Nefesler tutulacak! 1 milyarlık gece

15.05.2021 - 13:14 | Son Güncellenme: 15.05.2021 - 19:31

Süper Lig'de tarihi akşam için geri sayım başladı. 3 takımın da şampiyonluk şansı bulunan 2020/21futbol sezonunda ipi göğüsleyecek takım kasasını dolduracak. Bu sezon loca, kombine, VIP ve bilet satışı bulunmayan takımlar buna rağmen Şampiyonlar Ligi'ne de direk katıldıkları durumda 1 milyar liralık gelire ulaşacak.

Nefesler tutulacak! 1 milyarlık gece

Ceyhun KUBURLU - AJANSSPOR

Süper Lig'de tarihi akşam için geri sayım başlarken şampiyon olacak takım kasasını da dolduracak. Kulüpler en büyük parayı Şampiyonlar Ligi'ne direk katılmaları halinde elde edecek. Yayın gelirleri, futbolcu satışları ve sponsorluk gelirleri de bu rakama eklenince Süper Lig şampiyonunun kasasına bir sezonda 1 milyar liraya yakın para girmiş olacak. Bu rakam normal bir sezonda olsaydı 1.3 milyar liraya kadar çıkabilirdi.

Aslan payı Şampiyonlar Ligi

Kulüpler için en önemli gelir kapısı UEFA. Bu alanda da Şampiyonlar Ligi'ne katılım çok önemli. Eğer şampiyon olan takım Şampiyonlar Ligi'ne direk katılırsa 400 milyon liraya yakın gelir elde edebilecek. Şampiyon olan takım Şampiyonlar Ligi'ne katılması halinde ayak bastı parası, beraberlik ve galibiyetler ile atlayacağı her bir tur için para kazanacak. Burada elde edilecek puanlarla Şampiyonlar Ligi gelirinin 40 milyon Euro (400 milyon lira) olduğu belirtiliyor.

Yayın gelirleri ne kadar?

Şampiyonluk yarışındaki üç takımın da yayın gelirlerinden beklentisi yaklaşık 200 milyon lira. Galatasaray bu alanda eski şampiyonluklarından dolayı bir adım önde. Şampiyonluk için ödenecek tutar 40 milyon TL. Ayakbastı parası, galibiyet ve beraberlik primleri de bu rakama eklenince toplam tutar 200 milyon lirayı geçecek.

Ticari gelirler ve sponsorluk

Kulüplerin bu sezonki en önemli gelir kalemlerinden birisi de sponsorluklar ve ticari gelirler. Kulüpler bu alanda son yıllarda beklentileri karşılayamasa da Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş sponsorluk gelirleri en yüksek takımlar olarak dikkat çekiyor. Forma, stat ve diğer spornsorluklardan yaklaşık olarak 150 milyon lira gelir sağlanacak. Bu gelirlere isim hakkı ve lisanslı ürün satışları da eklenince rakam 250 milyon liraya kadar çıkacak.

Futbolcu satış ve kira gelirleri

Bu gelir kalemi 2020/21 sezonunda en düşük Beşiktaş ve Galatasaray da görünüyor. Ortalama olarak buradan da 100 milyon lira gelir sağlayacak olan kulüpler böylece toplam kazançlarını 1 milyar liraya kadar çıkarabilecek.

Stat gelirlerinden kayıp 300 milyon

Maçların seyircili olmaması kulüplere yaklaşık 300 milyon liralık gelir kaybettirdi. 3 takımın şampiyonluk yarışında oludğu bir son hafta seyircili maçlarla kulüplerin de kasasını dolduracaktı. Ancak loca, kombine bilet ve VIP koltuk satışlarının olmadığı sezonda kulüplerin kaybı da 300 milyon lirayı buldu.

Yayın gelirleri nasıl dağılıyor?

  • Katılım Payı                      36 milyon TL
  • Galibiyet                            2 milyon 250 bin TL
  • Beraberlik                          1 milyon 125 bin TL
  • Şampiyonluk                      40 milyon TL
  • 2'ncilik                                32 milyon TL
  • 3'üncülük                            24 milyon TL
  • 4'üncülük                            16 milyon TL
  • 5'incilik                                8 milyon TL
  • 6'ncılık                                3 milyon TL
  • Eski şampiyonluk başına   3.6 milyon TL
Senin için hazırladığımız haberler