Dorde Milic: Sergen Yalçın Benden daha başarılı

15.08.2021 - 16:41 | Son Güncellenme: 16.08.2021 - 12:40

Beşiktaş'ın eski futbolcusu ve şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerinden Dorde Milic, Sergen Yalçın'dan Fatih Terim'e, Gheorghe Hagi'den Mario Balotelli ve Mesut Özil'e kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Dorde Milic: Sergen Yalçın Benden daha başarılı

AHMET UYKAN -MASKESİZ SÖYLEŞİLER

Türkiye onu önce Adanaspor sonra Beşiktaş forması giyerken tanıdı. Adanaspor'la 2. ligde gol kralı oldu. Futbolu bıraktıktan sonra yine Adanaspor, Bursaspor ve Beşiktaş'ı çalıştırdı. 1981-1982 sezonunda şampiyon olan Beşiktaş'ın başında teknik direktör olarak o vardı. Siyah beyazlıların unutulmaz isimlerinden Dorde Milic, sorularımıza 'maskesiz' yanıtlar verdi. 

"FUTBOLUN ACISI ŞİMDİ ÇIKIYOR"

-Öncelikle sağlık ve sıhhatiniz nasıl hocam?

 

İyi sayılırım. Önümüzdeki günlerde kalçamdan ameliyat olacağım. Daha futbolculuktan kalma bir rahatsızlığım. Bu sıcak havaların geçmesini bekliyorum. Onun dışında bir problemim yok.

"VESELİNOVİC İLE OYNAMAK BÜYÜK ŞEREFTİ"

-Allah şifa versin...Söyleşimize çocukluk yıllarınıza dönerek başlayalım. Futbol topuyla ne zaman tanıştınız?


Çok erken yaşta başladım. Vojvodina'nın minik takımında altyapı eğitimimi aldım. 1960 yılında 17 yaşındayken Vojvodina A Takımı'nda forma giydim. O zaman bizim takımda rahmetli Todor Veselinovic de oynuyordu. Veysel Hoca, eski Yugoslavya'da popüler bir futbolcuydu. Vojvodina'da 6 sene oynadıktan sonra Kızılyıldız'a gittim. İki sene de orada oynadım. Ardından bir sezon Hollanda'nın Utrecht takımında forma giydim. Sonrasında 1 sene top oynadım. 1970 yılında da Adanaspor'a transfer oldum.

"FUTBOLU BIRAKACAKKEN ADANALI OLDUM"

- Adanaspor'a geliş hikâyenizi kısaca anlatır mısınız?


Bir sezon futbol ara vermiştim. Hatta futbolu bile bırakmayı düşünüyordum. O dönem Adanaspor'da oynayan çocukluk arkadaşım kaleci Branislav Veljkovic vardı. 'Adanaspor'a gelir misin' diye sordu. Ben de kabul ettim.

"DEVRE ARASINDA AYAKLARA BUZLU TEDAVİ"

-1970'lerde Türkiye saha ve tesisleşme açısından Avrupa'nın çok gerisindeydi. Bundan dolayı zorlandınız mı?


Evet sahalar topraktı. Taş gibiydi. (Gülüyor) Sahada çim hariç her şey vardı. Ne yapalım? Ben kramponla oynamaya alışmıştım. Lastik ayakkabılara alışamadım. Devre arasında ayaklarıma buz koyardım. (Gülüyor). Çünkü saha beton gibiydi. Toplam 3 sezon Adanaspor'da oynadım. İlk senemde İkinci Lig'de Gol Kralı oldum. 16 gol attım. Adanaspor da şampiyon oldu. Süper Lig'de iki sezon daha Adanaspor'da forma giydikten sonra Beşiktaş'a gittim.

"O BEŞİKTAŞ ŞAMPİYONLUĞU HAK ETMİŞTİ"

 -Beşiktaş'a geldiğinizde takımda Sanlı Sarıalioğlu, Vedat Okyar gibi Türk futbolunun efsane isimleri vardı. O günlerden biraz bahseder misiniz?


Başkan Mehmet Üstünkaya, teknik direktör de Metin Türel'di. Daha sonra Alman hoca Horst Buhtz geldi. Takımda ise dediğiniz gibi Sanlı vardı, Vedat vardı...Kaleci Sabri Dino, Zekeriya (Alp), Ahmet (Börteçene), Kahraman (Kartaloğlu), Niko (Kovi), Lütfü (Isıgöllü)...Bizim jenerasyon hakikaten kaliteli oyunculardı. Yazık oldu o kadroya. Şampiyon olamadık. O sezon (‪1974-75‬ sezonu) ligi ikinci bitirdik.

"HERKES KENDİNE OYNAMAYI SEVİYORDU"

-1970'lerde Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'da da yetenekli oyuncular vardı. Buna rağmen Türkiye, milli maçlarda başarısız sonuçlar alıyordu. Bunun sebebi neydi?


Türk oyuncular, Avrupalılara nazaran fizik yönden yetersizdi. Ayrıca topla oynamayı çok severlerdi. Kolektif futbol anlayışları yoktu. Şahsi oynamayı tercih ediyorlardı. Avrupa ise total futbol oynuyordu. Özellikle de Ajax. Pasa dayalı futbolun öncüsü oldular.

"YOL PARASI OLMADAN ŞAMPİYONLUĞA"

-Siz futbolu bıraktıktan sonra önce Adanaspor'a ardından da Beşiktaş'a teknik direktör oldunuz. Ve  ‪1981-82‬ sezonunda Beşiktaş'ı 15 yıl aradan sonra şampiyonluğa taşıdınız.  Bunu nasıl başardınız?

 

‪1980-81‬ sezonun 8. haftasında Beşiktaş'a geldim. O zaman ligde 16 takım vardı. Başkan Rıza Kumruğlu idi. Kulüpte ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Yol paramız bile yoktu. (Gülüyor). Kampa gidecek para bulamıyorduk. Devre arasında İskenderun'da bir kamp ayarladım. Zar zor uçak biletlerini alabildik. Bazen sıcak suyumuz akmıyordu. Şeref Stadı'nda çamur sahada çalışırdık. Hakikaten zor şartlardı. Bazı futbolcular transfer parası istemedi. Sadece prim aldılar. Sonuçta her şeyin üstesinden geldik. İkinci senemde şampiyon olmayı başardık.

"MİLNE, MİRASIMLA KUPALARI TOPLADI"


-Siz şampiyonluğun yanı sıra  birçok genç ismi Beşiktaş'a kazandırmakla da ün yaptınız. Hangi isimlerde emeğiniz geçti?

 

Genç  takımın hocası Serpil Hamdi Tüzün ile aramızda çok iyi bir diyalog vardı. Feyyaz (Uçar) ve Sinan (Engin) oradan çıktı. Rıza'yı (Çalımbay) daha 16 yaşındayken takıma kazandırdım. Onu özel bir maçta görmüştüm. Devre arasında hemen A Takım'a aldım ve oynatmaya başladım. Bir daha da formayı üzerinden çıkarmadı. Metin'i (Tekin) de genç milli takımda izlemiştim. Kocaelispor yerine biz aldık onu. Ondan sonra Gökhan (Keskin) ve Ali'yi (Gültiken) bulduk. Son senemde A Takım'la genç takımı birleştirdik. Benden sonra o takım epey iş yaptı. Gordon Milne şampiyonluk kupalarını topladı. Tabii ki rahmetli başkan Süleyman Seba'nın da bu şampiyonluklarda payı var.

"SERGEN YALÇIN, BENDEN DAHA BAŞARILI"

-Sizden sonra Sergen Yalçın da Beşiktaş'ın tarihine geçti. O da sizin gibi Beşiktaş'ta futbol oynayıp teknik direktör sıfatıyla takımı şampiyon yapmayı başardı.


Evet doğru ama Sergen (Yalçın) benden daha büyük başarı elde etti. Türkiye Kupası'nı da aldı. Çifte kupa kazandı. (Gülüyor). Beşiktaş'ı yakından takip ediyorum. 3-0'lık Rizespor maçını izledim. Takımı beğendim. Çok hızlı oynadılar. Sürekli hücumu düşünüyorlar. Diğer takımlar gibi geri pas yapmıyorlar. İşte ben böyle futbolu seviyorum.

"TÜRKİYE'DE HER ŞEY ŞAMPİYONLUĞA BAĞLI"

-Türkiye'deki yabancı futbolcu sayısı son zamanlarda tartışma konusu olmaya başladı. Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nedir?

 

Ben daha çok Türk oyuncularının oynamalarından yanayım. Fakat maalesef son dönemde bunu göremiyorum. Kulüplerin mali durumları da kritik. Herkes borç içinde. Onun için kulüplerin eskiden olduğu gibi öz kaynaklarına önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Gençleri yetiştirmek uzun vadeli bir iş. Ancak Türkiye'de taraftarlar sabırsız. Herkes şampiyonluk istiyor.(Gülerek) Yeter ki Türkiye'de şampiyon olsunlar Avrupa önemli değil diyorlar.

"İTALYA MAÇI TAM BİR FİYASKOYDU"

-Türkiye'nin Euro 2020'ye erken veda etmesi sizi şaşırttı mı?

 

Çok üzüldüm. Milli Takım, finallerde hiçbir şey yapamadı.  Ben kesinlikle ikinci tura geçeceğini umuyordum. Hatta İtalya maçında Türkiye'nin kazanacağını, en kötü berabere kalacağını bekliyordum. Ama fiyasko ile bitti. Çok kötü oynadılar.

AVRUPA'DA NEDEN TÜRK ÇALIŞTIRICI YOK?

-Uzun zamandır Avrupa'da Türk teknik adam yok. En son Fatih Terim, İtalya'da görev yapmıştı. Size göre bunun sebebi ne?

 

Günümüz futbolunda her şey menajerlere bağlı. Onlar iş yapıyor. Fatih Terim'in bir hikayesi vardı. Hagi ve Popescu'nun katkılarıyla Galatasaray'da UEFA Kupası'nı kazanınca önü açıldı. İtalya'ya gitti.

"HAGİ, TARTIŞMASIZ TÜM ZAMANLARIN EN İYİSİ"

- Türk futbolunu yıllardır yakından takip eden biri olarak Türkiye'de oynayan en başarılı yabancı futbolcu kim?


Bir isim söyleyeceksem mutlaka Hagi olacaktır. Bu tartışılmaz. Çünkü kendisini tüm dünyaya ispat etmiş bir futbolcu.

"BALOTELLİ, KENDİSİYLE KAVGALI"

-Adana Demirspor Mario Balotelli'yi transfer etti. Onun için yorumunuz nedir?


Ne diyeyim bilemiyorum. O galiba kendisiyle kavgalı. (Gülüyor) Çok iyi meziyetlere sahip ama bazı problemleri var sanırım. Bir tek Mancini onu dizginledi. Manchester City'de çok iyi maçlar çıkardı. Ondan sonra kayboldu. Şimdi Adana Demirspor'a geldi. İnşallah iyi oynar.

"TÜRKİYE'DE BİTİRİCİ OYUNCULAR İŞ YAPAR"

-Fenerbahçe'ye gelen Mesut Özil için de düşüncelerinizi merak ediyorum.


Geçen sene Beşiktaşlı bazı arkadaşlarıma Mesut Özil için düşüncelerimi söylemiştim. Bence Mesut Özil, başarıya doymuş. Aç değil. O yüzden Fenerbahçe'de başarılı olacağını sanmıyorum. Türkiye'de bitirici futbolcular iş yapıyor. Gol atacak, seyirciyi ayağa kaldıracak futbolcu lazım. Teknik yönden iyi ama yavaş...Depar yok, hız yok...İşte bana göre bu tarz oyuncular Türkiye'de geçerli değil.  

"ESKİŞEHİRSPOR MAÇI BİR BAŞKAYDI"

-Kariyerinizde unutamadığınız maç var mı?


Çok var...Beşiktaş'ta teknik direktör olarak Eskişehir ile oynadığımız final maçını söyleyebilirim. Eskişehir düşmemek için biz de şampiyon olmak için sahaya çıkmıştık. Sonunda maçı biz kazanmıştık.

"FUTBOLCU MİLİC OLMAK DAHA KOLAY"

-Son olarak futbolcu olmak mı daha zor teknik direktörlük yapmak mı?


Teknik direktörlük daha zor ve daha kapsamlı bir iş. Futbolcu sadece kendi kendine bakıyor. Hoca ise tüm kadroyla ilgileniyor. Her şeyi planlamak zorundasınız. Neyle karşılaşacağınız belli değildir. Özellikle insan psikolojisinden iyi anlamalısınız . Kiminle nasıl konuşacağınızı, nasıl moral vereceğinizi iyi bilmelisiniz.

KİMLİK KARTI

Adı Soyadı: Dorde Milic

Doğum tarihi: 27 Ekim 1943  

Doğum yeri: Belgrad

Mevkii: Forvet

Futbolculuk kariyeri: ‪1960-1966‬ FK Vojvodina, 1966-1967‬ Kızılyıldız, 1967-1969‬ Utrecht (Hollanda), ‪1970-1973 Adanaspor, ‪1973-1975‬ Beşiktaş.
Teknik direktörlük kariyeri: ‪-1977-1978‬ Adanaspor, ‪ 1980-1984‬ Beşiktaş, 1984-1985‬ Bursaspor, 1991 Bursaspor.

Başarıları : ‪1970-1971‬ sezonunda Adanaspor'da İkinci Lig gol krallığı, 1981-1982‬ sezonunda Beşiktaş ile teknik direktör olarak Süper Lig şampiyonluğu.

Dorde Milic ile Özkan Sümer bir maç öncesi birbirlerine başarı dilerken... 

Senin için hazırladığımız haberler