Mourinho'nun yanında bir yıldız doğuyor!

16.12.2019 - 19:12 | Son Güncellenme: 16.12.2019 - 20:05

Mourinho'nun yanında bir yıldız doğuyor!

“Şans yalnızca hazır olan zihinlere güler” demiş Louis Pasteur. Hazır olmak, işte bütün mesele bu. O gün Braga’ya gitmek için havaalanında beklerken yan masasında oturan kişi Luis Campos değil de bir başkası olsa bugün Joao Sacramento’yu Tottenham’da Jose Mourinho’nun yardımcısı olarak göremeyecektik. Ama Sacramento kariyerinde ilerlemek için hazırdı ve o şans bir havaalanında ayağına kadar gelmişti.

Sacramento, futbolla yatıp futbolla kalkan bir Portekizli olarak ülkesinde antrenörlük eğitimini iyi seviyede alamayacağını düşündü ve 2008 yılında, henüz 19 yaşındayken, cesur bir kararla soluğu Galler’de aldı. Ailesi buna karşı çıkmıştı fakat üniversitedeki hocaları onları ikna etmesini bildi. Glamorgan Üniversitesi’nde futbol antrenörlüğü eğitimi gören genç Portekizli, yüksek lisansını da yine aynı üniversitede yaptı.

Bir Portekizli olarak Jose Mourinho’nun büyük bir hayranıydı. Onunla ilk teması 2009 yılına dayanıyor. Üniversitede Mourinho’nun metodolojisi ve felsefesi üzerine detaylı bir analiz hazırlayan Sacramento, hocalarının tavsiyesiyle bu çalışmasını Mourinho’ya göndermiş. Deneyimli teknik adamın cevabı kısa ve net olmuş: “Harika bir çalışma. Ne yapıyorsan onu yapmaya devam et.”

Galler Futbol Federasyonu’nda, Cardiff City’de çalışan, milli takımda Gary Speed’e rakip analizleri hazırlayan Sacramento için 2013 yılı dönüm noktası oldu. Galler’den ülkesi Portekiz’e gidecekti. Uçağını beklerken havaalanında bir kafeye oturdu. Bilgisayarını açıp, antrenörlükle ilgili hazırladığı rapor üzerinde çalışmaya başladı. Hemen yan masasında meraklı gözlerle onu izleyen birisi vardı. İkili bir süre sonra sohbet etmeye başladılar. O adam, Sacramento’ya çalışmalarını beğendiğini söyledi ve ekledi: “Ben de Monaco’ya sportif direktör olmak üzereyim.” İşte o kişi Luis Campos'tu. Sacramento bir ay boyunca ona raporlar göndermeye devam etmiş. Campos bu çalışmalara hayran kalırken bir ay sonra onu rakip analisti olarak Monaco’ya götürmüş. 6 ay gibi kısa bir sürede ise teknik direktör Leonardo Jardim’in yardımcısı olmuş Portekizli. Campos, 2017’de Monaco’dan ayrılıp Lille’e gidince ona da Fransa yolları gözükmüş.

Burada Bielsa ile çalkantılı bir dönem yaşadı. Bielsa ile Campos arasındaki güç savaşının ortasında kaldı, Bielsa onun yetkilerini elinden aldı. Ancak Arjantinli gidince 4 kişilik ekip olarak takımı çalıştırmaya başladılar. Futbolcular onu bir hayli benimsedi. Christophe Galtier geldiğinde ise onun yardımcılığına getirildi.

Tottenham’a uzanan süreç!

Mourinho, Manchester United’daki görevinden ayrıldıktan sonra sık sık Lille’in maçlarında görüntülendi. Vatandaşı Luis Campos ile yakın arkadaştı. Hatta onunla Real Madrid’de birlikte çalışmışlardı.

Bu sene içerisinde Campos, Sacramento’ya Mourinho ile bir görüşme ayarladı. Campos onun Mourinho’ya hayran olduğunu biliyordu. Sacramento da bu görüşmenin Campos’un bir jesti olarak düşünmüştü. Ama bilmediği bir şey vardı. Eğer bu görüşmede başarılı olursa Mourinho’nun yardımcılığına getirilecekti. Nitekim Mourinho, Tottenham ile anlaştıktan sonra Sacramento’yu yardımcısı olarak ekibine kattı.

Sacramento, Galler’de geçirdiği sürede “taktiksel periyodikleştirme” alanında da önemli çalışmalara imza atmıştı. Mourinho’nun ekibine dahil olmasında bunun payı yüksekti. Peki nedir taktiksel periyodikleştirme? Kısaca futbolda fiziksel hazırlığın taktik hazırlığın içerisine yedirilmesi. Normalde idmanlar fizik, teknik ve taktik olarak ayrılır. Ama bu sistemde hepsi bir bütün. Her şey maçta yaşanabilecek senaryolarla ilgili. Sezon başında bir oyun modeli ve bunun prensipleri belirlenir. İdmanlar bunun üstüne kurulur. Mesela sezon öncesi ormanda koşmak yoktur taktiksel periyodikleştirmede. John Terry, Mourinho’nun Chelsea’ye ilk geldiğinde kendilerine dediği şeyi çok iyi hatırlıyor: “Bir piyanisti piyanonun etrafında koşarken görmezsiniz. Piyanisti piyano ile çalışırken görürsünüz.

Genç antrenörünün Mourinho üzerindeki etkileri hemen görülmeye başlandı. Şampiyonlar Ligi’nde Olympiakos’a karşı 2-0 geriye düştüklerinde Mou’nun yanına gidip bir şeyler söyledi. Sonrasında henüz 29. dakikada Dier oyundan alınıp Eriksen oyuna girdi. Maç ise 4-2 Tottenham’ın oldu. Yine hafta sonu Wolverhampton’a son dakikalarda galibiyet golünü attıktan saniyeler sonra soluğu Mourinho’nun yanında alıp oyuncu değişikliği için talimatlar vermeye başladı.

Galler’e ilk geldiğinde 10 yıl içinde Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden bir takımda görev almayı hayal eden Sacramento adım adım hayallerinin peşinden gidiyor. Zihin olarak hazır olduğunda yine şansın ona güleceğinden şüphe yok.

MERT ELAM

Senin için hazırladığımız haberler