Şampiyonlar Ligi kavgası İstanbul'da yapılıyor

29.04.2022 - 10:00 | Son Güncellenme: 29.04.2022 - 10:35

Avrupa Ligler Birliği'nin İstanbul'da gerçekleşen genel kurulunda Şampiyonlar Ligi'nin 2024'ten itibaren geçerli olacak yeni formatı masaya yatırılacak. Detaylar haberimizde...

Şampiyonlar Ligi kavgası İstanbul'da yapılıyor

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Avrupa Ligler Birliği (European Leagues) Genel Kurul Toplantısı İstanbul’da Conrad Bosphorus Hotel’de bugün yapılıyor. Süper Lig Kulüpler Birliği’nin ev sahipliği yaptığı toplantıya 36 futbol ligi temsilcileri yanında FIFA, UEFA, ECA (Avrupa Kulüpler Birliği) FIFPRO (Uluslararası Oyuncular Sendikası) oyuncu ve çeşitli taraftar platformlarından temsilciler katılıyor.

Toplantının gündemi Şampiyonlar Ligi

Toplantının en önemli gündem maddesi ile UEFA’nın 2024’ten itibaren yeniden düzenleyeceği Şampiyonlar Ligi olacak. Yeni format ile katılımcı takım sayısının 32’den 36’ya çıkmasıyla eklenecek 4 takımın hangi yolla seçileceği, planlanan yeni lig sistemi nedeniyle takvimde 100 daha fazla maç oynanacak olmasıyla elde edilecek gelirlerin dağılımı konusu toplantının en çok tartışılacak yönü olacak.

4 takım nasıl seçilecek?

Şampiyonlar Ligi’ne dahil olacak 4 yeni takımın seçimi için düşünülen yol ise en çok itiraz edilen konu. Daha önce Avrupa Kulüpler Birliği’nce de kabul gören bu uygulamaya göre katılımın şu şekilde olması planlanıyor.

 

-Ülkeler sıralamasında 5'inci ülkenin lig üçüncüsünün doğrudan katılımı.
-On birinci ülkeden itibaren sıralanan ön eleme oynayacak ülkelerin şampiyonları içinde son 5 yılın kulüpler sıralamasında en üstte bulunan takım.
-Kendi liginden Şampiyonlar Ligi katılımı yerine Avrupa Ligi veya Konferans Ligi hakkı elde etmiş ancak UEFA 5 yıllık kulüpler sıralamasında en üstte yer alan 2 takımın doğrudan Şampiyonlar Ligi’ne katılması.

Gelişmiş ülkeler orta ölçeklilere karşı

Özellikle Avrupa Ligler Birliği, orta ölçekli Avrupa kulüpleri ve taraftar birlikleri katılım hakkı elde edemeyen kulüplere hak tanınmasına şiddetle karşı çıkıyor. Son olarak Eintracht Frankfurt’un CEO’su Axel Helmann İngiliz medyasına verdiği röportajda 10 Mayıs'ta Viyana’da yapılacak UEFA Genel Kurulu’nda bu duruma diğer kulüplerle birlikte karşı çıkacaklarını açıkladı. Helmann katılım konusunun yanında Avrupa Ligi ve Konferans Ligi gelirleri ile Şampiyonlar Ligi gelirleri arasında büyük uçurum olduğunu ve bu organizasyonlar arasında daha adil ve dengeli bir gelir dağılımı olmasını istediklerinin de altını çizdi. UEFA Başkanı Ceferin de daha önce yapılan itirazlar üzerine bir açıklama yaparak nihai kararın henüz verilmediğini bazı şeylerin değişebileceğini ifade etmişti.

UEFA’nın ise yeni format ile ilgili kararını bu yıl içinde vermesi bekleniyor. UEFA İcra Kurulu 28 Mayısta Paris’te yapılacak Şampiyonlar Ligi finali öncesinde de toplanacak.

Senin için hazırladığımız haberler