Sakil rekabet sona erdi

10.05.2022 - 12:38 | Son Güncellenme: 10.05.2022 - 12:47

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 5. yarış geride kalırken, takımlar sıralamasında Ferrari 1. sırada, Red Bull ikinci sırada yer aldı. 7 şampiyonluğu bulunan Lewis Hamilton'un takımı Mercedes ise 3. sırada...

Sakil rekabet sona erdi

Yiğit YÜKSEL - AJANSSPOR

Sezon başındaki yazımda ilk beş yarışın gidişatını öngörmüştüm. Bu öngörülerimin çoğu gerçekleşti. Mercedes yeni çağa yeterince uyum sağlayamadı. Hibrit çağı domine eden takım birikmiş zafer sarhoşluklarından ve RedBull’a kaybetmenin hazımsızlığından geleceği pek görememiş olacak ki sezona bekleneni vererek başlayamadı. Her ne kadar ilk beş yarış sonunda Mercedes puan sıralamasında üçüncü sırada yer alsa da, sezon sonuna doğru bu sırayı korumak için bile büyük bir mücadele vermek durumunda kalabilir.

Hamilton yelkenleri suya indirdi

Hamilton’un büyük bir mücadele ortaya koyacağını beklerken, kendisi aracının kötü olduğu gerçekçesiyle yelkenleri suya indirdi. Toto Wolff da kendisine destek çıktı. Aynı aracı kullanan çaylak Russel’ın 23 puan gerisinde kaldı. Russell beş yarışın dördünde kendisini geride bıraktı. Yedi kez dünya şampiyonu olmuş birinden beklenmeyecek bir performans ve motivasyon ile sezona başladı. Aslında bu sezon yıllardır Hamilton hakkında söylenen, en iyi araca sahip olduğu için kazanıyor savını çürütmek için güzel bir fırsat olacaktı. Şu an İngiliz pilot bu fırsatı kullanmıyor ve sene sonunda bu savı ortaya atanlara galibiyet şansı vermiş olacak. Mercedes aracı geliştirip, sorunları çözmeyi çabaladıklarını belirtse de, Hamilton kendinden beklenen performansı ortaya koyarak takımı moral olarak yarı yolda bırakmamalı diye düşünüyorum. Gerçi sezon bu şekilde bir başarısızlıkla sonuçlanırsa F1’den emekli olmak için daha geçerli bir neden de düşünemiyorum.

Ferrari ve RedBull arasında adil ve dostça rekabet

Sezonun A liginde mücadele veren iki takım Ferrari ve RedBull geçtiğimiz sezon izlediğimiz o sakil mücadelenin tersine son derece adil ve dostça rekabet içerisinde başladılar. Her iki takım da yıllar sonra Mercedes’in biten dominansından memnun olacak ki, birbirleriyle rekabet ederken eğlendiklerini bile söylemekten çekinmiyor. Sezona Leclerc ve Ferrari mükemmel paket olarak başladı. Verstappen aracında yaşadığı sorunlar yüzünden yarış dışı kalınca acaba Ferrari domine edecek mi demeye kalmadan son iki yarışı azami puanla kazanarak şampiyonluk yarışını bırakmayacağını söylemiş oldu. Böylece A liginde Ferrari ve RedBull arasında çekişmeli bir sezon izleyeceğimiz kesinleşti. Ferrari her ne kadar performans ve dayanıklılık açısından son derece başarılı bir araç ortaya çıkarmış olsada, Leclerc ve Sainz’ın pist üzerinde yaptıkları hatalardan ötürü motivasyonlarını kaybetmeden devam etmeleri gerekiyor. Özellikle Leclerc’in her yaptığı hata sonrası dövünmesine bir son vermesi gerekiyor.

Mercedes B Ligi'nde yalnız kalabilir

B liginde Mercedes puan olarak önde olmasına karşın diğer takımlardan, Alfa Romeo, Alpine, McLaren ve Haas, Mercedes’in puan kaybetmesini takiben bir anda potaya girebilir. Özellikle Ferrari motoru kullanan Alfa Romeo ve Haas sezona çok iyi başladı. Bu takımlar dayanıklılık sorunlarını ve sürücülerin basit hatalarını çözebilirse çok daha üst sıralara oynayabilir. Mercedes’in B liginde tek başına kalması da olası bir ihtimal.

Önümüzdeki 11 yarışta Formula 1, Kanada ve Azerbaycan yarışları hariç bildiği pistlere, evine, Avrupa'ya dönüyor. Sezon ortasına kadar mücadelenin başa baş gideceğini ve çok fazla sürpriz olmayacağını düşünüyorum. Adil ve keyifli bir mücadele oluyor. Sporun birazda buna ihtiyacı vardı.

Senin için hazırladığımız haberler