Spor yazarları, Trabzonspor'un Ruzomberok galibiyetini değerlendirdi

26.07.2024 - 09:18 | Son Güncellenme: 26.07.2024 - 09:45

Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi ikinci eleme turu ilk maçında deplasmanda Slovakya temsilcisi Ruzomberok'u 2-0 mağlup ederek rövanş için avantaj sağladı. Spor yazarları karşılaşmayı değerlendirdi. İşte detaylar...

Spor yazarları, Trabzonspor'un Ruzomberok galibiyetini değerlendirdi

AJANSSPOR - HABER

Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi ikinci eleme turu ilk maçında Slovakya'nın Ruzomberok takımını deplasmanda Trezeguet ve cihan Çanak'ın golleriyle 2-0 mağlup etti. Bordo mavililer bu sonuçla 1 Ağustos Perşembe günü Trabzon'da oynayacağı rövanş maçı öncesi tur avantajını elde etti.

Spor yazarları ise Trabzonspor'un Ruzomberok galibiyetini şöyle değerlendirdi:

Olcay Çakır: "Umut verici ışık"

Hazırlık maçı kıvamında oynanan ilk resmi müsabakadan derin anlamlar çıkarmaya gerek yok... Üç aşağı beş yukarı geçen seneki kadro ve anlayış vardı sahada... Abdullah Avcı yeni transferleri Draguş’u, Ozan’ı ve Lundtsram’ı eski dizilime dahil edip taraftarlarının da huzuruna çıkarmış oldu. Baştan ifade edelim... Uğurcan Çakır’ın kurtarışlarıyla sürekli adından söz ettirdiği bir karşılaşmada iyiyi, kötüyü, hazır olup olmamayı çok da analiz etmeye gerek yoktur diye düşünüyorum. Rakip Ruzemberok, bütçesi, mütevazi kadrosuyla, yüksek sayılabilecek direnç ve fizik ortaya koymaya çalışsa da bitiricilikleri son derece zayıf bir takım görüntüsü verdiler. Yani bu takımın Trabzon’da ikinci maçta da benzer bir hazırlık, benzer bir idman maçının üstüne çıkabileceğini düşünmüyorum. Trabzonspor, böylesi bir rakibe karşı elbette daha fazlasını yapmalıydı diye düşünsem de ilk resmi maçın anlaşılabilir olduğunu söyleyelim bakalım. Hem lige, hem bir sonraki tura hazır değil Trabzonspor orası kesin. Ancak yeniler yavaş yavaş katılacak, eksikler tamamlanacak daha... Trezeguet yine deli dolu, heyecan verici, Visca kaldığı yerden devam eder görüntüdeydi.

Anlamadığım tek konu...

Diğer çok şeyi ilk maç der geçeriz ama benim özellikle anlamadığım tek konu şu oldu: Ozan Tufan’ı sağ beke hapsedip, “Hiçbir şey” yapmamasını izlemek yerine, onu geçen yıl saç baş yolduran bölgeye çekip, neden kadroya dahil edilen çiçeği burnunda transfer Malheiro bek oynatılmadı? Rakip sol açığı çok mu tehlikeliydi analizlerde? Neyse... Uğurcan Çakır geri dönerse Trabzonspor da geri döner. Sırf Uğurcan Çakır’ın verdiği ışık bile umut verici kabul edilebilir. (Fanatik)

Cemal Ersen: "Kaptan Uğurcan yeter mi?"

"Ayarımızda değil" diye düşündüğümüz Ruzomberok maç boyunca altı net gol pozisyonu yakaladı. Hepsi Avcı'nın endişe ettiği noktalardan geldi. Çoğunda kalecimiz Uğurcan'ın kritik kurtarışları, birinde Tucny'nin yürekleri ağıza getiren boş vuruşu ve son anlarda direği bulan topu vardı.

Ya bunlardan biri gol olsa? Trabzonspor'un rövanş için işi zora girmez miydi? "Efendim kazanmış bir takımı niçin eleştiriyorsun?" diyenler çıkabilir. Sonuca mı bakacağız, yarınlara ışık tutacak futbola mı? Soruyorum; geçen sezon bu takımın kaptanın performansını eleştirenler ve hain transfer senaryoları yazanlar dün akşamki Uğurcan'ı gördükten sonra utanmışlar mıdır acaba?Sanmam, Onların işi reytingleri, tıklanmaları ve sosyal medya pozlarıdır.

Dönelim sahaya. Temsilcimizin ilk ve etkili atağının 39. dakikada golle sonuçlanmasında iki usta ayağın payı vardı. Visca müthiş enerjisini Trezeguet'in zamanlaması ile buluşturdu ve takımını rahatlattı.

Uzatma dakikalarında fişi çeken Cihan Çanak'a gelince. Sizi bilemem; Arda Güler'in Avrupa şampiyonasında attığı gole nazire gibi idi. Yarıştırırsam oyum Cihan'dan yanadır. Sayın Avcı hem bu çocuğa, hem sıra bekleyen gençlere ışık tuttu. Kazanırken kazanmak Abdullah hocanın becerisidir.

Eksikleri görmeyecek miyiz?

Tur için avantaj sağlayan skor eksikleri görmemize engel mi? Elbette değil. Bir defa; Meunier'in gitmesinden sonra sağ bek sorunun çözümü ve sağ kanat organizasyonlarının ritmini bulması zaman alacak.

Ozan Tufan görevi emaneten üstlendi. Misyonu bu değil. Visca geri ileri çok daha fazla enerji harcayıp yoruluyor. Sahanın her yerine ayak basması ne kadar yürekli olduğunun kanıtıdır. Ama nereye kadar. Destek lazım.

Dün gece takımın en belirgin zaafı orta sahanın göbeği idi. Oyunu telefon tuşları gibi numaralar üzerinden konuşmam. Futbolun gerçeğinde rakamlar değil, görev bölgelerindeki oyuncuların yeteneği önemlidir. Yeni transfer Lundstram ve deneyim kazanan Umut Güneş ikilisi dünkü sınavda etkili olamadılar. Bardhi hücumu düşündüğü için Trabzonspor'un bu bölgedeki etkinliği azaldı, rakibe gereksiz avantaj sağlandı.

Avcı'nın son dakikalar için ağırlıklı olarak skoru koruma firkini anlıyorum. Rövanş için ciddi bir avantajı var Trabzonspor'un. Ligin başlamasına az bir süre kaldı. Bir tarafta Avrupa kulvarı, burada süper lige iyi bir başlangıç yapma isteği.

Bu takımdaki oyuncu grubunda skora etki edecek isim artmalı. Visca, Uğurcan, Trezeguet yetmez. En az ikiye çıkmalı kurtarıcı sayısı.! (Milliyet)

Aksal Yavuz: "Uğurcan’ın performansı, Cihan’ın füzesi!"

Kaptan Uğurcan Çakır’ın performansı Trabzonspor şampiyon olduğu sezondaki gibi olmasaydı Ruzomberok’un bu maçtan galip ayrılmaması işten bile değildi. Dahası farka bile koşabilirdi Slovak temsilcisi… Diyeceğimiz o, inanılmaz kurtarışlara imza attı Trabzonspor’un örümcek adamı! Hele ikinci yarıda iki pozisyonda sakız gibi uzadı kaptan…

Trabzonspor’da da gol kaçırma yarışında Trezeguet, ev sahibi oyuncularla kapıştı desek yeridir. Rakip takımın kalecisi Uğurcan kadar iyi değildi, Trezeguet kaleyi bulabilseydi bu defa bordo-mavililer farka gidebilirdi.

Ruzomberok, Trabzonspor’un değil ayarında olmayı, yanına yaklaşacak bir ekip değil. Düşünün bordo-mavili ekibin bir oyuncusu, rakip takımın toplam değeri kadar… Arada kadro kalitesi olarak o kadar fark var yani.

Sezon başı maçları tehlikelidir. Hele de rakip sizden fazla çok maç yapmış, sezonu sizden erken açmış ise ne kadar iyi takım olursanız olun, hazır değilseniz her an bir iş kazasıyla karşılaşabilirsiniz. Trabzonspor da dün öyle bir kazaya uğramadıysa yatsın kalksın Uğurcan’a dua etsinler.

Evet, oyun olarak bu kadar da olmaması gerekir.

Avcı’nın takımının bu denli kötü oynamasının en büyük sebebi; orta sahada Bardhi ve Umut Güneş’in etkisiz olmasından kaynaklı idi. Orta saha varlar ile yokları oynadı Bardhi ile Umut, ne ürettiler ne de rakibi karşılayabildiler. Kısaca hiç yoktular.

Ha, Trabzonspor bu maçtan mağlup ayrılmış olsaydı Trabzon’daki maçı alarak turu geçerdi. Zira iki takım arasında bayağı bir fark var hem de hazırlanma anlamında bir hafta gibi uzun süreleri olacaktı ki…

Kötü oyun fazla can sıkmasın, sezon başları normaldir, böyle bir süreçte Avrupa kupalarında alınan galibiyetler güzeldir. Bir diğer güzel de Cihan Çanak’ın rakip kaleye yolladığı füze idi. Anlayacağınız kaptan Uğurcan’ın performansı ne kadar büyüleyici ise Cihan’ın füzesi de o kadar etkileyiciydi!

Artık bir sonraki tura bakmak gerekir! (Milliyet)

Engin Kehale: "Bu galibiyet Uğurcan'a yazar"

İlk 11’ler açıklandığında, Trabzonspor’da geçen sezondan farklı üç isim vardı sahada. Ozan Tufan, Lundstram ve Draguş. Hal böyle olunca, insan oyun kalitesinde -sezon başı olmasına rağmen- çok ciddi bir düşüş beklemiyor.

Lundstram’ın da günün iyilerinden bir tanesi olduğunu düşünürsek, bordo mavililerin Slovak ekibi karşısında beklenenin altında kaldığını söyleyebiliriz. Abdullah Avcı’nın öğrencileri, özellikle savunma anlamında vasata bile ulaşamayan bir performans gösterdi. Geçiş oyunlarında geç kalmalar, kademelerde hatalar, birebirde kolay geçirmeler birleşince galibiyeti getiren isim, Uğurcan Çakır’dan başkası değildi.

Bardhi'nin zekası ve Visca'nın pasörlüğü

Maç bitince notlarıma baktım, ön sırada hep bordo mavililerin kalecisi var. 9, 18, 42, 64, 65 ve 81. dakikalar Uğurcan’ın kritik kurtarışları. İlk yarının sonunda Bardhi’nin zekası, Visca’nın pasörlüğü ve Trezeguet’nin ceza sahası koşuculuğuyla gelen gol, onların da direncini ikinci yarının ortalarına kadar düşürdü. Tabii ki Trabzonspor’un ideal 11’i, Slovakya’dakinden çok daha farklı olacak. Savunmaya en az iki, muhtemelen üç değişiklik gelecek. Belki Mendy’nin orta sahaya geçmesiyle oradaki direnç artacak. Yine de geçen sezondan beri birlikte çalışan bu grubun, çıtayı daha yukarı koyması gerekirdi.

Trabzon için transfer lüks değil ihtiyaç

Bir not da Draguş ile ilgili. Geçen sezondan beri Rumen oyuncuyu izlerken çift santrforlu yapıda çok daha etkin olabileceğini düşünüyorum. Maçın en önemli mesajı, bu sezonki sayısal olarak fazla olan transferlerin aslında takımın ileri gitmesi için bir lüks değil, ihtiyaç olduğunu gösteren geçen sezondan devam eden oyuncuların performansıydı. Cihan Çanak, tam da bu noktadaki söylemime imza atar gibi son dakikada golünü atıp turu neredeyse garantiledi. (Hürriyet)

Levent Tüzemen: "Onuachu'ya ihtiyaç var"

Ruzomberok önünde Trabzonspor'u Uğurcan sırtladı. İnanılmaz kurtarışlara imza atarken Trabzonspor'un şampiyon olduğu sezonda ortaya koyduğu performansı sergiledi. Uğurcan'ın alkış gerektiren oyunu yeni sezon için Abdullah Hoca'nın kale için elini rahatlatacaktır. Ruzomberok önünde amaç Trabzon'a turu kolaylaştıracak bir skorla dönmekti. Visca'nın hazırladığı pozisyonda Trezeguet'nin attığı gol Trabzonspor'un turu avuçlarının içine almasını sağladı. Kazanırken hataları da görmek gerekir.

Trabzonspor Slovak rakibine ciddi gol fırsatları verdi. Savunmada pozisyon hataları yaptı. Visca, Trezeguet ve kaleci Uğurcan zihinsel ve fiziksel olarak yeni sezona hazır olduklarını oynadıkları oyunla gösterdiler. Cihan Çanak'ın golü alkışlanacak güzellikteydi. Ozan çalışkanlığıyla ön plana çıkarken Lundstram, Draguş vasat kaldı. Bardhi duran topları kullanmaktan başka iş yapmadı. Trabzonlu oyuncular birbirleriyle oynama alışkanlığını kazanamamış takım görüntüsündeydi. Ruzomberok daha iyi pas yaptı ve hücuma etkili çıktı. Abdullah Hoca oyun anlayışına değer veren bir isim. Bu Trabzonspor'un Onuachu'ya ihtiyacı var. Neden mi? Geçmişte, Sorloth ve Cornelius gövdeli, güçlü, fizikli golcülerdi Trabzonspor'a da büyük katkı verdiler. Dragus tam bir santrfor değil. 2.01 boyundaki Onuachu uzun boyu, gücü ile gol yollarında verimli olur ve Trabzon'u şampiyonluk yarışının içinde tutar, Nwakaeme'nin yapacağı nokta ortalarda da goller atar. (Sabah)

Senin için hazırladığımız haberler