Olaylı gecenin tüm ayrıntıları! UEFA'yı dize getiren kahraman: DEMBA BA

09.12.2020 - 16:08 | Son Güncellenme: 09.12.2020 - 18:58

Son dakika Başakşehir haberleri... Hakemin ırkçılık yapması nedeniyle yarıda kalan Paris Saint Germain- Başakşehir maçında yaşananlara Ajansspor ulaştı. Başakşehir hükmen mağlubiyetten nasıl kurtuldu? Hangi futbolcular tavır koydu? UEFA için TFF'den hangi görevli devreye girdi? Hepsi haberimizde...

Olaylı gecenin tüm ayrıntıları! UEFA'yı dize getiren kahraman: DEMBA BA

Erdal CÖMERT - AJANSSPOR

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde dün gece tarihe geçen bir olaya şahitlik ettik. PSG ile Medipol Başakşehir arasındaki maç, 4. hakemin temsilcimizin yardımcı hocası Pier Webo'ya ırkıç bir ifade kullanması nedeniyle maç durdu ve oynanmadı.

Avrupa'dan men tehlikesi...

Çünkü Başakşehir soyunma odasına gitti ve maça çıkmadı. Normal şartlarda sahaya çıkmayan takımı büyük bir ceza bekliyordu. En az hükmen 3-0 yenilgi ve sonraki sezonlarda Avrupa'dan men tehlikesi...

Tarihi bir karar

Ama UEFA, maçı bugün kaldığı yerden oynatma kararı verdi. Bu UEFA içtihatlarında da olmayan sıra dışı bir karar... Tarihi bir karar. Ve belki bundan sonra da ırkçı eylemlerle karşı karşıya kalındığında emsal olacak bir karar.

Peki dün gece olaylar nasıl cereyan etti, maça çıkmama kararı nasıl oluştu, yöneticiler ne yaptı ve hükme yenilgi ve ceza yerine maçın tekrar oynanması kararı nasıl verildi?

'Kriz yaratmayın oynayın'

Ajansspor olarak tüm detaylara ulaştık. PSG-Başakşehir Şampiyonlar Ligi mücadelesinin 4. hakemi Sebastian Coltescu, maçın orta hakemi Ovidiu Hategan'a Webo'yu atmasını isterken ırkçı bir ifade kullandı. Bunun üzerine ortalık karıştı.

"Maça çıkmıyoruz"

Başakşehir'in yıldız oyuncusu Demba Ba, PSG'den Neymar ve Kylian MBappe ile konuştu ve "Maça çıkmıyoruz" kararı aldı. UEFA yönetimi ise her iki kulübün yöneticileriyle ve federasyon yetkilileriyle temasa geçerek "Büyük bir krize sebep oluyorsunuz. Maçı oynayın bitirin" talimatı verdi.

"Çıkın oynayın. Dördüncü hakemi yolladık"

Bunun üzerine her iki kulübün başkanları da takım yetkililerine ulaşarak, "Çıkın oynayın. Dördüncü hakemi yolladık" dedi.

Fakat Demba Ba'nın önderlik ettiği her iki takımın oyuncuları da kararlarını çoktan vermişti. Oyuncular sadece 4. hakeme değil, aynı zamanda maçı oynatmak için mevzunun üstünü kapatmaya çalışan orta hakeme de tepkiliydi.

Yardımcı, Ceferin'i arayıp ikna etti

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanvekili ve UEFA Yönetim Kurulu Üyesi, Servet Yardımcı, derhal UEFA Başkanı Aleksander Ceferin ile temasa geçti.  Yardımcı, bu maçın iptal edipil ceza verilmesi halinde UEFA'nın bunun altından kalkamayacağını anlatıyor. 

UEFA bu maçın masaya bir kriz olarak gelmesini göze alamadı

Yardımcı'nın söylemleri Ceferin'i de ikna etti. Çünkü gerek iki takım oyuncularının oynanama kararı, gerekse futbol kamuyounda oluşan büyük tepki, UEFA'nın da maçı iptal edip arkasından da ceza vermesini göze alamamasına neden oldu. Oyuncuların kararlığından sonra UEFA bu maçın masaya bir kriz olarak gelmesini göze alamadı. Zira mevcut talimatlarına göre bir ceza vermesi gerekecekti. Bu durumda da ırkçılığa karşı tutum almamakla suçlanacaktı.

PSG sahaya çıksa hükmen galipti

İşte bunu göze alamayan UEFA, maçı bugüne erteleme kararı aldı. Ve bu karar da daha önce eşi benzeri olmayan bir örneğe dönüşmüş oldu. Futbolun en büyük markası olan Şampiyonlar Ligi'nde ırkçılığa ilk kez çok somut şekilde taviz verilmemiş olundu.

Neymar ve Mbappe oynamayı reddetti

PSG isteseydi sahaya çıkar ve Başakşehir çıkmayacağı için hükmen 3-0 galip gelebilirdi. Ama hem Neymar ve Mbappe gibi yıldızların oynamayı reddetmesi hem de kulübün Katarlı sahiplerinin de onların kararına saygı duyması maçın ertelenmesinde önemli önemli rol oynadı.

UEFA'ya, PSG-Başakşehir Şampiyonlar Ligi maçının iptal edip, sahaya çıkmayı reddeden takıma ceza vermesi yerine, erteleme kararı aldırtmasını sağlayan faktörleri bir kez daha alt alta sıralayalım:

Çünkü o bir sembol

  • -Demba Ba, Neymar ve Mbappe gibi yıldızların tutumu ve sözlerinin ağırlığı
  • -PGS'nin sahiplerinin Katarlı olması
  • -Hakemin İngiltere, İtalya veya İspanya gibi lobisi güçlü ülkelerden değil, Romanya'dan olması
  • -Servet Yardımcı'nın UEFA Başkanı Ceferin ile yaptığı görüşme

Bir kahraman aranıyorsa, o da kuşkusuz Demba Ba...

Ama illa tek bir kahraman aranıyorsa, o da kuşkusuz Demba Ba... Dünya çapında bir yıldız oluşu, Neymar ve Mbappe gibi yıldızların bile saygınlığını kazanmış bir figür olması, onun toplumsal hayattaki sembol pozisyonu, Ba'nın bu tarihi olaya liderlik yapmasını sağladı.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler