Nino Salukvadze 10'uncu kez olimpiyat oyunlarında!

28.07.2024 - 12:22 | Son Güncellenme: 28.07.2024 - 12:27

Gürcü atıcı Nino Salukvadze, Sovyetler Birliği'ni temsil ederek başladığı kariyerinde 10 Olimpiyat Oyunları'nda yarışan ilk kadın oldu. İşte detaylar.

Nino Salukvadze 10'uncu kez olimpiyat oyunlarında!

AYHAN ŞENSOY - AJANSSPOR

Gürcü atıcı Nino Salukvadze, Sovyetler Birliği'ni temsil ederek başladığı kariyerinde 10 Olimpiyat Oyunları'nda yarışan ilk kadın oldu. Salukvadze, 1988'den beri her Yaz Olimpiyatları'nda yarıştı. 19 yaşında bir Sovyet vatandaşı olarak ilk Olimpiyat kariyerinde altın madalya kazandı. 10'uncu kez katıldığı Olimpiyat Oyunları'nda dün kadınlar 10m havalı tabancada eleme için atış poligonuna girdi. Ancak 38'inci olarak elendi.

Nino Salukvadze'nin madalya için bir şansı daha var

55 yaşındaki sporcunun Paris'te madalya için bir şansı daha var. 2 Ağustos Cuma günü 25 metre tabanca yarışlarında elemelere katılacak.

Oğluyla Olimpiyat Oyunları'nda yarıştı

2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda bronz madalya kazanan Nino Salukvadze, 2016 Rio Olimpiyatları'nda başka bir ilke imza attı. Salukvadze, tabanca atıcısı olan oğlu Tsotne Machavariani ile aynı Oyunlarda yarışan ilk anne-oğul ikilisi oldu.

Nino Salukvadze, Tokyo'daki son Yaz Olimpiyatları'ndan sonra emekli olmayı düşünüyordu. Ancak bu yıl hayatını kaybeden babası ve koçu Vakhtang tarafından devam etmeye ikna edildi. 55 yaşındaki Gürcü sporcu, bir kadın atlet tarafından en çok Olimpiyat katılımı rekorunu elinde tutuyor. Erkeklerde ise Kanadalı engel atlamacı Ian Millar 10 kez Olimpiyatlara katıldı.

Salukvadze 2028 Los Angeles Olimpiyatları'na katılması halinde kadınlar ve erkeklerde oyunlara en fazla katılan sporcu olacak.

Nino Salukvadze, "Bu spora başladığımda bunu hayal edemezdim. 4 yıl sonra ne olur bilemem" dedi. Centilmen kişiliğiyle dikkat çeken Salukvadze, Olimpiyatlarda sadece yarışarak değil, oyunun ruhunu da en iyi yansıtan sporculardan biri olarak tarihe geçti.

Senin için hazırladığımız haberler