Sayın Nihat Özdemir'e iki mektup var!

18.06.2020 - 07:39 | Son Güncellenme: 18.06.2020 - 09:10

Kadın futbolundaki sorunlarla ilgili TFF Başkanı Nihat Özdemir'e mektup var. Yine Bölgesel Amatör Lig'deki terfiyle ilgili sıkıntılar mevcut. Atilla Türker yazdı...

Sayın Nihat Özdemir'e iki mektup var!

Atilla TÜRKER-AJANSSPOR

Bugünkü mevzumuz şu:

1- Kadın futbolunun sorunları.

2- Bölgesel Amatör Lig’deki (BAL) terfi kaosu...

****

Her iki konuda da bazı önemli sıkıntılar-istekler-şikayetler var.

Kimlerden mi? Kulüp başkanlarından...

Bana gelen mektuplardan 2’sini bugün yayınlayacağım.

***

Belirteyim. Her iki mektupta da mevcut genel sorunlar yapıcı bir çerçevede ifade ediliyor.

Daha güzel, daha sağlıklı, daha adil bir mecra için çeşitli öneriler dile getiriliyor.

Yani amaç bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek...

Katkı vermek...

***

Mektupların doğru adresi elbette ki Türkiye Futbol Federasyonu...

Yani Sayın Nihat Özdemir...

Ben sadece aracıyım...

***

Önce hanımefendiler tabii... Yani kadın futbolunun sorunları.

Ardından Bölgesel Amatör Lig’de yaşanan terfi kaosu.

Ben şimdi aradan çekiliyorum.

Sayın başkanlarla sizi baş başa bırakıyorum.

***

KADIN FUTBOLU, SIKINTI DOLU

“İki soyunma odası, bir hakem odası ve 60×90 metre ölçülere sahip herhangi bir sahayı Türkiye Futbol Federasyonu Kadın Futbol Ligleri’ne uygun kabul ediyor. Bu sahanın kadınların kullanımına uygun olması, kadın tuvaleti olması gibi konuları bir yana bırakalım. Soyunma odalarında tuvalet olmayan sahalarda, kadın futbolcular bazen seyircilerin arasında sıra bekleyerek, genellikle bir arkadaşlarını kapıda nöbete bırakarak ihtiyaçlarını giderebiliyorlar.

***

DENETİM ŞART

Oysa bu konu Bölgesel Amatör Lig’de ne güzel düzenlenmiş. Maçların oynatılacağı sahaların TFF’nin onayına tabi olduğunu belirten madde ile federasyon denetim ve onay yükümlülüğünü üzerine alıyor. Kadınların ve kız çocukların, futbolda doğru sahalarda spor yapabilmeleri için bu maddenin kadınlar lig statüsüne eklenmesi gerekiyor. Yapmışken denetlenen konulara zemin kalitesini de ekleyelim.

***

SAKATLIKLAR OLUYOR

Yine güvenli spor açısından önemli bir konu maç programı... Çatladıkapıspor U13 takımının maçı ile Kadınlar 1. Lig takımlarının maçları birebir aynı şekilde programlanıyor. Bazı durumlarda, sahada maç saatine kadar futbol okulu ya da erkek maçları olduğu için, futbolcu kadınlar doğru ısınamadan sahaya çıkmak zorunda kalıyor. Çapraz bağ sakatlıkları biraz mukadderat, çokça da bu yüzden oluyor kadın futbolunda.

***

ÇOK RİSKLİ...

İki metre genişlikteki daracık, karanlık koridorlardan ulaşılan soyunma odalarında kadın takımları giyinirken, erkek futbolcular bu kapıların önünde ısınıyor. Bazen erkekler arasında kavgalar çıkıyor. Açılan kapılar nedeniyle çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Kadınlara taciz riski olan bir ortam oluşuyor.

***

BAHANE HAZIR

Saha yokluğu bu programlama sıkıntısı için uygun bir bahane olarak kabul ediliyor. Aynı sahalarda, o bölgenin erkek takımı Bölgesel Amatör Lig’e terfi ettiği takdirde, herkesi ittire kaktıra saat bulunabiliyor. Hatta Bölgesel Amatör Lig statüsünde “Müsabaka Organizasyonu” diye bir bölüm var. Diyor ki, maçtan 90 dakika öncesi saha denetlenir, 45 dakika öncesinde takımlar ve hakemler ısınmak için sahaya çıkarlar.

***

TFF, KORUMAKLA MÜKELLEF

İşte bu maddenin, en azından maç öncesi 60 dakikayı kapsayacak şekilde kadın ligleri statüsüne eklenmesi, son üç yıldır Kulüpler Birliği tarafından talep ediliyor. Bu yıl da aynı talebi yineliyoruz. Federasyon düzenlediği liglerde spor yapan kadın ve kız çocuklarını korumakla da mükelleftir.

***

TFF, ERKEKLERE SİGORTA YAPIYOR AMA...

Sağlık açısından da erkek ligleri ile arada bir eşitsizlik söz konusu. Erkek Bölgesel Amatör Lig’de futbolcular ve teknik adamlara TFF tarafından belirlenen özel bir sigorta kuruluşu nezdinde ferdi kaza sigortası zorunlu olarak yaptırılıyor. Federasyon, bir de üzerine bu sigorta giderlerini kendisi karşılıyor. Kadın liglerinde böyle bir sağlık endişesi yok. Kulüpler Birliği olarak, sağlıkta eşitlik için, ilgili maddenin kadın ligleri statüsüne eklenerek, federasyon tarafından futbolcu kadınların da ferdi kaza sigortalarının karşılanmasını talep ediyoruz.

***

YÜKÜMLÜLÜK VAR

Türkiye’nin imzaladığı pek çok uluslararası sözleşmede, kadınlar ve kız çocukların spora erişimi konusunda eşitlik taahhüt etmiştir. Türkiye Futbol Federasyonu ise 5894 numaralı kanun ile tüm futbol aktiviteleri için tekel olarak belirlenmiştir. Federasyonun kadınlara ve kız çocuklara sağlıklı ve eşit futbol oynatma konusunda yükümlülüğü var.

***

STATÜYE EKLENMELİ...

Kulüpler Birliği, kadınlar ve kız çocukları için güvenli spor olanakları talep etmektedir.

Lig maçlarının yapılacağı sahalar denetlenmeli ve onaylanma sorumluluğu federasyon tarafından üstlenilmelidir.

Maç programlamaları, statüye eklenecek “Müsabaka Organizasyonu” bölümü ile, maç öncesinde en az 60 dakika zaman bırakacak şekilde standartlaştırılmalıdır.

***

AYRI BİR DEPARTMAN GEREKİYOR

Erkeklerde bulunan ferdi sigorta zorunluluğu ve maddi gereksinimin TFF tarafından karşılanması, ayrımcılığı önlemek için kadınlarda da uygulanmalıdır.

Bunların gerçekleşebilmesi için Kadın Futbolu, mevcut olan Futbol Gelişim Direktörlüğüne eklemlenmiş yapıdan kurtarılmalı ve ayrı bir departman olarak yapılandırılmalıdır.”

***

Şimdi sıra amatör futbolda...

Yine çok değerli başka bir başkana kulak veriyoruz.

****

“BAL LİGİ STATÜSÜ DEĞİŞMELİDİR”

Şehrimizin amatör liginde 3 senedir şampiyon oluyoruz. Ama statüdeki garabet yüzünden Bölgesel Amatör Lig’e (BAL) terfi edemiyoruz, baraj maçı için BAL temsilcisinin karşısına çıkartılıyoruz. Bu şekilde eleniyoruz. Elenmemizin sebebi de takımımızın kötü oluşu değil, lig statüsünün yanlışlığıdır.

***

2 AY BEKLİYORUZ

Çünkü, bizim amatör ligimiz, Bölgesel Amatör Lig’e nazaran 2 ay önce bitiyor. Haliyle statü gereği baraj maçı için beklemeye başlıyoruz. Tam 2 ay bekliyoruz.

Şehrimizdeki Bölgesel Amatör Lig (BAL) temsilcisi ise kendi ligi bittikten hemen 1 hafta sonra bizim karşımıza çıkıyor. Karşılıklı baraj maçı yapıyoruz. Yani rakibimiz hazır ve formda olarak bizim karşımıza çıkıyor. Bu büyük avantajla da kazanan taraf onlar oluyor.

***

ORTADA BÜYÜK BİR HAKSIZLIK VAR

Maalesef, bizim gibi şehirlerin BAL Ligi’nde sadece 1 takımla mücadele etme hakkı-kontenjanı bulunuyor... 2 değil, sadece1...

Mesela biz bu sene amatör kümede yenilgisiz şampiyon olduk. Lig biteli 2 ay oldu. Statü gereği ilimizdeki BAL temsilcisi takımla eleme maçı yapacağız.

Bu bekleyişin olumsuz etkileri yüzünden sahaya yine dezavantajlı çıkacağız.

Rekabetin eşit şartlarda olmaması yüzünden sıkıntı yaşayacağız.

***

EMEKLERİMİZ BOŞA GİDİYOR

Statüdeki bu tuhaflık nedeniyle yıllardır hüsrana uğruyoruz.

Emeklerimiz boşa gidiyor.

Ümidimiz kayboluyor.

Hırsımız azalıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu bu konuda bir düzenlemeye gitmelidir.

***

2 TAKIMLA TEMSİL EDELİM

Mesela, Bölgesel Amatör Lig’e 1 grup daha eklenemez mi? Kendi amatör liglerinde şampiyon olan takımlar doğrudan terfi edemez mi?

Ne sakıncası var?

Aksine pek çok faydası var.

Bizim gibi şehirler, bizim gibi amatörler, bu şekilde daha iyi motive olur.

Herkesin önü açılır.

Herkes hazırlığını daha iyi yapar.

***

SONUÇ HEP HÜSRAN

Bölgesel Amatör Lig’de bizim gibi şehirlere 2 takımla temsil hakkı mutlaka verilmelidir.

Bizler yıllardır büyük çaba gösteriyoruz ama ne yazık ki emeğimiz ve paramız boşa gidiyor.

Şampiyon olmamıza rağmen sonuç hep hüsran...

***

AMATÖRÜN ÖNÜ AÇILIR

Amatör ligde şampiyon olmanın da gerçek anlamda bir artısı olmalı...

Bu şekilde sporcu da kendini en iyi şekilde geliştirir.

Alttan gelen oyuncu bir üst ligde forma giyecek olmanın mutluluğunu yaşar.

Amatörün önü açılır.

Yeni bir heyecan başlar.

Kesinlikle ve kesinlikle Bölgesel Amatör Lig statüsü acilen değişmelidir.

***

Senin için hazırladığımız haberler