Şampiyona gereksiz 'VAR penaltısı'

20.07.2020 - 16:41 | Son Güncellenme: 20.07.2020 - 16:50

Ligin ‘kadro kalitesi ve alternatif kadro derinliği’ en yüksek olan takımı Medipol Başakşehir FK; 33.haftada şampiyonluğunu ilan ederek Türkiye liglerinde ‘şampiyonluk’ unvanına ulaşan 6.takım oldu. Pandemi dönemini de iyi şekilde geçirdiği anlaşılan ayrıca idari ve mali yapı olarak da son 4 sezondur ‘istikrarlı’ bir başarı düzeyi göstererek en çok puanı toplayan kulüp; bu sezon rakiplerinden özellikle Trabzonspor’un da ‘ikram puan kayıpları’ sonucunda şampiyonluk ipini göğüslemeyi başardı.

Şampiyona gereksiz 'VAR penaltısı'

BÜLENT YILDIRIM

Ülkemizi Avrupa Ligi’nde başarıyla temsil eden ve son 16’ya kalarak ‘en çok ülke puanı toplayan takım’ olarak da dikkatleri çeken Medipol Başakşehir FK kulübünü ve yönetimini; teknik direktörlükte artık ‘olgunluk’ dönemlerini yaşamaya başlayan Okan Buruk ve tüm ekibini; takımın yapılanmasında büyük emek ve katkıları bulunan Abdullah Avcı’yı ve özellikle sahada büyük mücadele ortaya koyan tüm futbolcu arkadaşları kutluyor, Kopenhag rövanş maçında da kendilerine başarılar diliyorum.

‘Gereksiz’ VAR müdahalesi

Medipol Başakşehir- Kayserispor maçında, Ali Şansalan başarılı bir yönetim gösterdi. Takım arkadaşından kısa mesafeden beklenmedik şekilde gelen topun bir refleks sonucunda Sapunaru’nun eliyle buluşmasında hakem doğru bir değerlendirme yaparak UEFA yorumlarına uygun şekilde pozisyonda ‘devam’ kararı vermişti. VAR hakemi Bahattin Şimşek ise tecrübe eksikliğinden kaynaklı olarak ‘gereksiz’ bir müdahaleyle penaltı verilmesine neden oldu. Bu VAR müdahalesi, VAR prensip ve uygulama talimatlarına göre gereksizdi diye düşünüyorum! Hiç müdahalede bulunmaması daha doğru olurdu. Bu hatalı penaltı yorumunun golle sonuçlanmaması hakem ekibinin şansı oldu.

Sörloth’un kazandığı ‘hibrit’ penaltı

Trabzonspor-İttifak Holding Konyaspor maçında Atilla Karaoğlan görev aldı. Karaoğlan bu sezonun en büyük çıkış gösteren genç hakemi oldu ve oldukça başarılı yönetimlere imza attı. Marin Anicic’in topa ayak ucuyla hamle yaptığı müdahaleden sonra yerde kalan diğer ayağının Sörloth’a olan ufak temasında hakem 2.hamleyi işaret ederek hatalı bir penaltı kararı verdi. VAR hakemi ufak da olsa bir temasın olduğu bu tür durumlara verilen eğitimler gereği müdahil olamıyor. Maçın skoru hakem adına şans oldu. Bu kararını mutlaka tekrar analiz etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ndiaye’nin skor 3-1 iken iptal edilen golünde topun Ekuban’ın dirseğinden sekmiş olduğunu düşünüyorum. Gol iptali doğru, hakemin vücut dili uygulamaları ise yanlıştı! Da Costa’nın ceza alanında kayarak Levan Şengelia’nın bariz gol şansı şansını engelleyen müdahalesinde verilen penaltı ve sarı kart kararı doğru idi. Topla oynama amacıyla yapılan bu tür müdahalelerde sarı kart ve penaltı yeterlidir. Son anlarda Anicic’in dizinden sekip koluna gelen topta devam kararı doğru idi.

VAR olmasa bu derbi çok konuşulurdu!

Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde Halil Umut Meler görev aldı. Vedat Muriqi’nin kasıtlı olmasa da Vida’ya arkadan ayak tabanıyla yapmış olduğu rakibin sağlığını tehlikeye sokan müdahalesinde pozisyonu net görmesine rağmen vermediği kırmızı kart hakem adına çok ciddi bir hata oldu. VAR hakemi Ali Palabıyık doğru bir müdahaleyle büyük tartışmaları engellemiş oldu! Maçta verilen 7 sarı karta katılsak da maçta verilmeyen de en az 5 ‘tartışmasız’ sarı kart pozisyonu yaşandı. Yönetici kimlik sergileme ve oyunculara otoritesini kabul ettirebilme anlamında hakemin sezon boyu süren ‘yaklaşım hataları’ bu maçta da aynen devam etti. Kendisine ‘doğru yöntemleri’ söyleyebilen yönetici mi yok, yoksa kendisi mi gelişmeye kapalı ciddi merak halindeyim! Falette’in Atiba’ya yapmış olduğu faul sonrası çalınan düdüğü kasten protesto ederek topa sinirle vurmuş olduğu pozisyon sonrası verilmeyen 2.sarı kart ve kırmızı kartın hakemin notunu iyice düşürdüğüne eminim. Önümüzdeki sezonlarda bu hataların sıkıntılarını yaşayabilir! Hakemin kart gösterirken sürekli olarak uygulamakta olduğu ilginç ‘reaksiyonlar’ ise ciddi yanlış anlamalara sebep olabilecek ve kendisini ileride sıkıntıya sokacak türde diye düşünüyorum!

‘Kabul edilemez düzeyde’ yönetim ve ‘izahtan vareste’ bir karar!

Galatasaray- Göztepe maçında maalesef çok kötü bir hakem yönetimi izledik. Bu seviyede kabul edilemeyecek düzeyde bir yönetim anlayışı gözlemledik. Adem Büyük’ün kaleci Beto’nun topa salladığı ayağı ile top arasına adımını uzatarak ayağını soktuğu pozisyonda VAR müdahalesiyle gelen gol iptali ve faul kararı doğru idi. Maçın hakemi ekrandaki seyirciler gibi bu pozisyonu çok uzaktan, orta yuvarlaktan durağan ve kayıtsız bir şekilde izlemişti ve sağlıklı bir karar verme durumu söz konusu olamazdı. Halil’in takım arkadaşına güçlükle verdiği ‘uzun pas’ sırasında pozisyona ayağını sokan Saracchi’ye doğal olarak zemine düşecek ayağıyla yapmış olduğu hamlesine verilen faul kararı ise ciddi ‘skandal’ bir karar oldu! Eskilerin tabiriyle ‘izahtan vareste’ yani açıklaması olmayan bir VAR müdahalesi ve hakem kararı gerçekleşti. Bu karar, maç sonrası Avrupa spor medyasında da yoğun bir şekilde yer aldı ve kabul edilemez düzeyde bir hata olarak arşivlerde yer almış oldu.

Haddadi’nin bileğinin kırılmaması büyük şans oldu!

Gaziantep FK-Kasımpaşa mücadelesinde Maxim’in yakın mesafeden şutunda Meriah’ın doğal konumdaki koluna gelen topta hakem Volkan Bayarslan’ın verdiği devam kararı doğru idi. Maçın 60.dakikasında topu ortalayan Haddadi’nin ayak bileğine ve krampon bölgesi üzerine, havadan uçarak yoğun hızla ve tabanla yapılan Djilobodji hamlesini hakem topu takip ettiği için kaçırmıştı. Bu pozisyonu ekranlardan izleyen VAR hakemi Bülent Birincioğlu hakemi monitöre davet etmeyerek yine çok büyük bir hataya imza atmış oldu! Sporcu sağlığı ve VAR uygulamasının gerekliliğine ve önemine zarar veren nitelikte ‘spekülatif’ bir hata oldu!

Yardımcı hakemin ‘skandal’ nitelikteki bayrağı!

Demir Grup Sivasspor- Gençlerbirliği maçında Ümit Öztürk’ün Flavio Ramos’un açık koluna gelen topta verdiği penaltı kararı doğru idi. Yardımcı hakem İlker Takpak ise henüz 2.dakikada ‘skandal’ nitelikte bir bayrak kaldırdı ve açık bir şekilde kendi yarı alanından topa hareketlenen Stancu’nun atağını yanlış bir ofsayt bayrağı ile kesmiş oldu! Yine kaçırdığı bir ofsayt sonrasında golle sonuçlanan bir diğer atak ise VAR müdahalesiyle düzeltilebildi!

‘Sorunsuz Performanslar’

MKE Ankaragücü- Fraport TAV Antalyaspor; Aytemiz Alanyaspor-Yukatel Denizlispor ve Çaykur Rizespor- BTC Türk Yeni Malatyaspor maçlarında hakemler Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus ve Y.Kemal Uğurlu ve hakem ekipleri başarılı ve tartışmalardan uzak sorunsuz performans gösterdiler, kutluyorum.

Senin için hazırladığımız haberler