Sadece ofsaytlarda kullanılmayan çipli topa ne zaman geçilecek?

06.01.2025 - 11:08 | Son Güncellenme: 06.01.2025 - 11:48

Futbolda çipli top kullanılması sadece ofsaytlarda değil el temaslarında da işe yarıyor. Ancak teknoloji şu ana dek sadece 2022 Dünya Kupası ve 2024 Avrupa Şampiyonası'nda kullanıldı.

Sadece ofsaytlarda kullanılmayan çipli topa ne zaman geçilecek?

Hüseyin ÖZKÖK- AJANSSPOR

Galatasaray-Göztepe ve Fenerbahçe-Hatayspor maçlarında ev sahiplerinin penaltı beklentisi içinde olduğu iki el pozisyonunda bazı kamera açılarının ne kadar yanıltıcı olduğu görüldü. Her iki maçta da el izlenimi veren pozisyonlarda topun ele temas etmediği beIN Sports Trio programında net olarak gösterildi.

Çipli topla ele değdiği ortaya çıkmıştı

Bununla birlikte konuyu çipli topa getirmek istiyorum. Çünkü çipli topun sadece ofsayt pozisyonlarında pas veren oyuncunun topa temas anının değil topun ele temas edip etmediğinin belirlenmesinin mümkün olduğu EURO 2024’te oynanan Belçika-Slovakya maçında görüldü. Slovakya’nın 1-0 galibiyetiyle sonuçlanan karşılaşmada Lukaku’nun Belçika adına attığı gol, topun daha önce takım arkadaşı Openda’nın eline değdiğinin çipli top vasıtası ile tespit edilmesi sonrasında iptal edilmişti.

Yapay zeka destekli

Futbola kısa bir süre önce giren “yarı otomatik ofsayt teknolojisi” (SAOT) yapay zeka teknolojisi ile çalışan bir sistem. Sistemin kendine ait kameraları oyuncuların iskeletlerini 29 farklı noktadan tarayarak görüntüleri VAR merkezindeki yapay zekaya gönderiyor. Sistem de hangi oyuncunun daha önde olduğunu otomatik olarak belirliyor. Pas veren oyuncunun topa temas anını belirlemenin ise iki yöntemi var. İlki çipli top. Oyuncunun topa temas anında topun içindeki çip bu teması yapay zekaya bildiriyor ve temas anı fotoğrafta da görüldüğü gibi üste çıkan çizgi ile VAR’a gösteriliyor.

Toplara çip yerleştirilmesi istendi

Çipli topu FIFA 2022 Dünya Kupası UEFA da EURO 2024’de kullandı. FIFA çipli top kullanılmasına karar verdiğinde toplarını kullandığı Adidas firmasından topların içine teknolojiyle uyumlu çalışacak çip yerleştirilmesini istedi. Adidas da Almanya’da faaliyet gösteren iki teknoloji firmasıyla anlaşarak çipli topu ürettirdi. UEFA da Adidas’ın toplarını kullandığından EURO 2024’de çipli top kullandı. Ancak Avrupa kupalarında ise buna gerek görmedi ve ikinci yöntemi yani sistemin kendi özel kameralarının tespit ettiği topa ilk temas anını belirleyen sistemi kullanmayı uygun gördü. Buna göre topa temas anını belirleyen kameraların gönderdiği görüntüler yine sistem tarafından işlenip VAR’a gösteriliyor. VAR da görüntüyü inceledikten sonra sistemin verdiği sonucu hakeme bildiriliyor.

Sadece üç lig kullanıyor

Avrupa ligleri içinde yarı otomatik ofsayt teknolojisini kullanan üç lig var. Türkiye Süper Lig, İtalya Serie A ve İspanya La Liga. Üç ligin bir ortak noktası da maçlarında Puma marka toplar kullanmaları. Dolayısıyla Puma henüz çipli top üretmediği için bu liglerin maçlarında kameraların tespit ettiği topa ilk temas anını belirleyen sistem kullanılıyor. Puma ve diğer top üreticisi firmaların çipli top üretim çalışmalarını sürdürüyor olması da muhtemel. Çünkü gelecek sezondan itibaren daha fazla lig ve organizasyonda yarı otomatik ofsayt teknolojisi kullanılacak.

Senin için hazırladığımız haberler