Şiddet ve ekonomik koşullar hakemliği bitiriyor

28.12.2023 - 09:53 | Son Güncellenme: 28.12.2023 - 10:00

Son zamanlarda hakemlere tepkiler artarken Süper Lig'de Halil Umut Meler'e de şiddet uygulandı. Şiddet yanı sıra ekonomik sorunlar da göz önüne alındığı zaman hakemlik mesleği artık bitme noktasına geldi.

Şiddet ve ekonomik koşullar hakemliği bitiriyor

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) İl Hakem Kurulu Başkanlığı’nın Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne gönderdiği bir yazı karşıma çıktı sosyal medyada. Yazı İl Hakem Kurulu Başkanı Emre Kosif tarafından imzalanmıştı. Kosif, İstanbul’da amatör maçların saha organizasyonunu yapan Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne ellerinde İstanbul’un 39 ilçesinde oynanacak maçlara atayacak hakem olmadığı için karşılaşmaların oynanamayacağını bildiriyordu. 

''Hakemler fiziksel şiddete maruz kalıyor''

Dünyada futbolun her geçen gün hep daha fazla para için oynanıyor olması kulüplerin oyunun ruhundan çok elde edecekleri gelirlere odaklanmalarına neden oluyor. Bu bağlamda bir kulübe bağlı bütün unsurlar maçları yöneten hakemleri daha fazla baskı altına almaktalar. Hataya tahammül eşiği giderek düşerken hakemler sürekli psikolojik şiddete maruz kaldıkları gibi futbol piramidi aşağıya doğru genişledikçe fiziksel şiddete de maruz kalıyorlar. Bu ne yazık ki dünyanın her yerinde sıklıkla görülen bir durum. 

Hakemliğe ilgi azaldı

FIFA ve UEFA’nın bu konuda yaptığı araştırmalarda baskı ve şiddet ortamında hakemliğe olan ilginin giderek azaldığı ve artık hakem olmak isteyen gençlerin sayısında ciddi azalmalar olduğu ortaya çıkıyor. 

''Hakem ol'' kampanyası başladı

Futbol kurallarını düzenleyici kurum olan IFAB hakemleri koruma amaçlı çeşitli yeni kurallar üzerinde çalışırken, diğer yandan UEFA da bir “hakem ol” (be a referee) adlı bir kampanya çalışması başlatarak kadınlı erkekli gençleri hakemliğe teşvik için çalışmalar yapıyor. 

TFF hakem bulamıyor

Türkiye’nin ise yeni hakem bulma konusunda eli giderek zayıflıyor. Bir taraftan fiziksel şiddetin artık Süper Lig’e kadar sıçramış olmasının yanında ülkenin ekonomik koşullarının kötülüğünün ve buna bağlı olarak TFF’nin alt ligler ve amatörlerde hakemleri maçlara kendi ceplerinden harcayarak gidip gelmelerine neden olacak kadar az para vermesi futbola ilgi duyan ve hakem olmak isteyen gençlerin sayısını giderek azaltıyor. İşte bunun en net örneğini de İstanbul’da TFF’nin maç yönetecek hakem bulamamasında görüyoruz.

Genç hakemler mesleği bırakıyor

Futbolda hakemlere yönelik baskı ve şiddet sürdükçe ve hakemliğe yeni başlayan gençlerin, alt liglerde amatörlerde maç yöneten hakemlerin ekonomik koşulları düzelmedikçe hakemliğe ilginin azalması yanında daha önceden hakemliğe başlamış birçok genç hakemin de mesleği bırakması kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkacaktır. 

Şiddet ve ekonomik koşullar orta vadede Türkiye’de hakemliği süratle bitme noktasına doğru götürecektir.

Senin için hazırladığımız haberler