UEFA Şampiyonlar Ligi'ne Viyana kararları geliyor!

09.05.2022 - 20:02 | Son Güncellenme: 09.05.2022 - 20:09

UEFA, İcra Kurulu ve Genel Kurul toplantıları için Viyana’da toplanıyor. İcra Kurulu toplantısında konu 2024 yılında çehresi değişecek Şampiyonlar Ligi olacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi'ne Viyana kararları geliyor!

Hüseyin ÖZKÖK– AJANSSPOR

Avrupa futbolunun çatı kurumu UEFA, 2 gün sürecek İcra Kurulu ve Genel Kurul toplantıları için yarın Viyana’da toplanıyor. İlk olarak yapılacak İcra Kurulu toplantısında en önemli konu 2024 yılında çehresi değişecek Şampiyonlar Ligi olacak.

3 konuda büyük tartışma

Uzun süreden bu yanan üzerinde çalışılan ve son şeklini aldığı söylenen formata üç konuda çok büyük itirazla var. Bunlardan biri maç sayısının 6’dan 10’a çıkartılması. Bir diğeri ise 32 takım yerine 36 takımın yer alacağı yeni formatta dahil olacak 4 yeni takımın katılımının nasıl olacağı. İtiraza konu olan bir önemli konu da adaletsiz gelir dağılımı.

İsviçre modeli

İsviçre Modeli olarak adlandırılan yeni format planına göre grup karşılaşmaları yerine 36 takımın yer aldığı tek bir puan tablosu olacak ve her takım kura ile belirlenecek 5 takımla 10 maç oynayacak. Maçlar tamamlandığında ilk sekiz takım son 16 turuna kalırken sıralamada 9-16 arasında yer alan takımlar ile 17-24 arasında yer alan takımlar bir play-off turu oynayacak, turu geçenler 16 turuna kalan ilk 8 takım ile eşleşecek. Organizasyon daha sonra finale kadar alışılmış şekilde sürecek. Ancak maç sayısının 6’dan 10’a çıkması kulüpleri takvim sıkışıklığı açısından düşündürüyor ve bu sayının 10 değil maksimum 8 olması isteniyor.

4 takım nasıl belirlenecek?

Şampiyonlar Ligi’ne katılacak takım sayısının 32’den 36’ya çıkartılırken dört yeni takımın hangi yolla belirleneceği tartışması ise uzun süreden beri yapılıyor. Avrupa Kulüpler Birliği’nin UEFA ile anlaşma sağladığı yönteme göre 1 takım UEFA ülkeler sıralamasında 5. Basamakta yer alan ülkenin lig üçüncüsü olarak belirlendi. İkinci takım ise Avrupa ülkeler sıralamasında 11. Sıra ve yukarısında bulunan ülkelerin şampiyonlarından 5 yıllık kulüpler sıralamasında en iyi durumda olan takım olacak.
En büyük tartışma yaratan ve hem Avrupa Ligler Birliği, hem de Avrupa Taraftar Platformu FSE (Football Supporters Europe)  tarafından şiddetle karşı çıkılan plana göre kendi liginde Şampiyonlar Ligi hakkı elde edemeyen ama Avrupa kulüpler sıralamasında 5 yıllık sıralamada (katılım hakkı elde eden takımların dışında) en üst sırada yer alan iki takımın bir tür “wild card” ile Şampiyonlar Ligi’ne dahil olacak. İşte zaten sürekli üst sıralarda yer alan büyük takımların bu tür bir ayrımcılıkla turnuvaya dahil olmasını ön gören plan, UEFA toplantısının en sıcak gündem maddesi olacak.

Gelir dağılımı

Şampiyonlar Ligi gelirlerinin Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’ne göre çok yüksek ve organizasyonlar arasında büyük bir uçurum olması da özellikle orta ölçekli kulüpler ile taraftar oluşumlarından büyük tepki görüyor ve gelir dağılımının daha adil şekilde yapılması isteniyor.

UEFA'YI çağrı: Adil olun

Bu konularda geçtiğimiz hafta Avrupa’daki orta ölçekli kulüpler adına açıklama yapan Eintracht Frankfurt CEO’su Axel Helmann’ın sert eleştirileri UEFA’nın Alman yönetici ile Frankfurt’ta bir toplantı yapmasına neden oldu. Diğer yandan FSE taraftar platformu da bugün uzun bir açıklama yayınlayarak takvim sıkışıklığı, katılım yöntemi ve finansal dayanışma konusunda UEFA’yı adil kararlar almaya çağırdı.

Son karar Paris'te verilecek

Bütün bu konular geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılan Avrupa Ligler Birliği Genel Kurul toplantısında da tartışıldı. UEFA İcra Kurulu’nun bu konulardaki nihai kararını en geç Paris’teki Şampiyonlar Ligi Finali öncesi yapacağı toplantıda alması bekleniyor.

Senin için hazırladığımız haberler