Vatandaş Olmadan Milli Olan Nusrat Allahverdi Galatasaray'ı Şoke Etti

01.01.2023 - 20:33 | Son Güncellenme: 05.01.2023 - 00:25

Azeri asıllı Nusrat Allahverdi, Türk vatandaşı olmadan milli takım için yarıştı. Galatasaray, Bursa'dan aldığı sporcuyu son anda yarışmadan çekti. İşte detaylar.

Vatandaş Olmadan Milli Olan Nusrat Allahverdi Galatasaray'ı Şoke Etti

Kenan BAŞARAN

Yüzmede bir skandala imza atıldı. Türk vatandaşlığı işlemleri tamamlanıp pasaportunu almadığı halde Azeri sporcu 
Nusrat Allahverdi'nin milli yapıldığı ortaya çıktı. Skandal, Azeri sporcunun Bursa Büyükşehir Belediyespor'dan Galatasaray'a transfer olmasından sonra ortaya çıktı. İşte 50, 100 ve 200 metre kurbağalama stilinde yüzen ve Türkiye rekoru da kırmış olan Nusrat Allahverdi'ye dair skandalın detayları...

Türk Milli Takımı için yarıştı 1. oldu

Bursa Büyükşehir Belediyespor'da yarışırken Aralık 2021 ve Temmuz 2022'de 50 metre kurbalağalamada rekorlar kıran Nusrat Allahverdi, milli takım seçmelerine de katılıp gerekli barajları geçti. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 28-29 Mayıs 2022 tarihinde yapılan yarışmada Türk Milli Takımı adına da yarıştı. 2007 doğumlu sporcu, burada 15-18 yaş kategorisinde 50 metre kurbağalamada 28.89'luk derecesiyle birinci, 100 metredeyse 1.04.99 derecesiyle ikinci oldu. Türkiye Yüzme Federasyonu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla sporcuyu kutladı. Allahverdi, COMEN Cup için Türk Milli Takımı'na da seçildi. Ama yarışlar Kıbrıs Rum Kesimi'nde yapıldığı için Türkiye katılmadı.

Yılın son ayında da milli seçmeye katıldı

İstanbul'da 22-23 Aralık 2022'de düzenlenen Türkiye Yıldız-Genç ve Açık Yaş Uzun Kulvar Milli Takım Seçmesi'nde Galatasaray Kulübü adına yarışan Nusrat Allahverdi, barajı geçerek Türk Milli Takımı'na seçildi. Bu seçmelerden sonra yine İstanbul'da 25-29 Aralık 2022 tarihinde Türkiye Arena Kulüplerarası Kısa Kulvar Genç ve Açık Yaş Yüzme Şampiyonası ve Yıldız Bireysel Yüzme Müsabakaları yapıldı. Ancak dikkat çekici bir nokta vardı: Nusrat Allahverdi yoktu! Galatasaray'ın bir diğer başarılı yüzücüsü Berke Saka her iki organizasyona katılırken Allahverdi yer almadı.

İlgini Çekebilir
Galatasaray'dan TFF'ye çağrı: Sivasspor'un golü neden iptal edildi?
Habere Git

Galatasaray, yarışmaya sokmaktan vazgeçti

Kulüpler, yarışmalarda yabancı sporcu da yüzdürebiliyor. Ancak bu sporcudan puan alamıyor. Galatasaray'ın Allahverdi'yi, Türk vatandaşı olmadığını öğrendiği için 25-29 Aralık'taki şampiyonaya sokmadığı iddia ediliyor.

Evet, iki gün önce milli takıma seçilen sporcunun yerli statüsünde olmadığı ortaya çıkıyor! Bu nedenle de Galatasaray, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sandığı ve bonservis bedeli de ödeyerek transfer ettiği Nusrat Allahverdi'de şoke oldu.

Eray Açıkgöz kulüp ve milli takım antrenörü

Bu noktada gözler Eray Açıkgöz'e çevriliyor. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Komitesi'nde (TOHM) antrenör olan Açıkgöz, milli takımda da antrenör. Açıkgöz, Bursa'daki Bosch Spor Kulübü'nde de hoca. Ve Açıkgöz aynı zamanda Galatasaray'da da antrenör. Şunu belirtmek gerekir: Yüzmede milli antrenörler de birden fazla kulüpde ayrıca antrenörlük yapabiliyor. Bunda mevcut talimatlar açısından bir sorun yok. Sorun şu: Nusrat Allahverdi'nin Türk vatandaşı olmadığını bildiği halde Eray Açıkgöz, nasıl oluyor da sporcuyu hem milli takımda yüzdürüyor hem yerli diyerek,Galatasaray'a aldırıyor?

Milli yapan da Galatasaray'a getiren de Açıkgöz

Ancak, Nusrat Allahverdi'yi Bursa Belediyespor'dan alıp Galatasaray'a getiren kişi Eray Açıkgöz. Yani sporcunun Türk vatandaşı olup olmadığını bilen bir kişi. Oyuncuya, yabancı kimlik numarasıyla linsans çıkartılmış. Buna rağmen, bu oyuncu Türk statüsünde denilerek Galatasaray'a transferi gerçekleştiriliyor. Açıkgöz'ün, Allahverdi'nin Türk pasaportu olmadığını bilmemesi olanaksız. Türkiye Yüzme Federasyonu'nun (TYF) da bu olaya nasıl bir cevap vereceği merak konusu.

İlgini Çekebilir
Milli sualtı sporcularından 2022'de madalya yağmuru
Habere Git

Milli olunca TOHM'dan da maddi katkı alınıyor

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası olmadığı halde yerli statüsünde yarışlara sokulan yüzücü, Bursa Büyükeşehir Belediyespor Yüzme Takımı ile sözleşmesi sona erince Galatasaray Yüzme Takımı'na geçti. Nusrat Allahverdi, milli takım için yarıştığı için Türkiye Olimpiyat Hazırlık Komitesi'nden (TOHM) hem sporcuya hem antrenöre maddi destek de sağlanıyor.

Yine milli takım seçmesine katıldı barajı geçti

Nusrat Allahverdi, 29 Aralık 2021'de Gaziantep'te 14 yaş kategorisinde 50 metre kurbağalamada 30.19 ile Türkiye rekoru kırdı. Allahverdi, İstanbul'da 16 Temmuz 2022'de düzenlenen yarışlarda 50 metre kurbalağamada 15-16 yaş kategorisinde 28.52 ile Türkiye rekoru kırdı. Sporcu, İstanbul'da 22-23 Aralık 2022 tarihlerinde yapılan Türkiye Yıldız-Genç ve Açık Yaş Uzun Kulvar Milli Takım Seçmesi'nde 50 metre kurbağalamada ikinci, 100 metre kurbağalamada birinci ve 200 metre kurbağalamadaysa 6. olarak barajı geçti. Türkiye Yüzme Federasyonu'nun web sitesinde oyuncunun kulübü Galatasaray olarak belirtildi.

Aray Açıkgöz sorularımıza yanıt vermedi

Eray Açıkgöz halen hem milli takımlarda hem de Galatasaray’da antrenörlük görevine devam ediyor. Konuya ilişkin olarak Erak Açıkgöz'e de mikrofonlarımızı uzattık ve görüş talep ettik. Ancak Açıkgöz, sorularımıza yanıt vermeyi tercih etmedi. Evet, Türk vatandaşlığı için başlatılan bir süreç olsa dahi, tamamlanmadan Nusrat Allahverdi'ye milli forma verildi. Katıldığı milli yarış üst düzey olmadığı için yüzmenin uluslararası federasyonu FINA'dan bir yaptırım gelmesi beklenmiyor. Ancak, henüz pasaportu çıkmadığı halde Allahverdi, milli takım seçmelerine sokularak, diğer sporcuların haklarının ihlal edildiği de açık...

Senin için hazırladığımız haberler