Rasyonel nedir? TDK sözcük anlamı

19.02.2021 - 17:13 | Son Güncellenme: 19.02.2021 - 17:15

Rasyonel nedir? TDK sözcük anlamı. Bilim felsefesinde paradigmalar kelimesinin çok kullanılmasıyla birlikte rasyonel kelimesinin anlamı araştırılmaya başlandı. Konu tartışması yaparken, kitap okurken veya bir makale okurken karşımıza çıkan paradigma kelimesi ne anlama geliyor gibi meraklar her geçen gün daha fazla artmaya devam ediyor. Bilimin ve bilimsel araştırmanın önemli unsurlarından biri olan rasyonel kelime anlamı hakkında bir makale hazırladık. Rasyonel nedir ve ne anlama gelir gibi soruların yanı sıra rasyonel nerelerde kullanılır ve TDK anlamı nedir gibi soruların cevabı yer alıyor. İşte detaylar haberimizde...

Rasyonel nedir? TDK sözcük anlamı

AJANSSPOR-HABER

Türkçe'ye Fransızcadan geçen rasyonel kelimesi; iktisat, matematik, felsefe ve genel terim olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır. Bazı alanlarda ne anlam ifade ettiği bilinmesine rağmen anlamlarının tamamı bilinemeyebilir. Rasyonel kelimesinin içerdiği anlamların tamamına ilişkin detaylarıysa sizler için derledik, buyurun inceleyelim.

Rasyonel kelimesinin anlamı, ''Akla uygun, aklın kurallarına dayanan, ölçülü, hesaplı, ussal'' olarak TDK Sözlüğünde yer almaktadır. Bu anlamı genel terim anlamıyla ilişkilendirmek gerekir. Genel ifadesi bu şekilde bilinir. Ayriyeten anlamını desteklemek için de Sözlükte; ''Rasyonel bir çalışma.'' cümlesine yer verilmiştir.

Rasyonel kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir. Batı'da pek çok ülkenin kullandığı bir kelimedir.

İKTİSADİ RASYONEL NE DEMEK?

İktisadi rasyonel, iktisat terimi olarak bilinir. Karar birimlerini temsil eden kimselerin taşıdığı özelliği vurgulamak amacıyla bu terim kullanılır. Genel terimi ile kısmen bağdaşan anlam birliği bulunur(iktisadi kişinin taşıdığı özellik: ölçülü, hesaplı, akla uygun davranan gibi.).

FELSEFEDE RASYONEL KAVRAMI

Felsefede ilkelerin temas ettiği nokta ''sorgulama'' olarak değerlendirilir. Buna istinaden felsefede rasyonel kavramıysa, akılcı olmak demektir. Akla uygun sorgulama, bunu uygulayan kimseler için de bazen kullanılır(Rasyonel kimse). Nesnelliğe yatkın anlamını da taşıyabilmektedir rasyonel.

MATEMATİKTE RASYONEL KAVRAMI

Matematikte bulunan rasyonel sayılara pek çok kişi aşinadır. Orta öğretimde matematik dersinde aktarılan ''rasyonel sayılar'' konusunda geçen rasyonel kelimesiyse; Tam sayıların genişlemesi olan ''Q'' ifadesi ile gösterilen kümede yer alan sayılardır.

Senin için hazırladığımız haberler