MHK Yeni Sezonda VAR Hakemlerini De Yapay Zekâyla Atayacak

03.08.2023 - 22:11 | Son Güncellenme: 03.08.2023 - 23:15

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, hakem atamalarında yapay zekâ kullanımının genişletileceğini açıkladı. İşte haber ile ilgili detaylar.

MHK Yeni Sezonda VAR Hakemlerini De Yapay Zekâyla Atayacak

AJANSSPOR-HABER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, hakem atamalarında yapay zekâ kullanımın genişletileceğini kaydederek, "Yeni sezonda VAR hakemleri de algoritmayla atanacak" dedi. TFF, geçen sezon bazı haftalar hariç, orta hakem atamalarını yapay zekâ denilen algoritmayla gerçekleştirmeye başlamıştı.

VAR hakemleri de yapay zekâyla atanacak

Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) 2023-2024 sezonu yaz seminerinin resmi açılış töreninde konuşan Büyükekşi, "Her zaman eleştiri konusu olan hakem atamalarında insan inisiyatifini ortadan kaldırdık, dijital atama sistemini uygulamaya koyduk. Her maçın hakemi temel kriterler ve performans olmak üzere 41 kritere dayanan algoritmayla atanıyor. Yeni sezonda VAR hakemleri de algoritmayla atanacak" dedi.

Takım istatistikleri de algoritmada

Yeni sezonda ayrıca algoritmaya takımların istatistiklerinin de gireleğini açıklayan TFF Başkanı Büyükekşi, "Böylece maçların zorluk dereceleri de verilerle detaylı şekilde takip edilecek" diye konuştu. Büyükekşi, hakemlerin yaptığı en küçük hata haksız bir gündem oluştuğunu savunarak, "Bunun sonuçları ne Türk futbolu için ne de hakemlerimiz için fayda üretmiyor. Aksine performanslara kötü etki ediyor" dedi.

İlgini Çekebilir
Cengiz Ünder transferi iptal mı oldu? Başkan duyurdu...
Habere Git

Hakemlere daha çok teknoloji

Seminerin açılışında konuşan yeni MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu da yeni dönemde teknolojiye ağırlık verileceğine dikkat çekti. İbanoğlu, "Hakem dünyası olarak endüstriyel futbola ayak uydurmak için plan ve projelerimiz hazır. Modern teknolojiyi bünyemize katmak ve geliştirme çalışmaları başlamıştır. Mesafeyi hızla kaydedeceğimizden şüphemiz yok. Teknolojiden daha çok yararlanarak elde edilen verileri takip edeceğiz" dedi.

Her maç sonu veri havuzu

Bir veri havuzu oluşturacaklarını kaydeden MHK Başkanı İbanoğlu, "Her maç sonunda veri analizleri havuzu oluşturup bu bilgileri kullanacağız. Bu veriler ile hem bireysel hem de grup olarak gelişmeleri takip edeceğiz. Hakem akademimiz sayesinde altyapımızı güçlendirerek güçlü hakemler yetiştireceğiz" diye konuştu.

İbanoğlu'ndan hakemlere çağır

Konuşmasının sonunda hakemlere seslenen İbanoğlu, "Toplum barışının, hakem camiasındaki birlik ve beraberliğin sağlanması için her birimize ayrı ayrı görevler düşmektedir. Teknolojik kolaylıklardan faydalanacağımız gibi her zaman adil, şeffaf ve denetlenebilir olacağımızı söylemeliyim. Yeni sezonda hakemlerimiz ve tüm paydaşlarımıza başarılar diliyorum" dedi.

İlgini Çekebilir
G.Saraylı yıldıza dev teklif!
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler