Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı nasıl olacak? Grup aşaması kaldırıldı mı?

19.04.2021 - 16:44 | Son Güncellenme: 19.04.2021 - 20:05

Son dakika haberleri... Avrupa futbolu, 12 kulübün çıkışı nedeniyle çalkantıda. Peki bu durum Şampiyonlar Ligi'ni nasıl etkileyecek? Şampiyonlar Ligi'nde grup aşaması kaldırıldı mı?

Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı nasıl olacak? Grup aşaması kaldırıldı mı?

Bir önceki gün Avrupa futbolunu ve dünya gündemini derinden etkileyen bir gelişme yaşandı. 12 Avrupa ekibinin başını çektiği Avrupa Süper Ligi çıkışından sonra UEFA, 12 ekibe aman vermeden yeni organizasyon kurallarını ve detaylarını kamuoyu ile paylaştı. 4 takımın yer aldığı grup kategorisinde değişiklik yaşanacağı duyurulurken; Avrupa Süper Ligi'ni tercih eden takımlara kapı aralanmadı. Diğer yandan, Türkiye Futbol Federasyonu'da 12 ekibin çıkışını, "Kabul edilemez..." şeklinde yorumladı. "Futbol değişti mi, aynı kalacak mı?" tartışmaları sürüp giderken; Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı merak ediliyor. İşte detaylar...

Şampiyonlar Ligi'nin yeni modeli: "Wild Card detayı..."

Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatına göre 36 takım UEFA'daki sıralamasına göre 4 farklı kategoriye ayrılacak. 36 takımın yer alacağı gruplarda 2 takım Wild Card yöntemiyle seçilecek. Oynadığı ligde Şampiyonlar Ligi vizesi alamayan fakat organizasyonda önemli başarılar elde etmiş iki kulüp Wild Card kontenjanından yararlanabilecek.

Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı nasıl olacak?

Grup aşamalarının kalkacağı yeni formatta takımlar, güçleri değişkenlik gösteren 10 rakiple karşılaşacak. Şampiyonlar Ligi'nin ilk aşamasında her takım 5 iç saha ve 5 deplasmanda oynayacak. 10 maç sonucunda bir lig tablosu oluşacak. Lig sonunda genel puan sıralamasındaki ilk 8 takım doğrudan üst tura çıkarken, diğer 8 takım play-off usulü ile ikinci tur biletini alacak. Play-off etabında elenen takımlar ise UEFA Avrupa Ligi'nde yoluna devam edecek. Son 16'dan itibaren kalan maçlar Şampiyonlar Ligi'nin klasik formatındaki gibi oynanacak.

3 yıl sonra uygulanacak

12 Avrupa ekibinin önümüzdeki sezondan itibaren Avrupa Şampiyonlar Ligi'nden ayrılacağını duyurması, UEFA'nın yeni formatı erken tarihe alıp almayacağı tartışmalarını ortaya çıkartmıştı. UEFA, yeni formatın 2024-25 sezonuyla tedavüle koyulacağını belirterek; 36 farklı takımın turnuvada yer alacağını duyurdu.

UEFA'nın yeni formatı nasıl?

Senin için hazırladığımız haberler