Merkez Hakem Kurulu da pozitif!

11.07.2020 - 12:25 | Son Güncellenme: 11.07.2020 - 12:28

Merkez Hakem Kurulu da pozitif!

HÜSEYİN ÖZKÖK

Türkiye Futbol Federasyonu Süper Lig’in yeniden oynatılmasını kararını aldıktan sonra hakemlerin yardımcılar hariç Süper Lig, 1. Lig ve umut vaat eden bazı hakemleri Riva’da kampa alınacaklarını açıkladı. Bu gerçekten oldukça şaşırtıcı bir karardı. Çünkü bir arada bulunmaları gerekmeyen ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşayan bu insanları bir araya toplamak sosyal mesafe diye hayatımıza yeni giren bir olgu varken çok fazla anlaşılır bir karar değildi.

Bunun yanında Riva her gün çok sayıda insanın girip çıktığı, sürekli kulüp yöneticilerinin tesiste dolaştığı bir ortamdı. Yani ortam ve kamp riskliydi. Ayrıca hakemleri ailelerinden uzakta tutmanın da onların moralini etkileyeceği açıktı. Bunun yanında oynanan maçların hemen ardından hakemlerle sürekli eğitim toplantıları yapmak onların kafalarına karıştıracak ve birbirinden farklı kararlar vermelerine neden olacak unsurlardan biriydi. MHK yetkilileri bunların farkında mıydı bilemem ama sürekli kontrol altında tutulan hakemlerin yakın çevrelerinden bize serzenişler sıklıkla ulaştırılıyordu.

Almanlar nasıl yaptı peki?

Aslında yapılacak en mantıklı şey Almanya’dakinin benzeri uygulamayı yapıp hakemleri evlerinden maçlara göndermek ardından kısa sürede yine evlerine dönmelerini ve onların mümkün olduğunca az insanla temas etmesini sağlamaktı.

Dün TFF tarafından açıklanan bir hakeminin testinin pozitif çıkması haberine girmeden Bundesliga’nın sorunsuz olarak sona erdiği ve ne bir oyuncunun ne de bir hakemin pozitif test edilmediği Almanya’da Futbol Federasyonu hakemler için nasıl bir uygulama yaptı, önce ona bakalım ve madde madde yazalım.

  • -Hakemler ligin başlamasına karar verildikten sonra kendi bölgelerindeki sahalarda izole şekilde çalışmaya ve test edilmeye başladılar.
  • -Maçlar başladıktan sonra görev aldıkları maçın bir gün öncesinde teste tabi tutuldular.
  • -DFL ve DFB’nin hazırladığı önlem konsepti ile belirlenen hijyen kurallarını evlerinde ve görev aldıkları maçlarda istisnasız uyguladılar.
  • -Testlerini ya yaşadıkları şehrin bir kulübünde ya da görev aldıkları şehrin bir takımının tesislerinde maçtan bir gün önce yaptırdılar.
  • -Maçlarını çoğunlukla bulundukları bölgelerde maç günü evlerinden giderek yönettiler ve maçın sonunda hemen evlerine döndüler. Bazı önemli müsabakalarda gittikleri uzak şehirlere ise müsabakadan bir gün önce giderek federasyonun anlaşma yaptığı bir otelde konakladılar. Maç sonrası derhal evlerine hareket ettiler. 
  • -VAR görevi alan hakemler, Köln’deki VAR Merkezine maçtan iki saat önce yerine yarım saat önce giderek toplantı yapmadan şeffaf camla bölünmüş yerlerine oturdular. Maçtan hemen sonra merkezden ayrılıp raporlarını evden yazdılar.

Tekrar Türkiye’ye dönersek...

Süper Lig’in 31. Haftası bildiğiniz hafta arasında oynandı. Ancak MHK daha maçlar sona ermeden 32. Hafta atamalarını 9 Temmuz Perşembe günü açıkladı. Ertesi gün Ajansspor yazarı Bülent Yıldırım, 31. Hafta maçlarını değerlendirdiği yazısının bir bölümünde aynen şunları yazdı:

"Futbol kamuoyuna ve hakemlere ilkleri yaşatan MHK, daha maç oynanmamışken hakemleri bir diğer resmi müsabakaya atama ve bunu kamuoyuna açıklama cüretini gösterdi. Örneğin Ali Şansalan; daha Beşiktaş-Kasımpaşa maçına çıkmadan önce TFF 1.Lig de çok önemli Altay - Bş.Bld.Erzurumspor maçına atandığının tebligatını aldı. Şimdi soruyorum: Hakem sakatlansa ne olacak? Hakem spekülatif hatalarla maçı tamamlasa diğer maça nasıl hazırlanacak? Hakem yöneteceği ilk maça nasıl konsantre olacak? Hakem gözlemcisi o maçı nasıl sağlıklı değerlendirecek? Hakemin son testinde Covid-19 pozitif tanısı konursa ne olacak? Daha çok soru sorulabilir!"

Tüm hakemleri Riva'da toplamak yanlıştı

Bülent Hoca ayrıca daha önceki yazılarında da kampın her açıdan riskli ve sakıncalı olduğunu sıklıkla belirtmişti.

Bu yazının yayınlandığı gün yani 10 Temmuz Cuma günü, öğleden sonra TFF’den bir açıklama geldi ve bir hakemin yapılan test sonucunun pozitif çıktığı bildirildi. Akabinde de Fenerbahçe-Sivasspor maçının hakemi değiştirilerek Abdulkadir Bitigen’in yerine Ali Palabıyık atandı.

 

Covid-19 testi pozitif çıkan hakemimize geçmiş olsun diyoruz. Bu hakemin Riva’da mı yoksa dışarıda maç görevi sırasında mı virüsü kaptığını bilemiyoruz. Ancak bu durumun Riva’da aynı ortamda bulunan ve ekstra teste tabi tutulacak diğer hakemler arasında huzursuzluk yarattığı kesin. Ayrıca o hakemin görev yaptığı maçın oyuncularının da aynı huzursuzluğu yaşayacağı aşikâr.

TFF ve MHK yaptıkları uygulamalar, yazdıkları ama uygulamadıkları talimatlar, aldıkları almadıkları kararlarla sürekli sınıfta kalıyorlar. Özellikle bu süreçleri çok yakından takip eden biri olarak MHK’nin pandemi döneminde yeniden başlayan ligde hakemleri bir araya toplama kararının her açıdan sakıncalı olduğuna inanıyorum.

Bu dönemde MHK’nin de testi pozitif çıkmıştır.

Senin için hazırladığımız haberler