Red Bull'un dominasyonu neden bitti? Max Verstappen neden kazanamıyor...

02.09.2024 - 19:52 | Son Güncellenme: 02.09.2024 - 21:43

İtalya GP'sinde de zafere ulaşamayan Red Bull ve Max Verstappen neden düşüşe geçti? Ajansspor Formula 1 yazarı Furkan Sönmez, sizler için kaleme aldı. Detaylar.

Red Bull'un dominasyonu neden bitti? Max Verstappen neden kazanamıyor...

AJANSSPOR HABER

2024 Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda pilotlar sıralamalasında lider olan ve son üç yılın şampiyonu Max Verstappen, tam 6 yarıştır galip gelemiyor. Bu sezonki 16. yarışta toplamda 7 kez zafer elde eden Hollandalı pilot ve takımı Red Bull'un düşüşünü kaleme aldım. Aslında süreci daha iyi anlamak için sezon öncesine gitmemiz gerekiyor.

Christian Horner skandalı

2024 Formula 1 sezonunun öncesinde Red Bull takım patronu Christian Horner, takımda çalışan bir kadını rahatsız edici mesaj atmıştı. Bu konunun basında da yankı bulmasıyla birlikte Red Bull takımında bir kaos hakimdi. Horner ve Verstappen'in babası Jos Verstappen'in limoni olan ilişkisi bu olaydan sonra daha da bozulmuştu. Horner, takımı tarafından soruşturmaya alındı ve kadın çalışana tazminat ödeyerek kendisini takımda tuttu. Ayrıca Red Bull'un hissedarlarlarından olan Liberty Media'da tecrübeli takım patronunun takımdan ayrılmasını istemedi.

Jos Verstappen sert konuştu

Jos Verstappen, Red Bull takım patronu Christian Horner hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle Suudi Arabistan GP'de yer almamış ve oğlunu padoktan destekleyememişti. Jos Verstappen, Horner hakkında "Red Bull'da gerginlik hakim. Christian Horner görevde kaldığı sürece takım parçalanabilir. Bu böyle süremez ve patlak vermesi çok mümkün. Sorunların nedeni o ama mağduru oynuyor" cümlelerini kullandı.

Jos Verstappen; günler, haftalar ve aylar geçtikten sonra bu söyleminde haklı çıktı. Geçen sezon 22 yarışın 21'ini kazanan Red Bull, bu sezon 16 yarışta 7 kez galip gelebildi. Takımda bir kaos ve sorun olduğu apaçıktı. Aslında bugünlerin sinyalini vermişti bizlere Jos Verstappen.

Red Bull dominasyonu 2024'te sona erdi

2023 Formula 1 sezonunda normal sezonun bitimine 6 yarış kala Max Verstappen, 3. dünya şampiyonluğunu ilan etmeyi başarmıştı. 27 yaşındaki pilot, 22 yarışın 19'unda zafere ulaşmış ve Formula 1 tarihinin en dominant performansını sergilemeyi başarmıştı. 2024 yılında ise işler Hollandalı pilotun istediği gibi gitmiyor. Red Bull, 1 yıl içinde hatta 1 yıldan daha az bir sürede griddeki en hızlı araca sahip olma unvanını da McLaren takımına teslim etti.

Max Verstappen & Toto Wolff ilişkisi

2024 sezonunun başlarında Max Verstappen'i takımında görmek istediğini açıkça beyan eden Mercedes takım patronu Toto Wolff, "Onun Mercedes'e gelmesini çok isterim ama önce aracımızı halletmemiz gerekiyor. Gelecekle ilgili hayal kurmadan önce George ve Lewis'e hızlı bir araç vermeliyiz, bunu onlara borçluyuz" diye konuştu.

Verstappen'i ikna etmenin hızlı bir araç yapmaktan geçtiğini ifade eden Mercedes takım patronu, bu sezon getirdiği güncellemerle birlikte son 3 yılın ardından en iyi aracı tasarlamaya başladı. Wolff, bir gün Max Verstappen'in takımına mutlaka geleceğini de belirtti.

En hızlı araç McLaren oldu

McLaren, 2023 sezonunun başlarında etkisiz bir performansa sahipken, sezon ortasında getirdiği güncellemelerle birlikte 2023 sezonunda adından söz ettirmeyi başardı.  Geçen sezon güncellemeyle birlikte devreye aldığı yeni rüzgar tüneliyle birlikte McLaren takımı, 180 derece performans değişkenliği yaşadı ve olumlu geri dönüşler aldı. Bu sezon ise 2024 araçları, 2023'de 22 yarışın 21'ini kazanan Red Bull aracına meydan okudu ve şu anda istatistiki olarakta gridin en hızlı aracı olmayı başardılar.

Pilotlar sıralamasında Max Verstappen'in 303, McLaren pilotu Lando Norris'in ise 241 puanı bulunuyor. Ayrıca Formula 1'deki 2. sezonunu yaşayan Oscar Piastri'nin de 197 puanı bulunuyor. Lando Norris 2. sırada yer alırken, Piastri ise 4. sırada yer alıyor. McLaren ise markalar sıralamasında 438 puan ile Red Bull'un 8 puan gerisinde 2. sırada yer alıyor.

Max Verstappen'in fark açması sona erdi

2023 sezonunda normalde rakiplerine en az 30-35 saniye fark açarak bir pit stop yapabilecek rahatlıkla yarış kazanan Hollandalı, bu sezon Hollanda GP'de Norris'den 22 saniye fark yedi. Üst üste 6 yarış kazanamayan Verstappen, şampiyonlukla ilgili de net konuştu.

Max Verstappen'in şampiyonluk konuşması

İtalya GP sonrası F1 TV'ye konuşan Max Verstappen, muhabirin "Sezonun geri kalanında hangi yarışları kazanmayı bekliyorsun?" sorusuna "Hiçbirini" yanıtını vererek araçtan şikayetçi olduğunu dile getirdi. Verstappen devamında ise "Sana yarış kazanamayacağımızı söylüyorum! Böyle giderse şampiyon olamayacağız!" açıklamasını yaptı.

Max Verstappen ve Sergio Perez, sezon genelinde genellikle takımına araçta tutuş olmadığını ve hız olarak virajlarda oldukça yavaş olduğunu söyledi. Ayrıca düzlükte ise araç geçen seneye göre ortalama +0.700s daha yavaş.

Beklenen son yaklaşıyor

2021, 2022 ve 2023 Formula 1 sezonlarında şampiyonluk yaşayan Max Verstappen, büyük bir aksi durum olmadığı sürece şampiyonluğu McLaren ve McLaren pilotu Lando Norris'e kaptıracak. Formula 1 gridinde tartışmasız en hızlı araç olan McLaren, düzlük avantajı sayesinde tüm takımlardan daha hızlı. Lando Norris, kariyerinin ilk şampiyonluğunu belki de bu sene kazanacak ve Red Bull & Max Verstappen'li 3 yıllık dominasyona son veren pilot olarak tarihe geçecek.

Senin için hazırladığımız haberler