Planı çözüldü, Aslan galibiyeti unuttu

20.10.2020 - 14:50 | Son Güncellenme: 20.10.2020 - 15:08

İlk 4 resmi maçında kazanarak sezona fırtına gibi giren Galatasaray, Fenerbahçe derbisindeki beraberlikle birlikte düşüşe geçti. Son 4 resmi maçını kazanamayan Galatasaray'da kötü gidişatın sebebi ne? İşte detaylar...

Planı çözüldü, Aslan galibiyeti unuttu

Burhan Can TERZİ- AJANSSPOR

Süper Lig'de Gaziantep FK ile Başakşehir, Avrupa'da Neftçi Bakü ve Hajduk Split'i devirerek sezona 4 resmi maçta 4 galibiyetle başlayan Galatasaray, son 4 resmi maçında ise 1 beraberlik 3 mağlubiyet aldı. Sarı-kırmızılı takımda değişen ne oldu? İşte yanıtı...

En olgun futbol Başakşehir’deydi

Bakü deplasmanında ve Split maçlarına nispeten alternatif kadroyla çıkan Galatasaray'ın ilk 4 maçlık dilimde en ideal kadrosu ve en olgun futbolu Başakşehir karşısında sahnelendi. Başakşehir'den, Alanya maçı sonuna gelen süreç Galatasaray için gece ile gündüz gibi değişti. Başakşehir maçında 4-1-4-1 formasyonuyla sahada olmayı tercih eden Galatasaray'da Fatih Terim yine regista pozisyonunda Taylan'ı görevlendirirken, merkezi Belhanda ve Emre Kılınç'tan oluşturdu. 3 dinamik ve mobil isimden oluşan Galatasaray orta sahası pas oyununa değil geçiş oyununa, hızla rakip kaleye inmeye dayalı bir anlayışla sahadaydı diğer kazanılan 3 maç gibi.

Marcao'nun topu 2'inci bölgeye kadar olumlu taşıdığı merkez üçlünün çabuk ve hızlı karar verip mesafe kat ettiği Arda ile Feghouli'nin içe girerek rakibe yarı alanda takıma sayısal üstünlük sağladığı kenar beklerinden özellikle Saracchi'nin ekstra hücum opsiyonu sağladığı oyunda Cimbom, 2011-2012'deki Galatasaray'ı hatırlatmıştı. Bu oyun ve anlayış Galatasaraylıları heyecanlandırırken, ligin en hazır takımı olarak nitelendirilen sarı-kırmızılılarda UEFA Şampiyonluğu da dillendirilmeye başlanmıştı.

Önde baskı olunca...

Ancak Fenerbahçe derbisi, Galatasaray'a 2 puan kaybından çok daha fazla zarar verdi. Çünkü sarı-kırmızılıların oyun planı derbide çözüldü. Ozan Tufan'ın başını çektiği ön pres grubuyla Fenerbahçe Marcao ve Taylan'a büyük bir baskı uygularken, Galatasaray'ın pas bağlantıları kesildi. Savunmadan çıkarken baskı yiyen sarı-kırmızılılar merkezden organize olamazken, ekstra hücum opsiyonu Sarracchi'nin sakatlığında Galatasaray, pozisyon üretmekte çok ama çok zorlandı.

Üreticilik daha da düştü

Fenerbahçe derbisinde oyun planı bozulan Cimbom, Rangers deplasmanında da yine Saracchi ve Arda'nın yokluğunda "B planı" ortaya koyamadı. Kasımpaşa karşısında da formasyonda bir değişiklik yapmayan teknik direktör Fatih Terim, merkezde Emre Kılınç yerine Etebo'yu görevlendirirken Galatasaray'ın üreticiliği daha da düştü. Tecrübeli teknik adam, Kasımpaşa'da da kilidi açacak bir anahtar hamle geliştiremedi.

Terim ne yapacak?

Milli ara sonrası ilk defa farklı bir formasyon deneyen Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, savunma önünü ikilerken 4-2-3-1 formasyonula ligin flaş takımı Alanyaspor karşısına çıktı. Süper Lig'in en hızlı hücum eden takımı ve en çabuk karar verip, pas opsiyonu oluşturabilen oyunculardan kurulu orta sahasına karşı tercih edilen Cimbom merkezi, sakatlıktan yeni çıkmış Emre Akbaba, ara dönemi sakatlıkla boğuşarak geçirmiş Taylan ve ne yapacağı hâlâ soru işareti olan Etebo'dan oluşuyordu.

Yeni plan oluşturma sıkıntısı...

Dolayısıyla Cimbom hem pas trafiğini elinde tutmakta zorlanırken, fiziksel olarak da rakibine üstünlük sağlayamadı. Takım halinde Alanya'ya üstünlük kuramayan Galatasaray, erkenden 10 kişi kalmasıyla da maç içerisinde büyük bir yara aldı. Belhanda'nın sayılmayan golü sayılsa maçın sonucu değişebilir miydi; belki evet ama Galatasaray'ın hiçbir bölümde rakibine oyun üstünlüğü sağlayamadığı ve maç içerisinde yeni bir plan oluşturamadığı gözle görülür şekilde net.

Radikal kararlar yolda

Şu an 6 numarada Taylan dışında alternatifi bulunmayan, Onyekuru tarzı bir kanat oyuncusuna sahip olmayan Galatasaray'da teknik direktör Fatih Terim'in önümüzdeki günlerde nasıl bir çözüm bulacağı merak ediliyor. Falcao ve Diagne'den de istediği verimi alamayan Terim'den radikal kararlar bekleyenlerin sayısı oldukça fazla.

Senin için hazırladığımız haberler