanlıspor / Halil Umut Meler

Kasımpaşa, Osmanlıspor'u ağırladı. Karşılaşma Adem Büyük ve Webo arasındaki gol düellosuna sahne oldu.
Adem Büyük'ün 3 gol atarak ''hat-trick'' yaptığı maçta Kasımpaşa, Osmanlıspor'u 3-2 mağlup ederek çıkışını sürdürdü.
Lig tarihinin en hızlı gollerinden birtanesine tanık olduğumuz bu müsabakada hakemleri ve ekibini zorlayacak herhangi bir pozisyon gerçekleşmedi. Müsabakada Halil Umut Meler ve ekibinin oyuna katkı koyma çabası, önemsiz ihlallerde oyunu devam ettiren ve pozitif futbola prim tanıyan taktiksel yaklaşımları ile son derece başarılı oldular. Zor pozisyonlar oluşsa da bunların üstesinden rahatlıkla kalkabiliriz algısı ve hissiyatı oluşturdular. Halil Umut Meler tecrübelendikçe çok daha keyifli yönetimler sergiliyor. Artık bu seviyedeki ve mücadeledeki maçları son derece rahatça yönetiyor, kaşımıyor, ön plana çıkma derdinde değil ! Böyle yapınca da otomatik olarak başarısı ile ön plana çıkıyorlar. Tebrikler Halil Umut Meler ve ekibine...
Hakemin Notu :8.4
***

Kayserispor-Gaziantepspor / Hüseyin Göçek

Bülent Uygun’un takımın başına geçmesiyle birlikte yenildiği müsabakalarda bile son derece başarılı futbol oynayan Gaziantepspor, aleyhine hakem hatalarının zirve yaptığı takım olma yolunda hızla ilerliyor. Hakem arkadaşlarımın can pazarının yaşandığı müsabakalarda Oyunun Ruhunu, Oyuncuları ve beklentileri üzerine psikolojik olarak iyi hazırlamaları gerekiyor. Bütün sezonun emeklerinin karşılığının alınacağı haftalardayız. Bu haftalardaki stresi taşıyamıyorsanız Sıradansınızdır, bir farkınız yoktur. Sizi süperlig hakemi yapan da farkınızın olduğunun düşünülmesidir. Yoksa “Dayılarınız mıdır” ..
Bu müsabaka ile ilgili kısaca 2 pozisyone değinmek istiyorum. İlki 25.dakikada Gaziantepsporlu Sefa ile Kayserisporlu Hakan mücadelesinde verilen Penaltı kararında Göçek önemli bir hata yaparak skora olumsuz yönde etki etti. Burada her nekadar Sefa’nın Hakan’a ufak bir şarjı olsa da Hakan kolayca kendisini bıraktı, Şayet bu pozisyonlara Penaltı verir iseniz her müsabakada 3-5 dakikada bir Penaltı çalarsınız.
Hüseyin’e ufak bir tavsiyem, tartışmalı bir Penaltı kararı sonrasında, küme düşmeme mücadelesi veren oyuncular sana itiraza gelmiş, Onların gözlerine bakarak Gülümsemen kesinlikle yanlış, o anda içlerinden birisi sana kaldıramayacağın şekilde konuşabilir ve yanlış algılar oluşabilir. Olaylarında hepsinin ihalesi o zaman sende kalır...
Hakemin Notu: 7.9
***

Adanaspor-Akhisar Belediye Spor/ Bülent Yıldırım

Süper Ligin ilk yarısında başarısız bir görüntü verse de ikinci yarıya hızlı bir başlangıç yaparak kümede kalma yolunda umutlarını artıran Adanaspor daha sonra aldığı peş peşe mağlubiyetlerle işini iyice zora sokmuştu. Maç boyunca çok sayıda gol pozisyonundan yararlanamayan Adanaspor maçın son anlarında kalesinde verdiği pozisyonlarla zor anlar yaşamasına karşın maçı kazanmayı bildi. Bu artan heyecan dolu müsabakada da Bülent Yıldırım ve ekibini zorlayacak bir pozisyon olmadı.
Hakemin Notu : 8.4

 Gençlerbirliği - Çaykur Rizespor / Cüneyt Çakır

Ç.Rizespor’un olası bir mağlubiyette düşme hattının stresini şiddetlice yaşayacağını bilerek çıktığı müsabakada, Gençlerbirliğine 1-0 mağlup olarak gerilimini yüksellti. Bunun yanında bu tip gergin atmosferlerin duayenleri Cüneyt Çakır ve ekibi hiç bir tartışmaya yer vermeden kalitelerini ve klaslarını konuşturarak mükemmel bir yönetim gösterdiler.
Hakemin Notu: 8.4
***
M.Başakşehir-K.Karabükspor/ Özgür Yankaya

Öz Evlat statüsünü bu hafta da korudu !
Yankaya görev aldığı kritik tüm müsabakalarda müsabakaların kaderini değiştirmeye ve verdiği vermediği kararlar ile maçların skoruna direkt etki etmeye devam etti. Son yıllarda düşen performansı ve hataları ile yarattığı gündemler sonrasında göreve gelen kurullar tarafından kadroda düşünülmeyen ve görev verilmeyen Yankaya eski mentörünün MHK başkanı olması ile beraber, bir çok hakemin üvey evlat muamelesi gördüğü kadroda öz evlat statüsünü koruyor.
27.dakika’da Başakşehirli Caiçara ve Karabüksporlu Seleznov mücadelesinde, Caiçara daha Seleznova ayağını uzattığı anda daha herhangi bir müdahalede bulunulmadan düştü, ve oyuncunun bu düşüşüne aldanan Yankaya’da hatalı bir şekilde Penaltı noktasını göstererek skora tesir eden önemli bir hata yaptı. Evet belki pozisyonda çok ufak bir temas bile değil Caiçara tarafından Seleznov’un parmak ucuna değme vardı.
86.dakikada da başroldeki oyuncular yine aynı idi. Bu sefer tam 2 nolu yardımcı hakem Erdinç Sezertam’ın önünden cezasahası içerisine orta yapan Caiçara’nın ortasını Seleznov kayarak müdahale ederken son derece net bir şekilde vücudunu da genişleterek El ile müdahale etti. Pozisyon çok Net bir Penaltı idi. Hakem Yankaya’nın açısı mükemmel olmasına rağmen neden bu Penaltı kararını vermedi ? Anlamak mümkün değil. Televizyondan izlediğim kadarı ile Erdinç Sezertam Korner direğinin önünden Penaltı kararında durması gereken yere doğru hareketleniyor, Ancak bir anda sanırım telsizde ne konuşuluyorsa duraksayarak geri dönüyor, Yok eğer ben yanlış algıladı isem Sezertam da burada duruma müdahil olmayarak, kendi tecrübesine ve kalitesine yakıştırmayacağım şekilde görev yaptı ve hatada pay sahibi oldu.
İki önemli siyah beyaz hatası ile Özgür Yankaya oyuna ve skora negatif etki etti.
Hakemin Notu : 7.4
Erdinç Sezertam : 7.9

HAFTANIN HAKEM EKİBİ (Haftanın En beğendiğim performanslarından derleyerek düzenlenmiştir)

Hakem: Fırat AYDINUS(Fenerbahçe/A.Konyaspor)-Ali Saygın ÖGEL(Kasımpaşa/Osmanlı)-Yusuf BOZDOĞAN(Fenerbahçe/A.Konyaspor)-Bülent BİRİNCİOĞLU(Gençlerbirliği/Ç.Rizespor)

Senin için hazırladığımız haberler