Sağlık Bakanı Fahrettin Koca risk haritası hakkında konuştu

11.03.2021 - 17:31 | Son Güncellenme: 11.03.2021 - 17:40

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'un ülkemize girişinin 1. yılında basın açıklamasında bulundu. Sağlık çalışanları, hasta sayısı ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlere değinen Bakan Koca, risk haritasına da değindi. Bugün, Koronavirüs Bilim Kurulu ile yapılan toplantının akabinde basına demeç veren Koca, "Kırmızı ve turuncu illerin sorumluluğu var." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca risk haritası hakkında konuştu

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Kovid-19'un ülkemize girişinin 1. yılı nedeniyle basına açıklamalarda bulundu. Bugün, Koronavirüs Bilim Kurulu ile yapılan toplantının hemen akabinde; Bakan Fahrettin Koca, hastalığa karşı mücadelede gelinen durumu, aşı kullanımını ve yüksek riskli illerin sorumluluğundan söz etti. Koca, "Yüksek riskli illerin mavi renkli illere sorumluluğu" olduğunu söyledi. 

"Bundan tam 1 yıl önce bugündü..."

"Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel salgın ilanı bundan tam 1 yıl önce bugündü. 10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gece huzurlarınıza çıkmış, zaman kazanmış olsak da virüsün ülkemize girişinin kaçınılmaz olduğunu, durumu sağ duyu ile karşılamak gerektiğini ve hazırlıklı olduğumuzu ifade etmiştik. Kovid-19, vaka ve kayıp sayıları yüksek ilk salgın. salgının ortak düşmanının virüs olduğu küresel bir savaşa benzetmek mümkündür. Bu zaman zarfında yaşama düzenimiz altüst oldu. İş hayatı evlere taşındı. Pek çok ülkede toplumsal huzursuzluklar baş gösterdi. İnsanların tokalaşmak ve birbirine yakın durmaktan kaçındığı dünyayı filmlerde düşünebilirdik. Tam 1 yıldır bu dünyada yaşıyoruz."

"Kullanımda olan 7 aşı var"

"Eskiden hastanelerde gördüğümüz maske ile kendimizin doktoru olduğunu biliyoruz. Salgın ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde başladı. Bugün, uğradığı her mutasyona kadar virüs hakkında bilgi sahibiyiz. Beklediğimiz gibi bilim virüse karşı üstünlük elde etti. Aşı konusunu izninizle biraz açmak istiyorum. Dünyada kullanımda olan 7 ayrı aşı var. Türkiye, en hızlı davranan ülkelerden biri. Çin’deki üretici ile 50 milyon dozluk aşı anlaşmasını kasım ayında yaptık. Siparişin ilk kısmını Aralık ayında teslim aldık."

"Salgın gücünü kaybedecek"

"Toplam 150 milyon doz aşı için 2 ayrı aşı üreticisi ile anlaştık. Bugün itibariyle uygulanan aşı 10 milyon dozdan fazladır. Yerli aşı gelişmelerini de düzenli olarak bildirdim. Çok yakında 5 yerli aşı insan üzerinde denenecek. Araştırmalar, Sinovac aşısının her 100 insandan 80’inde işe yaradığını gösterdi. Genel olarak hastanede tedavi gerektirecek şikayetlere rastlanılmamaktadır. Görünen o ki koronavirüs kısa zaman zarfında grip gibi hafif bir hastalık haline gelmeyecek ama 2020 yılına çöken kabus 2021 yılında devam etmeyecek. Salgın gücünü kaybedecek. Korku unutulup gidecek."

"İlk başarı gösteren cephe..."

Planladığımız şekilde nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak salgın üzerimizde ağır bir baskı olmaktan çıkacak. Vaka sayıları azalacak ve virüsün yayılım hızı düşecek. Kuvvetle umut ediyorum, dünya ölçeğindeki bu savaşta ilk başarı gösteren cephe bu cephe olacak. Maske ile hastalığın bulaşma yollarını kapatmalıyız. Sosyal mesafe ile kişisel sınırlarımızı korumaya almalıyız. Bir yıl boyunca bu sözlerin sık sık tekrarlandığını söyleyenler çıkabilir. Haklılar. Ama onlara hastalığa sayısız insanın yakalandığını hatırlatmak istiyorum.

"İlk vefat haberini..."

2020’nin 17 Mart’ını hatırladığınızdan eminim. Huzurlarınıza çıkarak ilk vefat haberini verdim. Kaybettiğimiz hasta, kronik rahatsızlıkları olan bir eczacıydı. Ölü sayımız 30 bine toplam vaka sayımız 3 milyona yaklaştı. Türkiye Koronavirüs Bilim Kurulu, DSÖ’nün hamlelerinden çok önce kuruldu. Türkiye, 24 Şubat’ta kendi tanı kitinin dağıtımına başladı. Kendi solunum cihazımızı üreterek hem kendi hastanemize hem de ihtiyaç duyan ülkelere ulaştık. 10 Mart’tan itibaren halka maske dağıtıldı ve filyasyon ekiplerimiz sahaya indi. Filyasyona hemen başvurmasaydık Türkiye’nin koronavirüs tablosu çok daha ağır olacaktı.

"Değerli sağlık çalışanlarımız..."

"Değerli sağlık çalışanlarımız size layık sözleri bulmak isterdim. Ama bu gerçekten zor. Hayatları kurtardınız. Hayatlarınızı riske attınız. Sizin sayenizde insan sağlığına hizmet eden meslekler, iyiliğin ve insani vasıfların en çok görüldüğü mesleklerdendir. Sizlere şükran duyuyoruz. Yükünüz ve yorgunluğunuz kısmen azaldı ama bugünde güvencemiz yine sizlersiniz. Milletimin huzurunda size bir kez daha minnettar olduğumuzu ifade ediyorum."

"Aşı programı..."

"Karamsarlığı belirsizliği ve bıkkınlık duygularını üstümüzden tümüyle atalım. Bütün ruhumuzla, geleceğe ilişkin planlarımızla, hayata ve yarına bağlanalım. 13 Ocak’ta başlanan aşı programı muntazam bir şekilde yürüyor. Vaka sayısı örneğin 5 ise 1’e inmiş veya buna yaklaşmış olacak. Ağır hasta sayısını çok az duyacağız. Bu tablonun sosyal hayatı nasıl değiştireceğini, 83 milyona nasıl yansıyacağını söylemeye bile gerek yok. 1 Mart’tan itibaren kontrollü sosyal hayata geçmiştik."

"Risk haritası..."

"Risk haritasında turuncu ve kırmızı ile gösterilen iller bütün ülkeye karşı sorumlular. Başarmak zor değil. Mavi iller buna örnektir."

Senin için hazırladığımız haberler