Okan Buruk, Şenol Güneş'e Yusuf Demir'in Neden Türkiye'yi Seçmediğini Sordu

12.09.2022 - 10:26 | Son Güncellenme: 12.09.2022 - 11:21

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Yusuf Demir'in yabancı statüsünde oynamasına tepki gösterirken Şenol Güneş'e dolaylı olarak sordu. Buruk, "Yusuf'un milli takım tercihi nasıl olmuş, bilmiyoruz" dedi.

Okan Buruk, Şenol Güneş'e Yusuf Demir'in Neden Türkiye'yi Seçmediğini Sordu

AJANSSPOR HABER

Galatasaray'ın Avusturya'nın Rapid Wien Kulübü'nden 6 milyon Euro bonservis bedeliyle transfer ettiği Yusuf Demir, Kasımpaşa karşısında ilk kez sarı kırmızılı formayla 77. dakikadan itibaren sahne aldı. Oyuncu kısa zaman diliminde beğeni toplarken medyada yabancı statüsünde olması nedeniyle tartışmalar başladı. Maç sonu konu Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk'a da soruldu. Buruk, Yusuf Demir'in neden Türk Milli Takımı'nı seçmediğini bilmediğini belirtirken, dönemin A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş'e de dolaylı yoldan sorular sordu.

Okan Buruk'tan Şenol Güneş'e soru

Okan Buruk, "Yusuf Demir çok kaliteli, çok yetenekli. Bunu oyuna girince gösterdi. Yusuf’u keşke Türk olarak oynatabilsek. Her şeyi Türk olan çocuk milli takım tercihi nasıl olmuş, onu da bilmiyoruz. Biz mi tercih etmedik o mu Türkiye’yi tercih etmedi? Türk olan bir oyuncunun Türk olarak oynaması gerekiyor. Sadece Galatasaray değil, tüm oyuncuların. Özellikle Türk pasaportu olan, Türk aileye sahip olan bizden birilerinin yabancı olarak oynaması kötü bir durum” dedi. Buruk'un açıklamasına Şenol Güneş'ten bir cevap gelip gelmeyeceği merak konusu olurken, biz arşivlerden cevaplar bulduk. 

Veli Kavlak ve Mesut Özil yerli sayıldı

Bugün Yusuf Demir'in takıldığı yerli-yabancı statüsüne dair düzenleme 7 Ocak 2015'te Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Futbolumuz ve Geleceği" başlıklı sunumda dönemin Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim tarafından ilan edildi. Yıldırım Demirören'in başkanlığını yaptığı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) da bu kuralı talimata bağlayarak onayladı. Buna göre, 2015-16 öncesi Türkiye dışında milli takımları seçen Türk asıllı oyuncular yerli sayılmazken, sonrasındakiler yabancı statüsüne girdi. Örneğin Veli Kavlak ve Mesut Özil gibi oyuncular 2015 öncesi milli takım tercihlerini Türkiye dışında kullandıkları için yerli olarak Süper Lig'de yer alabildi.

Menajer Öztürk: "Türkiye'den davet gelmedi"

Yusuf Demir, Avusturya Milli Takımı ile 4 kez sahaya çıktı. 3 maçı aştığı için artık istese de FIFA talimatları nedeniyle Türkiye Milli Takımı'na geçemez. Yusuf Demir'in 2 sene önceki menajeri Emre Öztürk, 12 Ekim 2020'de Yeni Şafak gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'den milli davet almadıklarını söylemişti. Öztürk, "Türkiye’den herhangi bir teklif almadık. Bize davetiye gelmedi. Avusturya A Milli Takım hocası, Yusuf ile sürekli iletişim halinde. Her ay 2-3 defa konuşuyorlar. Yakından takip ediyorlar. Fakat Türkiye henüz bir şey yapmadı. Bir taraf oyuncuyu kazanmak için çok uğraşıyor ama diğer taraftan henüz böyle bir ilgi yok” dedi. 

İlgini Çekebilir
Dursun Özbek: "Galatasaray bir Avrupa takımıdır"
Habere Git

"Yusuf Demir'in menajeri yalan söylüyor"

Öztürk'ün bu açıklamasına Ümit Milli Takım Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, 22 Mart 2021'e yaptığı açıklamayla sert bir cevap verdi: Kafkas, "Tamamen yalan söylüyor. Ağır şeyler söylerim ama yakışık almaz. Güngör Şahinkaya Hocamız Avusturya'ya gitti, konuştu. Tercihlerini Avusturya'dan yana yaptı, bunda bir beis yok. Alt yaş gruplarında biz çocukla ilgilendik. Hata da yapmış olabiliriz, kabul ederiz. Yeteri kadar zaman ayırmamış olabiliriz. Ama gidildi konuşuldu. Ama tercihini Avusturya Milli Takımı'ndan yana kullandı" dedi.

Kafkas:  Yusuf Demir ile ilgilendik

Kafkas, Yusuf Demir'in çok erken yaşlarda Avusturya'nın alt yaş milli takımlarında oynadığına dikkat çekerek, "Başka milli takımın U21'inde oynadığı zaman alt yaş gruplarına gelemiyor. Biz Türk Ümit Milli Takımı'na alamadık. Onun için değerlendirilecekse A Milli Takım'da değerlendirilir o da Şenol Güneş Hoca'nın tasarrufundadır. Ama biz ilgilendik. Menajerinin söyledikleri doğru değil. Ama bu adamlardan çok var artık etrafımızda yapacak bir şey yok. Ben haksızlığa tahammül edemem onu da kabul edemem. Eksiğimiz varsa bizim hatamız varsa söylerim ama doğru değil" dedi.

İlgini Çekebilir
Herkes Yusuf Demir için bu soruyu soruyor ama Terim kuralı...
Habere Git

Şenol Güneş Yusuf Demir için ne dedi?

Peki dönemin Türkiye A Milli Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş ne demişti? 25 Nisan 2021'de Fanatik gazetesine verdiği demeçte Güneş Yusuf Demir için şöyle konuştu: "Avrupa'da birkaç tane oyuncu var. Ercan Kara'yı elimizden kaçırdık. Pandemiden dolayı onu izlemeye gidemedim. Yusuf Demir ve Ercan Kara vardı Avusturya'da. Ercan'ı canlı izlemedim ama görüntülerine baktığımda kadromuz için uygun olabileceğini düşündüm. Serdar Dursun var, o daha yaşlı 29 yaşında. O da ikinci ligde."

İlgini Çekebilir
Okan Buruk: "3-3 korkusu yaşadık"
Habere Git

Stefan Kuntz da fırsatı kaçırdı

Alman teknik adam Stefan Kuntz, Haziran 2021'de göreve geldiğinde Yusuf Demir, Avusturya Milli Takım ile henüz üç maça çıkmıştı. Yani hala daha Türkiye'de oynama şansı bulunuyordu. Çünkü FIFA talimatı 3 maç ve altında bir milli takımda oynayanlara başka bir milli takımı seçne hakkı veriyor. Fakat Kuntz ve ekibi Yusuf Demir için bir girişimde bulunmadı. Gurbetçi futbolcu 9 Ekim 2021'de Avusturya ile 4. milli maçına çıktı ve böylece Türkiye seçeneği tamamen ortadan kalktı.

"Türkiye hayal" dedi 2 yıl sonra geldi

Öte yandan Emre Öztürk, söz konusu 2 yıl önceki röportajandı Yusuf Demir'i büyük takımların istediğini söylerken "Şu an Türkiye'ye gitmesi hayal olur" demişti. Evet, Yusuf Demir Barcelona tarafından kiralandı ama Katalanlar satın alma opsiyonunu kullanmad. Ve Yusuf, menajerinin demecinden 2 yıl sonra Türkiye'ye geldi. Yusuf Demir'in bugünkü menajeri ise bir zamanlar Liverpool forması da giyen İsviçreli eski futbolcu  Philipp Degen. 

TFF gurbetçi kuralını değiştirebilir

Mehmet Büyükekşi yönetimindeki TFF, göreve geldiği günden bu yana kulüplerin bir çok talebini kabul etti. Yabancı sayısını 7'ye düşürme kararını erteleyen TFF, yaz transfer sezonunun bitmesine kadar 14'ten fazla oyuncuya da kadroda bulunma izni tanıdı. Kulüplerin isteğiyle Rezerv Lig kuran TFF, yine onların talebiyle 4. haftanın sonunda bu ligi de kaldırdı. TFF Başkanı Büyükekşi yabancı oyuncu kuralını değiştirebileceklerini sinyali verirmişti. Yusuf Demir tartışmasından sonra gurbetçilere konulan yerli sınırlaması da masaya gelebilir.

Senin için hazırladığımız haberler