Beşiktaşlı oyunculara saldıran taraftar kan dökse, Josef ceza alacak mıydı?

05.09.2022 - 13:09 | Son Güncellenme: 05.09.2022 - 13:29

Ankaragücü - Beşiktaş maçında tribünden atlayarak Beşiktaşlı oyunculara saldıran Ankaragücü taraftarı kan dökseydi eğer Josef de Souza, ceza alacak mıydı? Detaylar...

Beşiktaşlı oyunculara saldıran taraftar kan dökse, Josef ceza alacak mıydı?

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Süper Lig’de dün akşam Ankara Eryaman Stadı’nda oynanan Ankaragücü-Beşiktaş karşılaşması sonrası yaşananlar gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Tribünlerden sahaya atlayan bir kişinin içinde Hakem Mete Kalkavan, Cenk Tosun, Salih Uçan, Josef ve Muleka’nın bulundukları gruba koşarak uçan tekme atması sonrası, Josef’in saldırganı savunma içgüdüsü ile ensesinden tutarak savurduğu görüldü. Daha sonraysa ekrana yansımayan şekilde Josef’e hakem tarafından kırmızı kart gösterildiğini öğrendik. 

''Oyuncuya yapılmış büyük bir haksızlık''

Hakemin raporunda ne yazacağını ve Josef’in yarın ne şekilde disiplin kuruluna sevk edileceğini bilmeden sadece ekranlarda kendi gördüklerimize bakarak şu yorumu yapabiliriz. 


Eğer hakem bizim göremediğimiz bir şey görmeyip sadece Josef’in saldırganı savurmasına kırmızı kart gösterdiyse, bu oyuncuya yapılmış büyük bir haksızlık olur. Çünkü bir saldırıya karşı her insan bir refleks gösterir ve bu insanın doğasında olan bir şeydir. Eğer ilk savunma sonrasında bir kişi hareketin ardından o kişiye saldırırsa o zaman bu durumun cezalandırılması söz konusu olabilir.  

Diğer yandan eğer saldırgan elinde bir bıçakla gelse ve orada birini veya birkaç kişiyi bıçakla yaralasa ve Josef bu durumda kırmızı kart görür müydü yoksa hakem olayın vahameti nedeniyle kırmızı kart göstermeyi aklından bile geçirmez miydi? 

İlgini Çekebilir
Beşiktaş'tan Josef için TFF'ye resmi başvuru
Habere Git

''Kural kitabına sokamazsınız''

Kurallar her zaman insan topluluklarının düzenli şekilde yönetilmesi için gerekli unsurlardır. Kural kitabında da seyirciye müdahale eden futbolcuya kırmızı kart gösterileceği yazıyor olabilir. Ancak tribünden atlayan seyirciye sadece savunma içgüdüsü ile karşı koyan birinin bu anlık hareketini kural kitabına sokamazsınız. 

Yukarıda belirttiğim gibi bu analizim sadece ekranda gördüklerimiz doğrultusunda yapılmış bir analiz. Eğer hakem kargaşada Josef’in saldırgana mesela bir tekme attığını görüp kırmızı kartını ondan sonra çıkarttıysa o zaman haklı bir kart diyebiliriz. Dolayısıyla yarın disiplin sevklerinin ardından Josef’in tam olarak neden sevk edildiğini anlayıp daha iyi yorum yapabiliriz. Ancak olay sadece bizim ekranda gördüklerimiz ile sınırlıysa o zaman PFDK vicdani kanaatle Josef’e ceza verilmesine gerek olmadığı kararını verebilir.

Senin için hazırladığımız haberler