Şampiyon kim olur?

28.03.2018 - 13:30 | Son Güncellenme: 28.03.2018 - 13:30

Ajansspor konuk yazarı Ömer Doğan'ın 'Şampiyon kim olur?' başlıklı yazısını okuyabilirsiniz.

Milli maç arası bizim için biraz durgun geçiyor. Dünya kupasına katılan ülkeler, son durumlarını görmek için hazırlık maçları yapıyor. Türkiye gibi kupanın dışında kalanlar ise gençleştirme operasyonları düzenlemekle meşgul. Hal böyle olunca yine herkesin aklında aynı soru. Süper Lig’de şampiyon kim olur?

Bir önceki yazımda, şampiyonluk ihtimallerinin şu an ki puan durumuyla doğru orantılı olduğunu düşündüğümü belirtmiştim. Bu tahminleri takımların sıcak gündemleri ve fikstürleri ile fikir edinerek yapmıştım.

Bu aralar gazetelerde, internet sitelerinde en çok kullanılan başlık ‘’İstatistiklere göre şampiyon kim?’’. Kimi çalışma geçmiş yıllarda 26. hafta lider olanın, sezon sonunu da hangi oranda lider bitirdiği yönünde. Kimi çalışma antrenör performanslarını ön plana çıkarmış. Kimi ise son yıllardaki performanslara göre tahminlerde bulunmuş. Benim çalışmam ise şampiyonluk adayı 4 takımın birinci yarının ilk 9 maçı ile ikinci yarının ilk 9 maçını karşılaştırıp, birinci yarının son 8 maçı ile ikinci yarının son 8 maçını tahmin ederek hazırlanmıştır.

 Bu istatistiklere göre şampiyon Başakşehir.

  1. Başakşehir: İlk yarının ilk 9 maçında 17 puan toplayan Başakşehir, ikinci yarı aynı haftalarda yine 17 puan toplayarak başarısını sürdürmüştür. İlk yarı da geri kalan 8 maçta ise 19 puan toplayan Abdullah Avcı’nın öğrencilerinin, aynı oranda yine 19 puan toplayacağını varsayarak ligi 72 puanla lider bitireceği görünüyor.
  2. Beşiktaş: İlk yarının ilk 9 maçında 15 puan toplayan Beşiktaş, ikinci yarı aynı haftalarda 20 puan toplayarak aslında şampiyonlar ligindeki yoğun temponun etkilerini çok net ortaya koymuş. İlk yarı da geri kalan 8 maçta ise 15 puan toplayan Şenol Güneş’in öğrencileri, ikinci yarı performans artışına bağlı olarak bu durumu sürdürebilirse 20 puan daha toplayarak 70 puanla ligi ikinci bitirecek gibi görünüyor.
  3. Fenerbahçe: İlk yarının ilk 9 maçında 15 puan toplayan Fenerbahçe, ikinci yarı aynı haftalarda yine 15 puan toplayabilmiştir. Sezon başı fikstür dezavantajı çok net görünen Aykut Kocaman ve ekibi, ilk yarının geri kalan maçlarında ise 18 puan toplamıştır. Bu performans artışı sezonun ikinci yarısı içinde geçerli olursa son 8 maçında yine 18 puan toplayacak Fenerbahçe, toplam 66 puanla ligi üçüncü sırada bitirecek gibi görünüyor.
  4. Galatasaray: Aslında şu anda en yüksek performansa sahip takım olmalarına rağmen, geri kalan maçlarının ne kadar zor olduğunu ilk yarıdaki topladıkları puanlar çok net gösteriyor. İlk yarının ilk 9 maçında 23 puan toplayan Galatasaray, ikinci yarı aynı haftalarda 19 puan toplayabilmiştir. İlk yarının son 8 haftasında ise çok zorlanan takım sadece 12 puan toplayabilmiş olup, bu oran devam ederse geri kalan 8 maçta ise 10 puan alabileceği öngörülüyor. Bu durumda ise Galatasaray, toplam 64 puanla ligi dördüncü sırada bitirecek gibi duruyor.

 Tabii maçların deplasman-ev sahibi ayrımı yapılmadan incelendiğini unutmamak gerekir. Bu sonuçlar bazılarımızı mutlu etmeyebilir. Sadece farklı bir açıdan durumu göstermek istedim. Keşke bu tahminleri yapabilmek bu kadar kolay olabilse ama son saniye atılan bir golü veya direkten dönen bir topu hesaplayabilmek çokta ihtimal dahilinde değil. Zaten bu yüzden sevmiyor muyuz futbolu?

İstatistik bölümü mezunu biri olarak Alex Ferguson’un bir sözünü hatırlatmadan geçemeyeceğim. ‘’İstatistik mini etek gibidir. Birçok şeyi gösterir ama asıl görünmek istenileni göstermez.’’

Senin için hazırladığımız haberler