Los Angeles 2028 programından çıkartılan boks geri dönecek mi?

09.08.2024 - 15:10 | Son Güncellenme: 09.08.2024 - 15:16

2028'de Amerika'nın Los Angeles şehrinde düzenlenecek olan Olimpiyatlar'ın takviminden boksun çıkarılması tepki çekmişti. Yazarlarımızdan Hüseyin Özkök, branşın Olimpiyatar'a geri dönme ihtimalini kaleme aldı.

Los Angeles 2028 programından çıkartılan boks geri dönecek mi?

Hüseyin ÖZKÖK-AJANSSPOR

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Yönetim Kurulu, IOC’nin iç birimlerince hazırlanan rapor sonrasında aldığı kararla Dünya Boks Birliği IBA'i bir süreden beri tanımıyor. IOC yönetim kurulu bu kararını 22 Haziran 2023 Çarşamba günü yapılan genel kurul toplantısının ardından duyurdu.

Kararda IBA'in IOC tarafından belirlenen koşulları karşılayamadığını ifade edildi. Uluslararası Boks Birliği (IBA), 2019'dan bu yana IOC tarafından tüm boks faaliyetlerinden geçici olarak men edilmişti.

IOC, Putin’e yakınlığı ile bilinen Rus Umar Kremlev başkanlığındaki IBA'in haklarının askıya alınmasının diğer nedenlerini konfederasyonun liderliğindeki ciddi sorunlar, mali şeffaflık ve tahkim süreçlerinde doğru bilgi eksikliği olarak açıkladı.

Boks Olimpiyat programından çıkartıldı

Bütün bu gelişmelerin ardından da IOC, boksu Los Angeles'taki 2028 Olimpiyatları programından çıkarttı. Paris 2024 kota müsabakaları, tıpkı Tokyo Olimpiyatları'nda olduğu gibi, IOC tarafından oluşturulan komisyon tarafından gerçekleştirildi.

IBA'dan resmi bir girişim gelmedi

IBA ise kurumun olimpik hareketin bütün gerekliliklerinin yerine getirildiği iddiasında. IBA daha önce IOC'nin endişelerini 400 sayfalık bir raporla gidermeye çalışmıştı. IBA tarafından yapılan bir açıklamada, IOC'nin ihraç kararının "rezil ve tamamen siyasi" bir karar olduğu belirtildi ve “kurumun tüm çabaları büyük ölçüde göz ardı edildi" denildi. Kurum, bağımsız bir mahkeme önünde “adil bir değerlendirme” talep edeceğini de duyurmuştu ama şu ana kadar bu konuda bir girişim olmadı.


IBA’in devreden çıkması üzerine bazı ulusal federasyonlar, 2023 Kasım ayında World Boxing adında alternatif bir konfederasyon kurdular. Buna yanıt olarak IBA, Alman Boks Birliği (DBV) yanı sıra Yeni Zelanda, İsveç ve Hollanda'yı kurumdan ihraç etti. İsviçre ve Büyük Britanya ise daha sonra kendi kararlarıyla World Boxing'e katıldılar. Organizasyonun şu anda 5 kıtadan 27 üyesi bulunuyor.

"Çıkartılma kararının önüne geçmek için bir fırsat"

World Boxing, IOC'nin tanımama kararının IBA'nın kurtulmak ve boksun Olimpiyatlardan çıkartılmasının önüne geçmek için "önemli bir fırsat" olarak nitelendiriyor. World Boxing’den yapılan açıklamada, boksun Olimpiyat programından çıkarılmanın yıkıcı sonuçlar doğuracağı bu felaket durumu önlemek için bu yeni oluşumun hayata geçirildiği belirtildi. Wolrd Boxing oluşumu yetkilileri boksu 2028 Olimpiyatlarından çıkartma kararı alan IOC ve tüm çıkar gruplarıyla birlikte iş birliği yaparak boksun 2028 Los Angeles’ta yer almasına çalışacaklarını da ifade ediyorlar.

Senin için hazırladığımız haberler