PFDK kupadaki kırmızı kart cezasını lig maçından önce verecek mi?

08.12.2023 - 14:01 | Son Güncellenme: 08.12.2023 - 14:06

Ziraat Türkiye Kupası'nda kırmızı kart gören bir oyuncunun cezası lig maçından önce verilecek mi? PFDK'nın alacağı karar nedir? Detaylar...

PFDK kupadaki kırmızı kart cezasını lig maçından önce verecek mi?

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

TFF’nin geçen yıl Alanyasporlu Feddal’e özel talimat olarak anılan talimat değişikliği sonrasında Türkiye Kupası veya ligde direkt kırmızı kart görenler eğer 3 maça kadar ceza alırlarsa ligde veya kupada sıradaki maçta takımlarında oynayabiliyorlar. Ancak bunun çok önemli bir püf noktası var. 

''Sıradaki maçtan önce cezasını vermek gerekiyor''

Direkt kırmızı kart gören bir oyuncu tedbirli olarak ceza kuruluna sevk edildiği ve tedbirli oyuncu da sıradaki resmi maçta forma giyemeyeceği için oyunculara sıradaki maçtan önce cezasını vermek gerekiyor. Bu sezon örneklerini gördüğümüz şekilde eğer oyuncuya sıradaki maçtan sonra ceza verilir bu ceza da 3 maça kadar olursa, oyuncu haksız yere 1 maç fazla ceza çekmek zorunda kalıyor. Hatta Serik Belediyesporlu Sinan Kalaycı vakasında olduğu gibi daha fazlası da olabiliyor. Yani oyuncu 2 yerine 4 maç ceza alıp ve takımı hükmen mağlup sayılabiliyor.

Süper Lig'e var, 2. ve 3. Lig'e yok

Bu hafta da Türkiye Kupası'nda oynanan Antalyaspor-Kepezspor maçında Kepezsporlu Ahmet Teker maç sonunda koridorda kırmızı kart gördü ve FDT 41. maddesine göre hakaretten disipline sevk edildi. Şimdi burada soru şu. Bu oyuncunun cezası Kepezspor'un pazar günü oynayacağı 3.Lig’deki maçına kadar açıklanacak mı, yoksa gelecek haftaya mı bırakılacak. Eğer gelecek haftaya bırakılır ve oyuncuya 3 maça kadar ceza verilirse Ahmet Teker yine haksız yere 1 maç fazladan ceza çekmiş olacak. Oysa geçen sezon işin içinde büyük takım olunca PFDK aslında doğru olanı yaparak toplanmış ve Fenerbahçeli İrfan Can Kahveci'nin ligde gördüğü kırmızı kart sonrası 2 maç ceza uygun görülmesi sonrası kupada oynaması sağlanmıştı. Ama bu sezon söz konusu takımlar 2 veya 3. Lig takımı olunca PFDK toplanmaya gerek görmüyor nedense.

''Alanyasporlu Feddal kararına borçluyuz''

İşte bütün bu karışıklığı malum geçen sezon TFF tarafından Kulüpler Birliği'nin isteğiyle alındığı söylenen kişiye özel Alanyasporlu Feddal kararına borçluyuz. Kendisi için talimat değiştirilen Feddal de buraya İspanya Kupası'ndan 3 maç cezası ile birlikte gelmiş talimat değişikliğinde uygulanan üst sınır da onun 3 maçlık cezasına göre ayarlanmıştı. Çünkü Türkiye’de o sırada lig ve kupada ceza ayrımı olmadığı için Feddal kupa cezası nedeniyle 3 lig maçında oynayamayacaktı.  

Bütün bu karışıklıkları gidermek adına TFF geçen sezon ortasında yaptığı gibi bir değişiklik yapması ve Avrupa'daki uygulama gibi ligde görülen kırmızı kartla kupada görülen kırmızı kartın cezalarını ayırması gerekiyor.

Senin için hazırladığımız haberler