Öldürülen tarftarlar için protesto! Belçika-İsveç maçı yarıda kaldı

16.10.2023 - 23:12 | Son Güncellenme: 17.10.2023 - 00:17

Euro 2024 F Grubu maçında Belçika-İsveç'i konuk etti. İlk yarısı 1-1 sona eren maçın ikinci yarısına İsveçli oyuncular öldürülen taraftarlarını gerekçe göstererek çıkmadı. Maç yarıda kaldı.

Öldürülen tarftarlar için protesto! Belçika-İsveç maçı yarıda kaldı

AJANSSPOR - HABER

Belçika-İsveç maçı öncesi  başkent Brüksel'de İsveç formalı iki kişi silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. İlk yarısı 1-1 biten maçın ikinci yarısına İsveçli futbolcular çıkmama kararı aldı. 

Belçika'nın Kral Baudouin Stadyumu'ndaki maçta İsveçli oyuncuların kararına ev sahibi ülke futbolcuları da destek verdi. 

Öldürülen iki kişinin maçı izlemeye gelen 2 İsveç vatandaşı olduğu ortaya çıkarken; karşılaşma iptal edildi. 

Reuters haber ajansına göre; polis, Brüksel'deki iki İsveç vatandaşının vurularak öldürüldüğünü duyurdu. Sosyal medyadaki video'da bir kişinin saldırganın kendisi olduğunu ve İslam Devleti'nden olduğunu iddia etmesi üzerine Belçika terör alarmını en üst seviyeye çıkardı.  

Polis sözcüsü ise Belçika'nın başkentinin merkezine yakın bir yerde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişinin öldürüldüğünü doğruladı ancak daha fazla ayrıntı vermedi. 

Davayı yürüten Brüksel savcılarının sözcüsü de mağdurlar ve olayla ilgili bilgi vermekten sakındı. 

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, daha önce Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'te kurbanların İsveçli olduğunu ancak sayılarının belli olmadığını doğruladı. 

Kendini Abdesalem Al Guilani ve Allah için savaşçı olarak adlandıran saldırgan ise ölü sayısını iki değil üç olarak söyledi. 

Taraftarlara çağrı:Sahada kalın

İsveç Futbol Federasyonu olay anında stattaki taraftarlarına "Belçika polisi, güvenlik nedeniyle İsveçli taraftarların sahada kalmasını istiyor. Sahadaki yetkililerden, futbol federasyonu personelinden gelen bilgilere katılın"  çağrısında bulundu. 

UEFA: Maç iptal edildi

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), olaylar sonrası bir bildiri yayımladı ve maçın iptal edildiğini duyurdu. Açıklamada, "Brüksel'de meydana gelen şüpheli terör saldırısının ardından, iki takım ve yerel polis yetkilileriyle yapılan istişareler sonrasıanda, Belçika ile İsveç arasında oynanan Euro 2024 eleme karşılaşmasının iptal edilmesine karar verildi" denildi. 

Fransa'daki saldırılar

Fransa ile Almanya arasında 2015'te Stade de France'da oynanan hazırlık maçı sırasında başkent Paris'teki saldırılarda 175 kişi yaşamını yitirdı. 7'si intihar bombacısı 8 kişinin gerçekleştirdği saldırılar sonrası ülkede olağanüstü hal ilan edildi. 

Paris'in doğusunda bir restoranda ve bir konser salonunda iki ayrı silahlı saldırı gerçekleşti. Fransa-Almanya dostluk maçının oynanmakta olduğu Stade de France'ın yakınlarında iki ayrı patlama meydana geldi.

Maçı izleyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, özel ekiplerce stattan uzaklaştırıldı.

Saldırılardan en kanlısı, Paris'teki bir rock konseri sırasında gerçekleşti. Yaklaşık 1500 kişinin olduğu Bataclan konser salonuna saldıran silahlı kişiler, önce el bombaları attı ardından da içeri girerek yüzlerce kişiyi rehin aldı. Saldırganlar, rehin aldıkları kişilerden birçoğunu öldürürken; onlarca kişi de terörle mücadele ekiplerinin düzenlediği operasyonla kurtarıldı.

Yetkililer, konser salonundaki saldırıda en az 100 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Kentin diğer beş noktasına düzenlenen saldırılarda ise yaklaşık 40 kişi hayatını kaybetti.

Saldırganlar etkisiz hale getirildi.

Senin için hazırladığımız haberler