Sosyal Medya Yasası 2022, Sansür Yasası Nedir? 29. Madde Nedir, Kabul Edildi mi?

13.10.2022 - 19:19 | Son Güncellenme: 13.10.2022 - 19:33

Sosyal medyada çıkan haberlerin denetlenmesini sağlayan Sansür Yasası 2022 nedir? Sansür Yasası 29. madde nedir, neden önemli ve kabul edildi mi? İşte detaylar.

Sosyal Medya Yasası 2022, Sansür Yasası Nedir? 29. Madde Nedir, Kabul Edildi mi?

AJANSSPOR PLUS

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) tartışılan ve sosyal medya haberlerinin denetlenmesinin önünü açacak olan Sosyal Medya Yasası gündemde yer aldı. Yasaya karşı çıkanlar ise 40 maddeden oluşan bu teklifi Sansür Yasası olarak tanımlıyor. Yasa, 1 Ekim itibarıyla görüşülmeye başlandı.

Sosyal medya yasası nedir? Kanun maddeleri neler?

Yeni yasa önerisiyle sosyal medya platformlarına BTK'nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) denetlemesi koşulu getiriliyor. Bu denetleme telefonları ve telekomünikasyon ile ilgili diğer denetlemeleri yapan BTK'ya verilen ek bir görev. Amaç iletişimin içeriğinin denetlenmesi değil. Görev kapsamı; platformların kaç kullanıcısının olduğu, iletişim trafiklerinin ne kadar olduğu ve bu konuyla ilgili bilgileri Türkiye'de tutma zorunluluğu gibi konuları içeriyor.

Sosyal ağlara Türkiye ofisi zorunluluğu

2022 sosyal medya yasası ile belirli bir kullanıcı sayısı olan sosyal ağ şirketlerinin temsilcilerinin Türk vatandaşı olmamaları ve Türkiye'de ikamet etmemeleri nedeniyle hukuki olarak muhatap bulamama sorununun da aşılması amaçlanıyor. Yeni düzenleme ile sosyal ağlara Türkiye ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde bu kişinin Türkiye'de ikamet etmesi ve Türk vatandaşı olması gerekecek.

Yalan bilgi üreten ve yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis

Teklifin kabul edilmesi halinde dijital ortamda kasıtlı olarak yalan bilgi üreten ve yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

İnternet haber siteleri ile basın kartına ilişkin hususlar Basın Kanunu'nun kapsamına alınacak. Basın kartı düzenlenmesi bakımından basın kartı talep eden medya mensupları ve enformasyon görevlileri bu Kanun kapsamına dahil ediliyor. İnternet haber siteleri de süreli yayın tanımı kapsamına alınacak.

Basın kartı türleri

Basın kartı türleri şu şekilde olacak:

  • Göreve bağlı basın kartı: Bir medya kuruluşuna bağlı olarak çalışan Türk vatandaşı medya mensuplarına ve enformasyon görevlilerine verilen basın kartını,
  • Süreli basın kartı: Görev alanı Türkiye'yi kapsayan yabancı medya mensuplarına verilen basın kartını,
  • Geçici basın kartı: Görev alanı Türkiye'yi kapsamamakla beraber geçici bir süreyle Türkiye’ye haber amaçlı gelen yabancı medya mensuplarına verilen basın kartını,
  • Serbest basın kartı: Geçici bir süreyle çalışmayan medya mensuplarına verilen basın kartını,
  • Sürekli basın kartı: En az on sekiz yıl mesleki hizmeti bulunan medya mensupları ve enformasyon görevlilerine ömür boyu verilen basın kartını ifade edecek.

29 madde nedir, kabul edildi mi?

Cumhuriyet'in haberine göre bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülen ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçunun yer aldığı 29. madde, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. 29. maddenin tanımı ise şu şekilde: "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak."

Senin için hazırladığımız haberler