Paralimpik Milli Sporcular Depremzede Çocuklarla Buluştu

25.02.2023 - 12:38 | Son Güncellenme: 25.02.2023 - 12:41

Paralimpik oyunlarda Türkiye’yi temsil eden milli masa tenisçiler, depremzedelerin yerleştirildiği yurtta çocuklarla antrenman yaptı. İşte detaylar...

Paralimpik Milli Sporcular Depremzede Çocuklarla Buluştu

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremden doğrudan etkilenen 10 ilden gelen afetzedeler Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı öğrenci yurtlarına yerleştiriliyor. Depremzedelerin konakladığı yurtlarda hem temel ihtiyaçlar hem de sosyal imkanlar karşılanıyor.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Kampüsünde erkek ve kız yurtlarında misafir edilen depremzedeleri Paralimpik milli masa tenisçiler ziyaret etti. Raketleri ellerinde tesis içerisinde hazırlanan masa tenisi odasına gelen depremzede çocuklar milli masa tenisçiler ile antrenman yaptı.

“İçlerinde çok yetenekli olanlar var”

Çocuklar arasında masa tenisinde yetenekli olanların bulunduğunu belirten 2020 Tokyo Paralimpik Masa Tenisi Şampiyonu Abdullah Öztürk, “Depremzede kardeşlerimizin yanına geldik. Birlikte masa tenisi oynayıp zaman geçirdik. Aralarında masa tenisini bilenler varmış. 

Güzel keyifli bir organizasyon oldu. Biz bundan sonraki süreçte de buradaki kardeşlerimize elimizden gelen her türlü desteği sağlayacağımızın sözünü verdik. İçlerinde çok yetenekli olanlar var, masa tenisi sporuna başlatacaklarımız var” ifadelerini kullandı.

“Bizi gördükten sonra masa tenisine sevgileri ve hevesi artar”

Milli sporcu olarak çocuklara örnek olmak ve spora teşvik etmeyi amaçladıklarını belirten Paralimpik Milli Masa Tenisçi Nesim Turan, “Öncelikle Türk milletinin başı sağ olsun. Asrın felaketi denilebilecek bir felaket yaşadı ülkemiz. Bu süreci el ele atlatmayı umuyoruz. Ölen vatandaşlarımızın mekanları cennet olsun. Bugün de buraya bu sürecin en kıymetlilerini görmeye geldik. 

Çocuklar deyince akan sular duruyor. Hepimiz için durması lazım. Dünya ve gelecek onların. Bizlerde onların geleceğinde bir yer alabildiysek, yüzlerindeki tebessüme sebep olabildiysek ne mutlu bize. Spora meyilli olan birkaç arkadaşa denk geldik. Belki bizi gördükten sonra masa tenisine sevgileri ve hevesi artar. Biz de onların hayatına dokunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Masa Tenisi Nedir?

Masa tenisinin tarihi 20. yüzyılın başlarına kadar dayanmaktadır. İngiltere’de orta-üst sınıf mensuplarının eğlenceli vakit geçirmek için günlük eşyalarla oynamaya başladığı oyun için zamanla ticari masa tenisi malzemeleri satılmaya başlanmıştır. Oynarken çıkan sese ithafen pinpon olarak da adlandırılan bu eğlenceli spor, 1988 yılı Yaz Olimpiyat Oyunları itibariyle olimpiyat sporları arasında yerini almıştır. Önceleri, çoğunlukla Avrupa’da yaygın olarak oynanan masa tenisi günümüzde en çok Kore ve Çin gibi Asya ülkelerinde popülerdir. Oyunda amaç, bir raket aracılığıyla topa vurarak rakibin tarafına göndermek, topu karşı tarafta sektirmek ve rakibin topa vuramamasını veya topu kurallara uygun şekilde sizin tarafınıza gönderememesini sağlamaktır.

Masa Tenisi Ekipmanları

Masa tenisi, ortadan bir file ile iki eşit bölmeye ayrılmış düz bir tenis masası üzerinde oynanır. Masa tenisi masası uzunluğu 2.74 metre, genişliği 1.525 metredir ve yerden 76 santimetre yüksekte durur. Masa tenisi raketi genelde ahşap malzemeden yapılmıştır ve yaklaşık 17 santimetre uzunluğundadır. Raketin iki tarafı da kauçuktur fakat genellikle taraflar farklı renklerdedir. Böylece oyuncu yumuşak veya hızlı atış yapmak istediğinde raketin hangi yüzünü kullanacağını ayırt edebilir. Masa tenisi topu özellikleri arasında en önemlisi hafif olmasıdır, böylece topun hava sürtünmesi artar ve izleyenlerin gözle takibi kolaylaşır. Top yaklaşık 2.7 gram ağırlığındadırlar ve günümüzde hammaddesi plastiktir.

Masa Tenisi Kuralları

Masa tenisi tek veya çift olarak (birer kişilik veya ikişer kişilik taraflar) oynanabilir. Oyun her zaman bir tarafın servis atışı yapmasıyla başlar. İlk olarak bir yazı tura atılır ve bunu kazanan kişi kimin servis atacağını, kimin ilk karşılamayı yapacağına karar verme hakkını kazanır. Servis atacak kişi topu avcu açık şekilde tutar, havaya atar ve raketiyle vurarak filenin diğer tarafında topun sekmesini sağlar. Topun kendi tarafınızda masaya değeceği tek atış, servis atışıdır. Bunun dışında her zaman top rakibinizin tarafına düşmelidir. Her iki sayıda, sayıyı kimin yaptığına bakılmaksızın, servis yapan taraf değişir.

Masa tenisi oynarken topu rakibinizin tarafına geçirdiğinizde, eğer rakibiniz karşılık veremezse puan kazanırsınız. Rakibiniz karşılık verdiğinde fakat top sizin tarafınıza geçmediğinde, fileye takıldığında veya rakibiniz top sekmeden topa vurduğunda yine puan kazanırsınız. Rakibinizin her hatası için kazandığınız puan 1’dir. Puan kazanmak için taraflar, topa güçlü bir şekilde vurabilir ve böylece rakibin karşılık verememesini sağlayabilirler.

Kurallara göre masa tenisinde oyunu kazanmak için taraflardan birinin 11 puana ulaşması gereklidir. Fakat oyun skoru 10-10 ise kazanmak için rakibinizle aranızda 2 puan fark oluşturmanız gerekir. Her oyun sonunda rakipler sahada taraf değiştirmelidir. Kesin bir kural olmamakla ve her müsabakada değişebileceği gibi tekli oyunlarda genelde 7 oyun, çiftlilerde ise 5 oyun oynanır ve en fazla kazanan taraf maçın galibi ilan edilir.

Senin için hazırladığımız haberler