Namoğlu MHK Başkanı olmuş ama VAR'ı hiç anlamamış

02.05.2020 - 12:34 | Son Güncellenme: 02.05.2020 - 12:39

Namoğlu MHK Başkanı olmuş ama VAR'ı hiç anlamamış

Namoğlu MHK Başkanı olmuş ama VAR'ı hiç anlamamış

HÜSEYİN ÖZKÖK

Koronavirüs günlerinde Erman Toroğlu’nun Yusuf Namoğlu ile yaptığı tele-röportajı ve sonrasında yazılanları değerlendirmek özellikle de herkesin neler söyleyeceğini görmek için birkaç gün bekledim. İlk önce Erman Hoca’ya, bize Yusuf Namoğlu ‘gerçeğini’ gösterdiği için teşekkür ediyorum! İkisi arasındaki konuşmanın tamamına girmeyeceğim. Çünkü TFF’nin içindeki, sadece söyleme dayanan, birtakım olaylar için yorum yapmak ve o işin içine dahil olmanın anlamı yok. Ama söylemek istediğim, VAR tabiriyle 'açık, bariz ve net' iki şey var.

Namoğlu VAR'ı hiç anlamamış

Birincisi, sayın Namoğlu’nun VAR konusunda verdiği üç örnek, diğeri ise "FBTV'den gelen görevliler vardı" söylemi. Şu net olarak ortaya çıktı ki, Namoğlu, VAR Protokolünü hiç doğru dürüst okumamış veya okuduklarını anlamamış. Yani hakemleri neredeyse VAR protokolünü tam olarak bilmeyen biri yönetmiş. Zaten Namoğlu’nun, VAR sahadaki hakemden çok daha stresli bir iş yaparken “VAR zor değil, oturduğun yerden iş yapıyorsun” mealindeki sözlerini de hatırlayanlar olacaktır. Röportajda VAR’a giden pozisyonlarla ilgili verdiği üç örneğin anlattığı şekilde olması mümkün değil. Eski bir hakem, eski MHK Başkanı bunları nasıl söyler, gerçekten inanılır gibi değil! Örnek verdiği pozisyonların hepsinde VAR açısından en ufak bir sorun yoktu. Tamamen maçı yöneten hakemlerin kendi kararları ile sonuçlanan pozisyonlardı. Sonucunda hakemler hatalı karar vermiş olsalar bile bu böyleydi. Çünkü bir maçın patronu hakemdir ve VAR adı üzerinde, sadece asistandır ve 'frene basması' gereken yer protokolde açıkça belirtilmiştir.

O çocuk, ilk bağımsız VAR operatörüydü

Gelelim “FBTV’den gelen görevliler vardı sözüne”... Burada çok büyük bir saptırmaca ve algı yaratma çabası görüyorum. Net olarak bildiğim ve daha önce araştırdığım için çok rahat söylüyorum: VAR odasında görev yapan operatörler Hawk Eye firması tarafından gönderiliyor. Hawk Eye uluslararası İngiliz bir firma. Gol çizgisi ve VAR teknolojisi sunuyor. Sadece futbolda değil, başka sporlarda da aktif bir kurum. Röportajda Namoğlu'nun çoğul olarak görevliler dediği cümlede aslında söz konusu sadece tek bir kişi var. Araştırdım, bahsedilen kişi (Doğa Sağıroğlu) öğrenciliği sırasında FBTV'de 2 ay staj yapmış (ki Fenerbahçe Kulübü de yaptığı resmi açıklamada söz konusu kişinin FBTV'de değil, kulübün dış ilişkiler biriminde staj yaptığını açıkladı). Sonra stajı bitmiş ve ayrılmış. Bir süre sonra Hawk Eye firmasında işe başlamış. Süper Lig için ilk seçilen tarafsız video operatörlerinden.

Şampiyonlar Ligi'nde de çalıştı

Tarafsız kelimesi dikkatinizi çekmiştir. Hawk Eye, bu tip operatörleri işe alırken araştırıyor. Bir kulüpte kadrolu olarak çalışanı, özel hayatında kulüp taraftarlığını yaşam tarzı haline getirenleri ve sosyal medyada taraftar olarak paylaşım yapanları tercih etmiyorlar. Çünkü günün birinde bunlar karşılarına çıkartılabilir. Dolayısıyla 'tarafsız' olarak sıfatlandırılmaları bundan. Bu seçilen insanlar sahadaki olaylarısadece kameranın gözünden gören insanlar ve VAR’ın talimatlarının dışına asla çıkmazlar, çıkamazlar. Operatörler ayrıca görüntüleri ileten yayıncı kuruluş maç yönetmenleri ile dahi iletişime geçemezler zaten yayıncı kuruluş görevlilerinin VAR odası ile iletişimi de yasaktır. Yani çift taraflı bir denetim sistemi vardır. Söz konusu operatör de yaklaşık 2 yıl süren yurt içi ve Hawk Eye merkezli yurt dışı eğitimlerini ve stajlarını başarıyla tamamlamış ilk sertifikalı isimlerden emekçi bir teknik eleman. İşinde de çok başarılı olmuş ki iki senede Hawk Eye onu Türkiye sorumluluğu ve koordinatörlük görevlerine getirmiş. Ligde çok fazla sayıda maçta görev almış. Başarısı nedeniyle Hawk Eye onu İtalya, İspanya ve Şampiyonlar Ligi maçlarında da kullanmış. Araştırmamda hakkında olumsuz hiçbir şey duymadım ve sadece görevine odaklı bir çalışan olduğu bilgisini aldım.

Namoğlu neden istifa etmemiş

İşini yapan bir insanı bu tip bir tartışmanın objesi haline getirmek o insana hem saygısızlık hem de çok büyük haksızlık bana göre. Ayrıca 13 ve yukarısında kamera sayısı ile çekilen maçlarda, yani derbilerin ve büyük maçların hepsinde iki operatör kullanıldığı bilgisini de not olarak verelim. Ayrıca 1 AVAR yerine, 2 AVAR da bu tip maçlarda görev almakta. Sonuçta madem Yusuf Namoğlu bunları söylüyor, hem bahsettiği üç maçın hem de Hawk Eye görevlisi kişinin görev aldığı maçların kayıtları dinlensin bakalım en ufak bir falso var mı? Varsa biz de öğrenmiş oluruz. Bir de röportajın her kelimesinde olumsuzluklardan bahseden sayın Namoğlu, acaba neden onca zaman olan bitenlere katlanmış ve hep yutkunmuş o da bir muamma. İstifasını çok önceden verseydi de bunları yaşamasaydı.

Senin için hazırladığımız haberler