Katar Dünya Kupası hazırlıklarında ölen göçmen işçi sayısını açıklandı

29.11.2022 - 17:55 | Son Güncellenme: 29.11.2022 - 19:23

Son dakika | Katar'ın Dünya Kupası sorumlusu Hassan Al-Thawadi, Dünya Kupası hazırlıkları esnasında 500 civarı göçmen işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Katar Dünya Kupası hazırlıklarında ölen göçmen işçi sayısını açıklandı

AJANSSPOR-HABER

Katar'ın Dünya Kupası'na ev sahipliği yapması çoğunluğun büyük tepkisini çekti. Özellikle de turnuvanın hazırlık sürecinde hayatını kaybeden göçmen işçi sayısının çokluğu ve eşcinsel haklarının göz ardı edilmesi bunun ana sebebi olarak baş gösterdi.

İnsan hakları örgütleri stadyum çalışmalarında ölen göçmen işçi sayılarının 6 bini aşkın olduğunu iddia etse de yetkililerden bir doğrulama gelmemişti. TalkTv'ye röportaj veren Katar'ın Dünya Kupası sorumlusu Hassan Al-Thawadi bu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Tahminimiz 400-500 arası"

Katar'ın daha önce yaptığı açıklamalarda hayatını kaybeden göçmen işçi sayısını düşük sayıda açıklaması dikkat çekerken, Hassan Al-Thawadi bu sayıyı neredeyse 10 kat arttırdı. Al-Thawadi, "Ölen göçmen işçi sayısı için tahminimiz 400 ve 500 arası. Ama ortada bir kesinlik yok, bu halen tartıştığımız bir konu. Bir ölüm bile çok fazla! Stadyumlardaki sağlık ve güvenlik standartları her yıl gelişiyor. En azından bizim sorumlu olduğumuz Dünya Kupası stadyumlarında." ifadelerini kullandı.

FIFA çalışan güvenliğinde hassas

FIFA, stadyumlarda görev yapan personelin güvenliği konusuna oldukça hassas yaklaşıyor. FIFA’nın Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Sorumlusu Joyce Cook daha önce yaptığı açıklamada Katar’daki işçilerin can güvenliğinin önemini şu şekilde vurgulamıştı:

 

"Uluslararası Af Örgütü ile devam eden görüşmeleri memnuniyetle karşılıyoruz. Elimizdeki konuları şeffaf ve yapıcı bir şekilde görüşmeye her zaman açığız. FIFA olarak çalışan güvenliğine tamamen bağlıyız ve bu etkinliğin ev sahibi olan ülkede daha geniş, olumlu ve kalıcı bir değişimi başlatan şey olacağına eminiz. Uluslararası uzman kuruluşların çoğu tarafından kabul edildiği üzere Dünya Kupası olduğu bölgedeki çalışma koşullarına büyük ölçüde katkıda bulunmuştur."

Uluslararası Af Örgütü'nden korkunç iddia

Uluslararası Af Örgütü geçtiğimiz yaz, Katar'da Dünya Kupası hazırlıklarında 2010-2022 yılları arası 15.000 işçinin öldüğünü öne sürmüştü.

Infantino tepki çekti

FIFA Başkanı Gianni Infantino, göçmen işçilere yönelik yaptığı "Ailem, İtalya'dan İsviçre'ye göç etti. Bu yüzden bu durumu iyi bilirim. Birine zor koşullarda iş verdiğinizde, ona onur ve gurur bahşetmiş olursunuz. Dolayısıyla, bu durum bile onlar için onur ve gururdur" açıklamasıyla büyük tepki toplamıştı.

Senin için hazırladığımız haberler