NFL'de normal sezonun ardından: Kimler damga vurdu?

31.12.2019 - 15:42 | Son Güncellenme: 31.12.2019 - 16:18

NFL'de normal sezonun ardından: Kimler damga vurdu?

ABD Ulusal Amerikan Futbolu Ligi NFL’de 17 hafta süren normal sezon maçları, geçtiğimiz pazar günü tamamlandı. Play-off için son 2 bilet de sahibini buldu ve eşleşmeler belli oldu. İşte, NFL’in normal sezon bitiminde öne çıkanlar…

NFC DOĞU GRUBU’NUN BİRİNCİSİ EAGLES

Ulusal Futbol Konferansı’nda (NFC) Kuzey, Güney ve Batı Grupları’ndan Play-off’a kalacak takımlar belli olmuştu. Düşük seviyeli olmasına karşın rekabetin yüksek olduğu NFC Doğu Grubu’nun birincisi, oynanan son maçlar sonunda kesinleşti. Dallas Cowboys, sahasında Washington Redskins’i 47-16 gibi farklı bir skorla geçti. Ancak bu galibiyet, dünyanın en pahalı spor kulübünün Play-off’a kalması için yeterli olmadı. 16. hafta Cowboys’u mağlup ederek öne geçen Philadelphia Eagles, son maçında New York Giants’ı deplasmanda 34-17 yendi ve NFC Doğu Grubu’nu birinci sırada tamamlayarak adını Play-off’a yazdırdı. Konferans’ta 4. sıraya yerleşen Eagles, Wild Card maçında Seattle Seahawks ile karşılaşacak.

NFC LİDERİ 49ERS

Normal sezonun son maçında San Francisco 49ers, deplasmanda hem NFC Batı Grubu hem de konferansı birinciliği için Seattle Seahawks ile deplasmanda karşı karşıya geldi. Çekişmeli geçen maçta koşu touchdownlarıyla rakibine üstünlük kuran 49ers, mücadeleden 26-21 galip ayrıldı ve Ulusal Futbol Konferansı birincisi olarak, Play-off’ta saha avantajını da elde etti. Üçlü averaj sonunda Kaliforniya ekibinin ardından ikinci sırayı elde eden Green Bay Packers, direk yarı final maçına kalmayı başardı. Niners ve Packers ile birlikte aynı galibiyet-mağlubiyet sayısına sahip olan New Orleans Saints (13-3) ise, üçüncü sıradan Play-off’a kaldı ve konferans altıncısı Minnesota Vikings ile sahasında Wild Card maçı oynayacak.

PATRIOTS 10 YIL SONRA WILD CARD OYNAYACAK

Play-off’a son şampiyon unvanıyla kalan New England Patriots, normal sezonun son maçında şok yaşadı. Amerikan Futbol Konferansı Doğu Grubu’nu üst üste 11. kez birinci sırada bitirerek rekor kıran Patriots, sahsında iddiası bulunmayan Miami Dolphins’e 27-24 mağlup oldu. AFC’de sıralama için önem arz eden bir diğer maçta Kansas City Chiefs, sahasında Los Angeles Chargers’ı 31-21 mağlup etti. İkili averajda üstün bulunan Chiefs, ikinci sıradan Play-off’a kaldı ve direk yarı final maçı oynayacak. Patriots ise, 2009 sezonundan sonra ilk kez Wild Card maçı oynayacak. Massachusetts ekibi, oynadığı son maçta Houston Texans’ı 35-14 yenerek konferans altıncısı olan Tennessee Titans ile sahasında karşı karşıya gelecek.

BİR DÖNEMİN SONU

NFL’in son haftasına kadar Play-off umutlarını sürdüren Raiders, “Oakland Raiders” adıyla oynadığı son maçta Denver Broncos ile deplasmanda karşılaştı. Mücadeleden 16-15 mağlup ayrılan Raiders, 1960 - 1981 ve 1995 - 2019 yılları arasında temsil ettiği Kaliforniya Eyaleti’nin Bay Area Bölgesi şehri Oakland’daki son sezonunda 7 galibiyet ve 9 mağlubiyetle 9. sırada yer aldı ve Play-off’a kalamadı. 60 sezon boyunca Oakland ve 1982 - 1994 yılları arasında da Los Angeles şehirlerinde yer alan Raiders, Kaliforniya’dan ayrılıp, gelecek sezondan itibaren Nevada Eyaleti ekibi olarak, Las Vegas Raiders ismiyle mücadele edecek.

NORMAL SEZONUN EN İYİ HÜCUMCUSU: LAMAR JACKSON (BALTIMORE RAVENS)

Sadece en iyi hücumcu değil; aynı zamanda MVP gözüyle bakılan genç yetenek. Joe Flacco sonrasında, çaylak sezonunda bazı sinyalleri veren Ravens’ın genç yıldız oyun kurucusu, çıktığı 15 maçta 401'de 265 pas isabeti, 3127 yard pas mesafesi ve 36 touchdown pası ile 113.3 oyun kurucu reytingi aldı. Koşu oyunlarıyla da damga vuran Jackson, 176 koşu oyununda 1206 yard mesafe ilerledi ve 7 koşu touchdownına imza attı.

NORMAL SEZONUN EN İYİ SAVUNMACISI: STEPHON GILMORE (NEW ENGLAND PATRIOTS)

Normalde Tom Brady ve hücumuyla dikkatleri üzerine çeken Patriots, bu sezon savunmasıyla etkili maçlar çıkardı. Savunmada birçok oyuncu muazzam performanslar gösterdi. Ancak ligdeki 8. sezonunu geride bırakan cornerback Stephon Gilmore, 16 maçta 44’ü solo olmak üzere toplam 53 tackle yapmakla birlikte, pas savunmalarında da inanılmaz işler çıkardı. 20 pas oyununu engelleyen Gilmore, 6 interception yaptı ve toplam 126 yard dönüş koşusunun yanı sıra, 2 interception dönüşünü tocuhdownla tamamladı.

NORMAL SEZONUN EN İYİ ÖZEL TAKIM OYUNCUSU: JUSTIN TUCKER (BALTIMORE RAVENS)

Bu adam için “Tucker Tucker attı” desek yeridir. 16 maçta 29’da 28 alan golü ve 59’da 57 ekstra gol isabeti kaydeden Justin Tucker, Ravens adına 141 sayılık katkıda bulundu.

NORMAL SEZONUN ÇAYLAK HÜCUMCUSU: JOSH JACOBS (OAKLAND RAIDERS)

Raiders’ın Las Vegas’a taşınıyor olması nedeniyle Oakland’da ilk ve tek sezonunu geçiren çaylak running back Josh Jacobs, takımının son ana kadar Play-off mücadelesi vermesinde, hücumda başrol oyuncusu oldu. 21 yaşındaki Jacobs, 13 maçta 242 kez koşu oyunu oynarken 1150 yard ilerledi ve 7 kez koşu touchdownı yaptı. Pas oyunlarında da kendisine atılan 27 topun 20’sini yakalayan Jacobs, bu oyunlardan touchdown çıkaramasa da, Raiders’ın 8 kez hücum hakkını yeniledi.

NORMAL SEZONUN ÇAYLAK SAVUNMACISI: NICK BOSA (SAN FRANCISCI 49ERS)

49ers’ın büyük çıkışında hücum kadar savunma da büyük bir etki gösterdi. Bu çıkışta, 2019 NFL Draftı’nın 2. sırasından seçilen 22 yaşındaki savunma hattı oyuncusu Nick Bosa, 32’si solo, toplam 47 tackle, 9 sack, 2 fumble recover, 1 top düşürme ve 1 interceptiona imza attı.

NORMAL SEZONUN EN İYİ BAŞANTRENÖRÜ: SEAN PAYTON (NEW ORLEANS SAINTS)

Hücumda yıldızlarınız sakatlanmasına rağmen sisteminiz işlemişse, bu kesinlikle antrenör başarısıdır. Drew Brees’in yokluğunda Teddy Bridgewater, Alvin Kamara’nın yokluğunda Latavius Murray ile rakiplerin korkulu rüyası olmayı başaran Saints hücumu, Başantrenör Sean Payton’ın sayesinde tökezlemedi. Normal sezonda 13 galibiyet alan Louisiana ekibi, averajla ilk 2 sırayı kaçırdı.

NORMAL SEZONUN EN İYİ TAKIMI: BALTIMORE RAVENS

John Harbaugh’un yönetimi, Lamar Jackson’ın yeteneği, Mark Ingram gibi bir running back ile kuvvetlenen koşu oyunları, çeşitli pas opsiyonları, yenilenen etkili savunması ve daha fazlası… Sonucunda 16 maçta 14 galibiyet ve 2 mağlubiyetle sezonun en iyi derecesini yapan Baltimore Ravens, şampiyonluğun 1 numaralı favorisi olarak gösteriliyor.

NFL’de 17. HAFTANIN SONUÇLARI

Carolina Panthers 10-42 New Orleans Saints

Kansas City Chiefs 31-21 Los Angeles Chargers

New England Patriots 24-27 Miami Dolphins

Cincinnati Bengals 33-23 Cleveland Browns

Minnesota Vikings 19-21 Chicago Bears

Detroit Lions 20-23 Green Bay Packers

Tampa Bay Buccaneers 22-28 Atlanta Falcons (UZ)

Buffalo Bills 6-13 New York Jets

Dallas Cowboys 47-16 Washington Redskins

Baltimore Ravens 28-10 Pittsburgh Steelers

Houston Texans 14-35 Tennessee Titans

Jacksonville Jaguars 38-20 Indianapolis Colts

Los Angeles Rams 31-24 Arizona Cardinals

New York Giants 17-34 Philadelphia Eagles

Denver Broncos 16-15 Oakland Raiders

Seattle Seahawks 21-26 San Francisco 49ers

PLAY-OFF EŞLEŞMELERİ

Bilgi: Wild Card maçlarında yarı final eşleşmelerini, 3. ile 6. takım arasında oynanan maçlar belirler. Eğer bir konferansta, 3. sıradaki takım kazanırsa, konferans ikincisi ile yarı finalde karşılaşır. 6. sıradaki takım kazanırsa, konferans lideri ile eşleşir. 4. - 5. takımlar arasında oynanacak maçın galibinin de bu durumlara göre rakibi belli olur.

Örnek: Ulusal Futbol Konferansı'nda New Orleans Saints kazanırsa, konferans yarı finalinde Green Bay Packers ile karşılaşır. Philadelphia - Seattle eşleşmesinin galibi de San Francisco 49ers ile eşleşir. Eğer Minnesota Vikings, Saints'i mağlup ederse, konferans yarı finalinde 49ers'ın rakibi olur. Philadelphia - Seattle eşleşmesinin galibi de Green Bay Packers ile karşı karşıya gelir. 

Play-off müsabakaları tek maç üzerinden oynanır ve normal sezondaki sıralamada kim daha üstte ise, o takım ev sahibi olur. 

Senin için hazırladığımız haberler