Mahkeme diyor ki: Ey TFF! Elini Tahkim Kurulu ve PFDK'nın üzerinden çek

28.01.2020 - 20:02 | Son Güncellenme: 28.01.2020 - 17:06

Mahkeme diyor ki: Ey TFF! Elini Tahkim Kurulu ve PFDK'nın üzerinden çek

Mahkeme diyor ki: Ey TFF! Elini Tahkim Kurulu ve PFDK'nın üzerinden çek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği ve Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu'nun (TFF) bağımsız şekilde karar almadığına hükmettiği kararı büyük bir değişimi de beraberinde getirecek. TFF Kanunu ve statüsüyle Tahkim Kurulu üyelerinin belirlenmesindeki yöntemin değişmesi şart.

KENAN BAŞARAN

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Ömer Rıza & Serkan Akal kararıyla birlikte Türkiye'de futbolun yapılanmasının büyük bir değişimden geçmesi gerekecek. Zira uluslararası mahkeme Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu başta olmak üzere çeşitli kurullarının bağımsız olmadığına hükmetti. Özetle AİHM, "Ey TFF elini Tahkim Kurulu, PFDK ve UÇK gibi kurulların üzerinden çek" diyor.

Ömer Rıza & Serkan Akal davasını yakından izleyen ve spor yargılaması konusunda çalışmalar gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor H. Burak Gemalmaz, AİHM'in aldığı bu kararın ne anlama geldiğini ve sonuçlarını Ajansspor'a değerlendirdi.

Yıllardır dile getirdikleri eleştirilerin AİHM kararıyla hüküm altına alındığını kaydeden Gemalmaz, "Öncelikle AİHM 'pilot karar' aldı. Bu nadir alınan bir karar. Bu çok önemli. Kurulların bağımsız olmadığı konusunda bir çok başvuru olduğu için AİHM, bunların bir kısmını birleştirip pilot yani herkesi bağlayacak genel bir karar oluşturdu. Bu karar bundan sonraki sportif hak aramalarda emsal teşkil edecek" dedi. Spor yönetim kuruluşları ile ve spor insanları arasındaki eşitsiz ilişkiye rağmen, anayasa hukuku ve insan hakları mülahazaları (hem ulusal hem de uluslararası) doktrin ve uygulamada göz ardı edilmektedir. Bu boşluğu doldurmak üzere, spor hukuku/spor tahkimi ile insan hakları hukuku arasında paralellik kuran uygun bir metot geliştirilmesine yönelik ihtiyaç kendini dayatmaktadır.

SEÇİM YÖNTEMİNİ DEĞİŞTİRİLMESİ LAZIM

Gemalmaz, AİHM kararının somut olarak ne manaya geldiğini de şöyle sıraladı:

1-TFF Kanunu'nda bazı hükümlerin değişmesi gerekiyor.
2-Tahkim Kurulu'nun görev süresi yeniden düzenlenmeli.
3-Tahkim Kurulu üyelerinin atanma şekli değiştirilmeli. Kulüp kontenjanlarının gözetilmesi bırakılmalı.
4-Tahkim Kurulu'un dış etkilere karşı bağımsızlığını koruyacak usulü düzenlenmeler yapılmalı.
5-Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK) yapısı da değiştirilmeli. Sabit hakem yapısından havuz yapısına dönülmeli. Tahkim için de bu yapılmalı.

SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DE ETKİLENECEK

Kısacası TFF hukuk kurullarının insan haklarına dayanan bir hukuki inceleme yapacak şekilde yeniden teşkilatlanmasını ve hukuk kurulları üyelerinin insan hakları alanında yetkinleşmesini gerektiriyor.

Gemalmaz, AİHM'in verdiği kararın sadece TFF kurullarını değil Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'nün ilgili kurumlarını da etkileyeceğini belirtti. Gemalmaz, AİHM'in verdiği kararda Türkiye Kamu Denetçiliği'nin spor yargılamasındaki bağımsızlığın sağlıklı olması yönündeki tavsiyelere de atıfta bulunduğuna dikkat çektiğini söyledi.
Gemalmaz, özetle AİHM kararıyla birlikte TFF'nin çerçeve kanunu ile buna bağlı olarak statüsünde değişikliğe gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, sözlerini tamamladı.

Senin için hazırladığımız haberler