Milli Takım bize neyi anlattı?

11.09.2018 - 22:11 | Son Güncellenme: 11.09.2018 - 19:12

Milli Takım bize neyi anlattı?

A Milli takımımız İsveç karşında mükemmel bir geri dönüş yaptı.

Böylesine zor bir deplasmanda, 2-0 geriden gelip maçı almak çok büyük bir başarı; fakat sonuç aldatmamalı. Eleştiriye açık noktalar da çok. Özellikle savunmanın merkezinde bireysel ve yapısal hatalar vardı. Oyunun son yirmi dakikasına kadar basit top kayıpları oldu; ancak son bölümde gerçekten başarılı bir milli takım vardı. Topu iyi kullandı, sahaya çok iyi yayıldı, pas trafiği, kanat bindirmeleri, doğru ortalarla İsveç'i kendi alanına kapatıp, baskıladı ve sonucunu da aldı.

İsveç topu rakibe bırakarak oynuyor; fakat Millî Takım onların dönen toplara müdahale etmesini de engelledi. Son bölüm itibariyle fizik mücadele açısından da iyiydi. Bütün olarak İsveç'ten üstündü.

Bütün bunlar geleceğe iyimser bakmamızı sağlıyor.

İsveç maçının ortaya koyduğu bir başka ayrıntı ise tercih edilen oyuncuların çıkış noktalarıydı. Dikkâtli bakıldığında, yeniden güncellenen yabancı futbolcu sınırlaması tartışmasının ne kadar gereksiz olduğunu bir kez daha görüyoruz. 

GERÇEK SORUN

Türkiye'deki altyapılardan yetişen sadece 5 oyuncu vardı 11'de: Okay Yokuşlu, Mehmet Zeki Çelik, Çağlar Söyüncü, Mehmet Topal, Cengiz Ünder. 6 oyuncu gurbetçi. Avrupa'nın değişik ülkelerinde yetişmişler. Demek ki sorun yabancı futbolcu sayısını azaltmak değil; çünkü azınlık olarak yaşıyor olmalarına karşın, Fransa, Almanya, Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinden daha çok sayıda futbolcu yetişiyor ve milli takım düzeyine geliyor. Sadece bu örnek bile sorunun ne kadar sayıda yabancı futbolcu oynatıldığıyla ilgili olmadığını gösteriyor.

Mesele altyapı ve yetiştiricilik. Doğru altyapı çalışmaları olmaz, futbolcu eğitimini tam anlamıyla yapabilecek antrenör yetkinliği oluşturulamazsa, yeterli tesis sağlanamazsa uluslararası düzeyde futbolcu yetiştirmek konusunda daha çok sorun yaşarız.

AJANSSPOR YAZARI ÖZGÜR SANCAR

Senin için hazırladığımız haberler