Mehmet Demirkol, "beIN kararını verdiyse alır" dedi, akıllara son ihale geldi!

01.02.2024 - 08:53 | Son Güncellenme: 01.02.2024 - 09:10

Ünlü yorumcu Mehmet Demirkol, Socrates Youtube kanalında Süper Lig yayın ihalesi ve Şampiyonlar Ligi yayın haklarını alan TRT hakkında yorumlarda bulundu. Detaylar haberimizde...

Mehmet Demirkol, "beIN kararını verdiyse alır" dedi, akıllara son ihale geldi!

AJANSSPOR - HABER

Ünlü yorumcu Mehmet Demirkol, Socrates Youtube kanalında Süper Lig yayın ihalesi ve Şampiyonlar Ligi yayın haklarını alan TRT hakkında yorumlarda bulundu. İşte Demirkol'un açıklamaları...

"BeIN kararını verdiyse alır"

Süper Lig yayın ihalesinin beIN Media'ya gideceğini söyleyen 53 yaşındaki gazeteci, "Bu arada yayın ihalesi beIN'e gidiyor gibi gözüküyor. O tarafa doğru gidiyor iş. Bir konsorsiyum vardı, 4 şirkette ihale şartnamesini almış ama beIN kararını vermiş. BeIN kararını verdiyse alır. İnternet yayını olmaz Türkiye'de, çok kötü internetimiz" açıklamasını yaptı.

"Vergilerimizle Şampiyonlar Ligi'ni aldı"

TRT'nin Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'ni almasını değerlendiren ünlü yorumcu, "TRT'de sağ olsun, vergilerimizle Şampiyonlar Ligi'ni aldı. Bunu da müthiş bir şey gibi duyurdular. Nasıl iyi bir şey abi? Millette vergi bilinci olmadığı için, gökten para yağıyor gibi bakılıyor yani..." diye konuştu.

"En azından yayın kesilmeyecek diyorsun"

EXXEN'de yayınlanırken birçok Avrupa maçında yayınların kesildiğini ve bunun özellikle Galatasaray maçlarında olduğunu kaydeden yorumcu, "En azından yayın kesilmeyecek diyorsun yayını izlerken. Serbest piyasa patlıyor, oradaki serbest piyasa rekabeti kalmıyor. O olmadığı için bu var zaten." ifadelerini kullandı..

"beIN kararını verdiyse alır" sözleri, son ihaleyi akıllara geldi

Mehmet Demirkol'un yeni yayın ihalesiyle ilgili "beIN kararını verdiyse alır" sözleri, 2022 yılı Mart ayında gerçekleştirilen son yayın ihalesini akıllara getirdi. TFF'nin Saran Group ve TRT kazanmasına karşın ihaleyi iptal ederek, düşük teklif vermesine rağmen yayın hakkını beIN Sports'a verdiği son ihalede neler yaşandığını hatırlayalım...   

Saran Group 5, TRT 2 paket için sözleşmeleri imzalayarak TFF'ye teslim etti

Saran Group, imza süresi için son tarih olarak verilen 14 Mart'ı dahi beklemeden 11 Mart 2022'de Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Süper Lig ve 1. Lig'de Paket 1-B, 1-C, 1-E, Paket 2 ve Paket 3 Yayın Hakları Sözleşmelerini imzalayarak teminat mektupları ile birlikte teslim ettiğini duyurdu. TRT de yayın ihalesinde 1-D ve 1-F paketleri için sözleşmeleri TFF'ye teslim ettiğini açıkladı.

Saran Group'tan çığır açan Süper Lig TV teklifi

Saran Medya Group imzaladığı 5 paketin yanı sıra sahibinin Kulüpler Birliği olacağı Süper Lig TV adlı projesiyle ilgili teminatlı teklifini TFF ve Kulüpler Birliği Vakfı'na sundu. Projeye göre Saran Group, kulüplere minimum 125 milyon dolar garanti para ve garanti bedelin üzerinde elde edilecek gelirlerin ise %85 Kulüpler - %15 Saran olacak şekilde gelir paylaşım modeli teklif etti.

Saran Group 5, TRT 2 paket için sözleşmeleri imzalayarak TFF'ye teslim etti

Saran Group, imza süresi için son tarih olarak verilen 14 Mart'ı dahi beklemeden 11 Mart 2022'de Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Süper Lig ve 1. Lig'de Paket 1-B, 1-C, 1-E, Paket 2 ve Paket 3 Yayın Hakları Sözleşmelerini imzalayarak teminat mektupları ile birlikte teslim ettiğini duyurdu. TRT de yayın ihalesinde 1-D ve 1-F paketleri için sözleşmeleri TFF'ye teslim ettiğini açıkladı.

TFF nedensizce süreci uzattı

Saran Group ve TRT yayın ihale süreciyle ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getirip karşılıklı imzayı bekleme aşamasındayken, TFF tarafından süreç anlamsız bir şekilde uzatıldı. Bu süreçte TRT de ihaleden çekildiğini duyurdu. Saran Group TRT'nin ihaleden çekilmesiyle yasal olarak sözleşme yapma hakkı kendilerine geçen 1D paketi için sözleşme imzalamaya hazır olduğunu duyurdu.

TFF ihaleyi iptal edip yayın hakkını beIN Sports'a verdi

Türkiye Futbol Federasyonu, ihale süreciyle ilgili tüm yasal sorumluluklarını yerine getiren Saran Group'la sözleşme imzalaması beklenirken, 23 Haziran 2022'de yaptığı açıklama ile yayın ihalesini iptal ederek, yönetim kurulu kararıyla TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig  yayın hakları için Digitürk beIN Media Group ile 2 yıllık sözleşme imzalanması kararı alındığını duyurdu.

Kulüplerin aleyhine maddeler

Anlaşmanın detayında ise kulüpleri aleyhine olan maddeler olduğu ortaya çıktı. Anlaşma hem Türk Lirası üzerinden yapıldı hem de aylık ödemeler halinde paranın verilmesi kararlaştırıldı. Sözleşmenin ikinci yıla geçişinde ise enflasyon oranının yarısı kadar artacak şekilde sözleşme imzalandı. Böylelikle kulüplerin alacağı bedeller sözleşme imzası itibari ile dolara karşı her ay azaldığı gibi ikinci senede enflasyon artışı da tam yansıtılamamış oldu ve ikinci yıl (bu sezon) 80 milyon dolar seviyesine geriledi.

TFF, BeIN Media Group ile hem Süper Lig hem de 1. Lig için 2 Milyar 50 milyon (+150 Milyon TL) yayın anlaşması yapmıştı. İkinci yılda ise enflasyonun yarısı kadar zam yapıldı. Böylelikle %25-30 arasında zam yapıldı. Bu sezon elde edilen gelir, Saran Group tarafından teklif edilen Süper Lig TV projesinin ikinci yılında hedeflenen gelirin üçte biri kadar ancak oldu.

TFF’nin iptal gerekçesini kimse anlamadı

TFF'nin yayın ihalesini iptal kararıyla ilgili yaptığı açıklamada öne sürdüğü gerekçeler ise kamuoyu tarafından tatmin edici bulunmadı. TFF tarafından yapılan açıklamada yayın ihalesinin iptaline gerekçe olarak şu mazeretler ileri sürüldü: "Daha önce oluşturulan 9 kişilik Yayın İhale Komisyonu’ndan 7 üyenin ayrılmış, İstekli’lerin ihale şartnamesindeki şart ve koşullara uygun teklif vermemesi, bazı paketlere şartnameye uygun verilen tekliflerin toplamının hedeflenen fiyatın çok uzağında kalması ve yayın sektöründeki koşullar nedeniyle, 2022-2023 futbol sezonu ve devam eden sezonlara ilişkin yayın ihalesini iptal etmeye oy birliği ile karar vermiştir" denildi.

Saran Group şartname koşullarını yerine getirdi ama…

TFF’nin bu açıklamasının aksine Saran Group, TFF'nin yayınladığı yayın ihalesi şartnamesine uygun olarak sözleşmeleri belirtilen son günden önce imzalayıp, teminat mektuplarıyla birlikte TFF'ye iletmişti. Bu süreçte Saran Group basın toplantısı için gün beklerken TFF, aldığı yönetim kurulu kararıyla ihaleyi iptal etti. TFF, ihale iptal edilene kadar geçen sürede de Saran Group'un teminat mektubunu geri vermedi.

Senin için hazırladığımız haberler