Milli formayla bir başkalar!

23.03.2017 - 21:18 | Son Güncellenme: 23.03.2017 - 21:18

Lukas Podolski, Alman Milli Takımı'na kariyerini çok güzel özetleyen bir maçla nokta koydu. İngiltere karşısında pek ortalarda gözükmeyen yıldız oyuncu, 69. dakikada ceza sahası dışından gönderdiği füzeyle bir anda maçın gidişatını değiştirdi. Genelde oyun içinde pek aktif olmadığı için eleştirilen Poldi, attığı kritik gollerle hep bu eksikliğini kapatmayı başardı.

Onu diğerlerinden farklı kılan bir özelliği daha var. Köln altyapısından yetişen Poldi, sırasıyla transfer olduğu Bayern Münih, Arsenal, Inter, Galatasaray gibi kulüplerde milli takımdaki kadar başarılı olamadı. 13 yılda tam 130 milli maça çıkan 31 yaşındaki oyuncu, attığı 49 golle Almanya tarihinin en golcü 4. ismi konumunda (Klose 71, Gerd Müller 68 ve Joachim Streich 59). Ayrıca milli formayı en çok giyen 3. Alman (Matthaus 150, Klose 137).

Adından her zaman milli takımdaki performansıyla söz ettiren Poldi bu konuda pek yalnız sayılmaz. Bu yazıda milli takımlarındaki performans kulüplerindeki performanslarını gölgede bırakan aktif isimlere göz atacağım.

Eduardo Vargas (Şili)
Şili'nin yetiştirdiği en özel yeteneklerden biri olan Eduardo Vargas, en başarılı dönemlerini milli takım formasıyla geçirdi. 27 yaşındaki oyuncu Şili adına 68 maça çıkarken 32 gol kaydetmeyi başardı. Takımın en önemli yıldızı Alexis Sanchez'in 106 maçta ancak 36 gol atabildiğini hatırlatmakta fayda var.

Vargas 2015 ve 2016'da Copa America şampiyonu olan Şili'de iki turnuvayı da gol kralı olarak kapattı. 2015'te 4 golle Paulo Guerrero ile gol krallığını paylaşan yıldız oyuncu 2016'da ise 6 golle zirvenin tek başına sahibi oldu. Şili iki finalde de Arjantin'i penaltılarla saf dışı bırakmıştı.

Şimdilerde Meksika ekibi Tigres'te forma giyen Vargas'ın adı yaz döneminde uzun süre Galatasaray ile anılmıştı. Avrupa'da Napoli, Valencia, QPR ve Hoffenheim'da forma giyen Şilili, hiçbir takımda dikiş tutturamamıştı.

Giovani dos Santos (Meksika)
Henüz 13 yaşında Meksika'dan Barcelona altyapısına transfer olan Giovani dos Santos, Messi ile aynı dönemde oynamanın sıkıntısını yaşadı. Kendisinden 2 yaş büyük Messi'nin yedeği olan Meksikalı oyuncu beklentileri hiçbir zaman karşılayamadı. Barcelona'dan sonra Tottenham, Ipswich, Galatasaray, Racing Santander, Mallorca, Villarreal gibi kulüplerde forma giyen 27 yaşındaki kanat oyuncusu şimdilerde Los Angeles Galaxy'de kulüp kariyerini tekrar canlandırmaya çalışıyor.

Kulüp kariyeri pek parlak olmayan Giovani dos Santos, Meksika Milli Takımı'yla bambaşka bir profil sergiliyor. Kısa bir dönem kulüp kariyerindeki çalkantılar nedeniyle milli takıma da seçilemeyen Giovani, çoğu futbolseverin aklında Meksika formasıyla yaptıklarıyla hatırlanıyor. Milli takımla 95 maça çıkan Dos Santos 18 gol kaydetmeyi başarmıştı.

Robbie Keane (İrlanda Cumhuriyeti)
İrlanda futbolu denince akla gelen ilk isimlerden biri Robbie Keane. Los Angeles Galaxy'den ayrıldıktan sonra henüz hiçbir takımla anlaşmayan 36 yaşındaki forvet, İrlanda Cumhuriyeti formasıyla attığı 68 golle bu alanda en yakın rakibi Niall Quinn'e (21) büyük bir fark atmış durumda.

Kariyerinin en büyük transferini 2008'de Liverpool'un yolunu tutarak yapan Keane, burada sadece 6 ay kalabildi ve Tottenham'a geri döndü. Hiçbir zaman büyük takımın büyük golcüsü olamayan deneyimli isim en çok yeşil beyazlı formayla hatırlanacak.

Asamoah Gyan (Gana)
Oynadığı en büyük kulüp Udinese olan birinden bahsediyoruz. Hiçbir zaman en üst seviye bir takımın golcüsü olamayan Ganalı oyuncu milli takım içinse oldukça kritik bir isim. 2006, 2010 ve 2014 Dünya Kupaları'nda takımının önemli bir parçası olan Gyan bu 3 turnuvada attığı 6 golle Dünya Kupaları'ndaki en golcü Afrikalı futbolcu konumunda.

Özellikle Gana 2010'da çeyrek finale çıkarken grup aşaması ve 2. turda attığı kritik gollerle adeta kahraman haline gelen yıldız oyuncu çeyrek finalde ise Suarez'in kırmızı kartı sonrası kaçırdığı penaltı ve daha sonra Gana'nın elenmesiyle bir anda gözden düştü. Yine de Gana adına en çok forma giyen (102 maç) ve en çok gol atan (49) futbolcu olarak tarihteki yerini alacak.

Kolbeinn Sigthorsson (İzlanda)
Galatasaray tarihinin en fiyasko transferlerinden biri olan ve daha süre almadan sözleşmesi feshedilen Sigthorsson, İzlanda Milli Takımı'nın en kilit oyuncularından. Bireysel olarak bakıldığında çok yetenekli isimlerden oluşmasa da bir arada oynadıklarında çoğu dev ülkeye zor anlar yaşatan İzlanda'yla tam 44 maça çıkan Sigthorsson 22 golle ülke tarihinin en golcü 2. ismi.

2007'de AZ Alkmaar U19 takımına transfer olan 27 yaşındaki golcü, AZ ve Ajax formalarıyla başarılı sezonlar geçirse de hiçbir zaman sezonu 20 gol barajının üstünde tamamlayamadı. Son geçirdiği sakatlık nedeniyle kariyeri tehlikeye giren yıldız oyuncu her zaman İzlanda adına attığı gollerle hatırlanacak.

 

 

Senin için hazırladığımız haberler