Porsche, Formula 1'e girmeye artık çok yakın

03.11.2021 - 15:33 | Son Güncellenme: 03.11.2021 - 15:41

Son dakika Formula 1 haberleri... Porsche ve Audi markalarının sahibi Volkswagen Grubu, 2026'da Formula 1'e giriş yapmaya artık çok daha yakın. İşte tüm detaylar...

Porsche, Formula 1'e girmeye artık çok yakın

Orhan GÜLEK - AJANSSPOR

Uzun süredir F1'e girmeyi düşünen Porsche, önümüzdeki yıllarda değişecek Formula 1 kurallarının markanın bu spora girmesine olanak tanıyacağı belirtti. 

Ferrari, Mercedes ve Renault sonrası Porsche

Şu ana kadar Porsche ve Audi markalarının sahibi Volkswagen Grubu'nun Formula 1 pazarına katılmamasının sebebi ise mevcut üreticiler Ferrari, Mercedes ve Renault'ya ek olarak, Honda motor projesini devralan Red Bull'un uzun süre boyunca deneyim elde etmiş olmaları görünüyordu. Ancak Formula 1 yetkililerinin takımlara motor için harcayabilecekleri para konusunda da limitler getirmesi ve 2026 yılından itibaren ise araçların motorlarında daha fazla elektrikle çalışacak parça koyulması planı Porsche'nin Formula 1'e kesin olarak girmesini hızlandırdı.

Porsche: "Kendimizi motor sporlarında göstermek istiyoruz"

Konuyla ilgili Porsche'nin motorsporları başkan yardımcısı Thomas Laudenbach "Eğer geleceğe bakarsanız ve araç üreticilerinin gelecekte ne kadar araç satacakları duyurularına bakarsanız, bence Formula 1'in elektrikli sistemlere doğru evrilmesi çok önemli. Bunun, tamamıyla batarya ile çalışan bir araç üzerine yapılamayacağı gayet net. Bunu hepimiz biliyoruz. Ancak güç ünitesinin elektrikli kısmına daha çok önem verilmesi gerekiyor. Bu çok önemli. Bir üretici olarak biz, kendimizi motor sporlarında göstermek istiyoruz, yolda olanlarla alakalı bir şey de ortaya koymak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Açıklamalarının devamında ise Laudenbach, şu ifadeleri kullandı:

 

"F1'e girmeyi düşündüğümüz bir sır değil"

"F1'e girmeyi düşündüğümüz bir sır değil. FIA ile konuşmamız ve ciddi bir şekilde bunu düşündüğümüz bir sır değil. Ancak an itibariyle verilmiş olan bir karar bulunmamakta. Benim bildiğim kadarıyla Formula 1, pek çok konuda doğru yöne doğru ilerliyor - elektrikleşmenin ve güç ünitesinin elektrikli kısmının neden önemli olduğu konusunda. Motorlarda daha fazla standart parçalar görmek isteriz, elektrikli parçalar konusunda özgür olunmalı. Ve bizim bildiğimiz kadarıyla bahsettiğim pek çok faktör, gerçekleşiyor olabilir." 

Porsche, Alfa Romeo'nun yerini alabilir

Öte yandan geçtiğimiz günlerde İsviçre basını, Audi ve Porsche'nin Formula 1'e, Sauber olarak bilinen ve şu anda Formula 1'de Alfa Romeo Racing adı altında yarışan İsviçreli ekibi satın alarak gireceğini iddia etti. Haberde Audi ve Porsche'nin sıfırdan bir takım oluşturmayı planlamadıkları için Sauber ve Williams'a baktığını öne sürdü. Ayrıca Sauber daha önce BMW ile ortaklık kurmuş ve 2008'de Robert Kubica ile Kanada GP'yi kazanmıştı.

Formula 1'de sezonun son yapılan yarışı Amerika Grand Prix'sini Red Bull pilotu Max Verstappen kazanmıştı. Bu sonuçla puanını 287,5'a çıkaran pilotlar klasmanı lideri Verstappen, Hamilton ile arasındaki farkı 12 puana yükseltti.

Sezonun son beş yarışına girilirken, bu hafta sonu Meksika Grand Prix'si koşulacak.

ABD Grand Prix'sinin ardından pilotlar ve takımlar klasmanının ilk 5 sırası ise şöyle 

Pilotlar

  1. Max Verstappen (Hollanda): 287,5 puan
  2. Lewis Hamilton (Büyük Britanya): 275,5 puan
  3. Valtteri Bottas (Finlandiya): 185
  4. Sergio Perez (Meksika): 150
  5. Lando Norris (Büyük Britanya): 149

Takımlar

  1. Mercedes 460,5
  2. Red Bull: 437,5
  3. McLaren: 254
  4. Ferrari: 250,5
  5. Alpine: 104
Senin için hazırladığımız haberler